български » испански   Повелително наклонение 1


89 [осемдесет и девет]

Повелително наклонение 1

-

+ 89 [ochenta y nueve]

+ Modo imperativo 1

Натисни, за да видиш текста:   
българскиespañol
Ти си толкова мързелив – не бъди толкова мързелив! Er-- m-- p-------. – ¡N- s--- t-- p-------! +
Ти спиш до толкова късно – не спи до толкова късно! Du----- m----. – ¡N- d------ t----! +
Ти идваш толкова късно – не идвай толкова късно! Ll---- m-- t----. – ¡N- l------ t-- t----! +
   
Ти се смееш толкова силно – не се смей толкова силно! Te r--- m-- a---. – ¡N- t- r--- t-- a---! +
Ти говориш толкова тихо – не говори толкова тихо! Ha---- m-- b---. – ¡N- h----- t-- b---! +
Ти пиеш твърде много – не пий толкова много! Be--- d--------. – ¡N- b---- t----! +
   
Ти пушиш твърде много – не пуши толкова много! Fu--- d--------. – ¡N- f---- t----! +
Ти работиш толкова много – не работи толкова много! Tr------ d--------. – ¡N- t------- t----! +
Ти караш толкова бързо – не карай толкова бързо! Va- m-- d------. – ¡N- v---- t-- d------! +
   
Станете, господин Мюлер! ¡L--------- s---- M-------! +
Седнете, господин Мюлер! ¡S-------- s---- M-------! +
Останете на мястото си, господин Мюлер! ¡Q------ s------- s---- M-------! +
   
Имайте търпение! ¡T---- p--------! +
Не бързайте! ¡T----- s- t-----! +
Почакайте един момент! ¡E----- u- m------! +
   
Бъдете внимателни! ¡T---- c------! +
Бъдете точни! ¡S-- p------! +
Не бъдете глупави! ¡N- s-- t----! +
   

Китайският език

Китайския език има най-много говорещи в света. Въпреки това, няма един единствен китайски език. Съществуват няколко китайски езика. Всички те спадат към Китайско-Тибетското езиково семейство. Общо около 1,3 млрд. души говорят китайски език. По-голямата част от тези хора живеят в Китайската народна република и Тайван. Има много страни с китайско-говорящи малцинства. Най-големият китайски език е книжовният китайски. Този стандартизиран език на висшата класа още се нарича Мандарин. Мандарин е официалният език на Китайската народна република. Другите китайски езици често само се третират като диалекти. Мандарин се говори също и в Тайван и Сингапур. Манадрин е родният език на 850 милиона души.

Той е разбираем за почти всички китайско-говорящи хора, обаче. Поради тази причина, говорещите на различни диалекти го използват за общуване. Всички китайци използват обща писмена форма. Китайската писмена форма е на възраст между 4000 и 5000 години. С това, китайският език има най-дългата литературна традиция. Други азиатски култури също са заели китайската писмена форма. Китайските йероглифи са по-трудни, отколкото буквени системи. Говоримият китайски, обаче, не е толкова сложен. Граматиката може да се научи сравнително лесно. Поради това, учащите могат да постигнат добър напредък сравнително бързо. И все повече и повече хора искат да учат китайски! Като чужд език, той става все по- значим. В наши дни китайските езици вече се предлагат навсякъде. Имайте смелостта да го научите сами! Китайският ще бъде езикът на бъдещето...
Открийте езика!
Португалският принадлежи към романските езици. Той е тясно свързан с испанския и каталонския. Развил се е от простонародния латински език на римските войници. За около 10 милиона души европейският _______ е майчин език. Но е и един от основните езици в света ... Това се дължи на миналото на Португалия като колониална сила. През 15. и 16. век мореплавателите пренесли езика си и на други континенти.

В някои части на Африка и Азия и днес се говори _______. В езиково отношение съответните страни са ориентирани в голяма степен към европейския модел. В Бразилия това е различно. Говоримият там език има някои особености и се счита за самостоятелна разновидност. Въпреки това ******ците и бразилците по принцип общуват добре. Общо повече от 240 милиона души по света говорят _______. Освен това съществуват около 20 креолски езика, възникнали на основата на _______я. Днес _______ят е един от световните езици.