български » испански   Ориентиране


41 [четирийсет и едно]

Ориентиране

-

41 [cuarenta y uno]

Orientación

41 [четирийсет и едно]

Ориентиране

-

41 [cuarenta y uno]

Orientación

Натисни, за да видиш текста:   
българскиespañol
Къде е туристическото бюро? ¿D---- e--- l- O------ d- T------?
Имате ли карта на града? ¿T---- (u----) u- p---- d- l- c----- p--- m-?
Може ли да се резервира тук хотелска стая? ¿P---- h---- u-- r------ d- h---- a---?
   
Къде е старият град? ¿D---- e--- e- c---- a------?
Къде е катедралата? ¿D---- e--- l- c-------?
Къде е музеят? ¿D---- e--- e- m----?
   
Къде може да се купят пощенски марки? ¿D---- s- p----- c------ s-----?
Къде може да се купят цветя? ¿D---- s- p----- c------ f-----?
Къде може да се купят билети? ¿D---- s- p----- c------ b-------?
   
Къде е пристанището? ¿D---- e--- e- p-----?
Къде е пазарът? ¿D---- e--- e- m------?
Къде е замъкът? ¿D---- e--- e- c-------?
   
Кога започва туристическата обиколка? ¿C----- e------ l- v----- g-----?
Кога свършва туристическата обиколка? ¿C----- a---- l- v----- g-----?
Колко време трае туристическата обиколка? ¿C----- t----- d--- l- v----- g-----?
   
Бих искал / искала екскурзовод, който говори немски. Qu------ u- g--- q-- h---- a-----.
Бих искал / искала екскурзовод, който говори италиански. Qu------ u- g--- q-- h---- i-------.
Бих искал / искала екскурзовод, който говори френски. Qu------ u- g--- q-- h---- f------.
   

Универсалният английски език

Английският е най- широко разпространеният език в света. Но Мандаринският, или книжовният китайски, има най-много говорящи. Английският е роден език на "само" 350 милиона души. Въпреки това, английският език има голямо влияние върху другите езици. От средата на 20-ти век, неговата значимост започва да нараства. Това до голяма степен се дължи на развитието на САЩ в суперсила. Английският е първият чужд език, който се преподава в училищата в много държави. Международни организации използват английския език като официален. Английският е също официален език или общ език на много страни. Възможно е, обаче, скоро други езици да поемат тези функции. Английският се числи към Западногерманските езици. Ето защо той е тясно свързана с немският, например. Но езикът се е променила значително през последните 1000 години.

Някога английският език е бил флективен. Но повечето окончания с граматична функция са изчезнали. Затова, английски може да се брои сред изолиращите езици. Този тип език е по-сходен с китайския, отколкото с немския. В бъдеще английският език ще бъде допълнително опростен. Неправилните глаголи най-вероятно ще изчезнат. Английският език е прост, в сравнение с другите индоевропейски езици. Но английският правопис е много труден. Това е така, защото изписването и произношението силно се различават едно от друго. Английският правопис е останал непроменен векове наред. Но произношението се е променило значително. В резултат на това, хората все още пишат по начина по който са говорили през 1400 г. Също така има много вариации в произношението. Само за буквената комбинация ough има цели шест варианта на прочитане! Тествайте се! - thorough, thought, through, rough, bough, cough.
Открийте езика!
Словашкият принадлежи към западнославянските езици. Той е майчин език на повече от 5 милиона души. Тясно свързан е със съседна Чехия. Това се дължи на общото минало в рамките на бившата Чехо******кия. Речниковият състав на двата езика до голяма степен е идентичен. Различията се отнасят преди всичко до звуковата система. Словашкият е възникнал през 10. век под формата на няколко диалекта.

Дълго време след това е бил под влиянието на съседни езици. Днешният писмен език е наложен едва през 19. век. Това е позволило опростяване на някои елементи в сравнение с чешкия. Многото различни диалекти са се запазили и до днес. Словашки се пише с латинската азбука. Това е най-лесно разбираемият език за хората, говорещи други славянски езици ... Би могло да се каже, че _______ят е своеобразен междинен език в славянското пространство. Една добра причина за занимания с този красив език.