български » персийски   Лица


1 [едно]

Лица

-

‫1 [یک]
1 [yek]

‫اشخاص/مردم
ash-khâs/ mardom

1 [едно]

Лица

-

‫1 [یک]
1 [yek]

‫اشخاص/مردم
ash-khâs/ mardom

Натисни, за да видиш текста:   
българскиفارسی
аз ‫م-
m-n
аз и ти ‫م- و ت-
m-- v- to
ние двамата ‫ه---- م-
h-- d--- mâ
   
той ‫ا- (م--)
o- (m---)
той и тя ‫آ- م-- و آ- ز-
â- m--- v- â- z-n
те двамата ‫ه---- آ---
h-- d--- â--â
   
мъж ‫آ- م--
â- m--d
жена ‫آ- ز-
â- z-n
дете ‫آ- ک---
â- k---k
   
семейство ‫ی- خ------
y-- k-------e
моето семейство ‫خ------ م-
k---------- m-n
Моето семейство е тук. ‫خ------ م- ا------.
k---------- m-- i-----.
   
Аз съм тук. ‫م- ا---- ه---.
m-- i--- h-----.
Ти си тук. ‫ت- (م--) ا------ / ت- (ز-) ا------.
t- i------.
Той е тук и тя е тук. ‫آ- م-- ا------ و آ- ز- ا------.
â- m--- i----- v- â- z-- i-----.
   
Ние сме тук. ‫م- ا---- ه----.
m- i--- h-----.
Вие сте тук. ‫ش-- ا---- ه----.
s---- i--- h-----.
Те всички са тук. ‫ه-- آ--- ا---- ه----.
h----- â--- i--- h------.
   

Езиците в борбата срещу Алцхаймер

Ако искате умът Ви да е в добра форма - учете езици. Изучаването на езици предотвратява деменцията. Множество научни изследвания доказват този факт. Възрастта на учащия се не играе абсолютно никаква роля. Това, което е важно, е мозъкът да бъде редовно трениран. Изучаването на нови думи активира различни дялове от мозъка. Тези дялове управляват важни познавателни процеси. Поради това, хората които владеят много езици са по-внимателни. Те също така могат да се концентрират по-добре. Освен това, владеенето на много езици има и допълнителни преимущества. Хората, владеещи чужди езици могат по-добре да вземат решения. С други думи, те достигат до решение по-бързо. Това се дължи на факта, че мозъкът им се е научил да избира.

Той винаги знае поне две думи за едно нещо. И всяка от тези думи е приложима опция. Следователно, многоезичните хора постоянно взимат решения. Мозъците им са тренирани да избират между множество опции. И тази тренираност носи полза не само на речевия център на мозъка. Много други дялове на мозъка също се облагодетелстват от многоезичието. Езиковите умения също така означават по-добър познавателен контрол. Разбира се, езиковите умения не могат напълно да предотвратят деменцията. Но при многоезичните хора болестта се развива по-бавно. И техните мозъци сякаш са по-способни да неутрализират ефектите от болестта. При изучаващите чужди езици, симптомите на деменцията се проявяват в по-слаба форма. Объркването и забравливостта са в по-слаба степен. Следователно, изучаването на чужди езици е полезно както за млади, така и за стари. И още нещо: с всеки нов език изучаването на следващия става все по-лесно. Така че, по-добре да посягаме към речника, вместо към лекарствата!
Открийте езика!
Албанският език принадлежи към индоевропейските езици. Но той не е свързан с нито един език от тази група. Как точно е възникнал _______ят, не се знае все още. Днес той е говорим предимно в Албания и Косово. За около 6 милиона души той е майчин език. Албанският език се разделя на две големи диалектни групи. Реката Шкумбин образува границата между северния и южния диалект.

В някои отношения те се различават съществено един от друг. Книжовният _______ език се налага едва през 20. век. На езика се пише с латински букви. Граматиката отчасти прилича на тази в гръцки и румънски. Сравнения могат да бъдат намерени и с южнославянските езици. Всички тези прилики трябва да са възникнали вследствие речеви контакти. Който се интересува от езици, трябва да учи _______! Той наистина е уникален език!