български » персийски   Семейство


2 [две]

Семейство

-

+ ‫2 [دو]‬2 [do]

+ ‫خانواده‬khânevâde

2 [две]

Семейство

-

‫2 [دو]‬
2 [do]

‫خانواده‬
khânevâde

Натисни, за да видиш текста:   
българскиفارسی
дядо ‫پ-------
p---- b----g
+
баба ‫م--------
m---- b----g
+
той и тя ‫ا- (پ------) و ا- (م-------)‬
o- (p---- b-----) v- o- (m---- b-----)
+
   
баща ‫پ---
p---r
+
майка ‫م----
m---r
+
той и тя ‫ا- (پ--) و ا- (م---)‬
o- (p----) v- o- (m----)
+
   
син ‫پ---
p---r
+
дъщеря ‫د----
d-----r
+
той и тя ‫ا- (پ--) و ا- (د---)‬
o- (p----) v- o- (d------)
+
   
брат ‫ب-----
b-----r
+
сестра ‫خ-----
k----r
+
той и тя ‫ا- (ب----) و ا- (خ----)‬
o- (b------) v- o- (k-----)
+
   
вуйчо / чичо ‫ع--- د----
a--- d--e
+
леля / вуйна ‫ع--- خ----
a---- k---e
+
той и тя ‫ا- (ع--- د---) و ا- (خ---- ع--)‬
o- (a--- d---) v- o- (k----- a---)
+
   
Ние сме семейство. ‫م- ی- خ------ ه----.‬
m- y-- k-------- h-----.
+
Семейството ни не е малко. ‫ا-- ‫------- ک--- ن---.‬
k-------- k----- n---.
+
Семейството ни е голямо. ‫ا-- ‫------- ب--- ا--.‬
k-------- b----- a--.
+
   

Всички ли говорим африкански?

Не всички сме били в Африка. Възможно е, обаче, всички езици някога да са били там! Много учени са убедени в това. По тяхно мнение, произходът на всички езици се намира в Африка. Откъдето те са се разпространили и в останалите части на света. Понастоящем има над 6000 различни езика. Но всички те вероятно имат общи африкански корени. Изследователите са сравнявали фонемите на различни езици. Фонемите са най-малките смислоразличителни единици в думата. Промяната на една фонема може да промени значението на цялата дума. Един пример от английски език може да илюстрира това. На английски език думите dip (топя) и tip (бакшиш) описват две съвсем различни неща. Така че в английския език /d/ и /t/ са две съвсем различни фонеми.

Това фонетично разнообразие е най-голямо в африканските езици. Но то рязко намалява с отдалечаването от Африка. И именно тук изследователите виждат доказателство за своята теория. Народите, които се разселват стават по-хомогенни. Във външните краища на техните територии генетичното разнообразие намалява. Това се дължи на факта, че броят на "заселниците" също намалява. Колкото по-малък е броят на мигриращите гени, толкова по-хомогенно става населението. Намалява и броят на възможните генетични комбинации. В резултат на това, членовете на един мигрирал народ стават подобни един на друг. Учените наричат това "ефект на основателя". Когато напуснали Африка, хората взели и своя език със себе си. Но по-малкият брой преселници взели и по-малък брой фонеми. Ето как с времето отделните езици станали все по-хомогенни. Вече е почти доказано, че видът Хомо Сапиенс е произлязъл от Африка. В очакване сме да разберем дали същото се отнася и за неговия език…
Открийте езика!
Арабският език е един от най-важните езици в света. Над 300 милиона души в повече от 20 страни говорят _______. Този афро-азиатски език е възникнал преди много хилядолетия. Говорим първо само на Арабския полуостров, по-късно той се е разпространил широко. Говоримият _______ се различава много от книжовния език. Съществуват и много различни _______ диалекти. Хора от различни региони често въобще не могат да се разбират.

Класическият книжовен _______ език днес почти не се говори. Той се среща основно в писмената реч. В последните години интересът към _______я значително нарасна. Много хора намират ******ото писмо за впечатляващо. Пише се отдясно наляво. Който иска да изучава _______, следва да спазва определена последователност. Първо произношението, след това граматиката, после азбуката. Който се придържа към това, със сигурност ще се забавлява, докато учи.