български » испански   Съюзи 1


94 [деветдесет и четири]

Съюзи 1

-

+ 94 [noventa y cuatro]

+ Conjunciones 1

Натисни, за да видиш текста:   
българскиespañol
Чакай, докато дъждът престане. Es---- a q-- p--- d- l-----. +
Чакай, докато свърша. Es---- a q-- (y-) t------. +
Чакай, докато той се върне. Es---- a q-- (é-) v-----. +
   
Ще чакам, докато косата ми изсъхне. (Y-) e----- a q-- s- m- s---- e- p---. +
Ще чакам, докато филмът свърши. Es---- a q-- t------ l- p-------. +
Ще чакам, докато светофарът светне зелено. Es---- a q-- e- s------- e--- v----. +
   
Кога заминаваш на почивка? ¿C----- t- v-- d- v---------? +
Още преди лятната ваканция? ¿A---- d-- v-----? +
Да, още преди да започне лятната ваканция. Sí- a---- d- q-- e------- l-- v--------- d- v-----. +
   
Поправи покрива, преди да започне зимата. Re---- e- t----- a---- d- q-- l----- e- i-------. +
Измий си ръцете, преди да седнеш на масата. Lá---- l-- m---- a---- d- s------- a l- m---. +
Затвори прозореца, преди да излезеш. Ci---- l- v------ a---- d- s----. +
   
Кога ще се върнеш вкъщи? ¿C----- v------ a c---? +
След часовете? ¿D------ d- l- c----? +
Да, след като свършат часовете. Sí- c----- s- h--- a------ l- c----. +
   
След като претърпя злополука, той не можеше да работи повече. De----- d- t---- e- a--------- y- n- p--- v----- a t-------. +
След като си беше загубил работата си, той замина за Америка. De----- d- h---- p------ e- t------- s- f-- a A------. +
След като замина за Америка, той забогатя. De----- d- h------ i-- a A------- s- h--- r---. +
   

Как да учим два езика едновременно

Чуждите езици стават все по-важни днес. Много хора вече учат чужди езици. По света, обаче, има множество интересни езици. Поради това много хора учат няколко езика едновременно. Това обикновено не е проблем, ако децата растат двуезични. Мозъкът им научава и двата езика автоматично. Когато станат по-големи, те разбират кое съдържание към кой език принадлежи. Двуезичните хора познават типичните характеристики и на двата езика. Но при възрастните е различно. Те не могат да научат два езика едновременно толкова лесно. Тези, които учат два езика едновременно трябва да следват някои правила. На първо място, важно е да се сравняват двата езика помежду си. Езиците от едно и също езиково семейство често пъти са твърде сходни.

Това може да доведе до тяхното смесване. Затова е разумно да се анализират внимателно и двата езика. Например, можете да направите списък. В него можете да записвате приликите и разликите. По този начин мозъкът ще е принуден да работи с двата езика интензивно. Той ще може по-добре да си спомня какви са особеностите на двата езика. Трябва също да изберете отделни цветове и папки за всеки език. Това помага за ясното разграничаване на езиците един от друг. Но когато човек учи несходни езици, ситуацията е различна. Няма опасност от смесване на два твърде различни езика. В този случай има опасност от сравняване на езиците един с друг! Би било по-добре ако съпоставяте езиците с родния си език, обаче. Когато мозъкът разпознава контраста, той ще се учи по-ефективно. Важно е, също така, двата езика да се учат с еднаква интензивност. Въпреки това, теоретично за мозъка няма значение колко езика учи...
Открийте езика!
Сръбският е майчин език на около 12 милиона души. По-голямата част от тях живеят в Сърбия и в други страни от Югоизточна Европа. Сръбският принадлежи към южнославянските езици. Той е тясно свързан с хърватския и босненския. Граматиката и речниковият състав са много сходни. Затова общуването между сърби, хървати и босненци е безпроблемно. Сръбската азбука има 30 букви.

Всяка буква има еднозначно произношение. При ударението се откриват сравнения с класическите тонални езици. В китайския например с височината на тона на сричките се променя и значението им. Това е подобно и в _______я. Но тук само височината при изговора на ударената сричка е определяща. Друга характеристика на _______я е системата на склонения и спрежения. Това означава, че винаги съществува флексия на съществителните, глаголите, прилагателните и местоименията. Който се интересува от граматични структури, трябва да учи _______!