български » персийски   Спорт


49 [четирийсет и девет]

Спорт

-

‫49 [چهل و نه]
49 [che-hel-o-noh]

‫ورزش
varzesh

49 [четирийсет и девет]

Спорт

-

‫49 [چهل و نه]
49 [che-hel-o-noh]

‫ورزش
varzesh

Натисни, за да видиш текста:   
българскиفارسی
Занимаваш ли се със спорт? ‫ت---- م------
t----- m-----?
Да, аз трябва да се движа. ‫ب--- م- ب--- ت---- د---- ب---.
b---- m-- b---- t----- d----- b-----.
Ходя в един спортен клуб. ‫م- ب- ب----- و---- م-----.
m-- b- b------- v------- m------.
   
Ние играем футбол. ‫م- ف----- ب--- م------.
m- f------ b--- m------.
Понякога плуваме. ‫گ--- ا---- ش-- م------.
g--- o---- s---- m------.
Или караме велосипед / колело. ‫ی- ا---- د----- س---- م------.
y- i--- d--------------- m------.
   
В нашия град има футболен стадион. شه- م- ی- ا------- ف----- د---.
s----- m- y-- e-------- f------ d----.
Има също басейн със сауна. ‫ی- ا---- ب- س--- ه- د---.
v- y-- e------ b- s--- h-- d----.
Има и голф игрище. ‫و ی- ز--- گ-- ه- ا---- ه--.
v- y-- z----- g--- h-- i--- h---.
   
Какво има по телевизията? ‫ت------- چ- ب----- ا- د----
t--------- c-- b-------- d----?
Тъкмо дават футболен мач. ‫ا--- ی- ب--- ف----- د- ح-- پ-- ا--.
a---- y-- b------ f------ d-- h--- p----- a--.
Немският отбор играе срещу английския. ‫ت-- آ---- د- م---- ت-- ا----- ب--- م-----.
t--- â---- d-- m-------- t--- e------ b--- m------.
   
Кой печели? ‫ک- ب---- م------
k- b------ m-------?
Нямам представа. ‫ن-------.
n--------.
В момента резултатът е равен. ‫ف--- ب--- م------.
f------ b--- m-------.
   
Съдията е от Белгия. ‫د--- ا-- ب---- ا--.
d---- a--- b----- a--.
Сега бият дузпа. ‫ا--- پ----- ش-.
a---- p------ s---.
Гол! Един на нула! ‫گ-- ی- ب- ه--.
g--- y-- b-- h---.
   

Само силните думи оцеляват!

Рядко използвани думи се променят по-често, отколкото думите, които се използват често. Това може да се дължи на законите на еволюцията. Общите гени се изменят по-малко в течение на времето. Те са по-стабилни в своята форма. И очевидно, същото важи и за думите! Английските глаголи били анализирани за едно проучване. В него, сегашните форми на глаголите били сравнени със старите форми. В английския език десетте най-често срещани глагола са неправилни. Повечето други глаголи са правилни. Но през Средновековието, повечето глаголи са все били неправилни. Така неправилните глаголи, които рядко са били използвани, са се превърнали в правилни. След 300 години, в английския език почти няма да останат неправилни глаголи. Други проучвания показват също така, че при езиците има подбор, както и при гените.

Изследователите сравнили често срещани думи от различни езици. В процеса те подбрали сходни думи, които означават едно и също нещо. Пример за това са думите : water, Wasser, vatten. Тези думи имат един и същи корен и поради това си приличат. Тъй като те са основни думи, се използват често във всички езици. По този начин, те са били в състояние да запазят своята форма - и да останат почти същите и до днес. По-малко важните думи се променят много по-бързо. Или по-скоро биват изместени от други думи. По този начин рядко използваните думи се отличават в различните езици. Защо рядко използваните думи се променят все още е неизяснено. Възможно е те често да се използват неправилно или да се произнасят погрешно. Това се дължи на факта, че говорещите не са запознати с тях. Но причината може да се крие и в това, че основните думи трябва винаги да бъдат еднакви. Защото само тогава те могат да бъдат разбрани правилно. А думите съществуват, за да бъдат разбирани...
Открийте езика!
Украинският принадлежи към източнославянските езици. Той е тясно свързан с руския и беларуския. Повече от 40 милиона души говорят _______. След руския и полския това е най-широко разпространеният славянски език. Украинският се е развил към края на 18. век от простонародния език. По това време е възникнала самостоятелната писменост, а с нея и собствената литературата. Днес съществуват много _______ диалекти, които са разделени в три основни групи.

Речниковият състав, структурата на изречението и артикулацията напомнят много за други славянски езици. Причината за това е, че славянските езици са се диференцирани сравнително късно. Поради географското положение на Украйна се наблюдава силно влияние от полски и руски. В граматиката се различават седем падежа. Чрез прилагателните в _______я се изразява отношение към лица или предмети. В зависимост от избраната форма на думата говорещият показва емоционалната си нагласа. Друга особеност на _______я е мелодичното му звучене. Който обича езици, звучащи като музика, трябва да се учи _______!