български » персийски   В басейна


50 [петдесет]

В басейна

-

‫50 [پنجاه]
50 [panjâh]

‫در استخر شنا
da estakhre shenâ

50 [петдесет]

В басейна

-

‫50 [پنجاه]
50 [panjâh]

‫در استخر شنا
da estakhre shenâ

Натисни, за да видиш текста:   
българскиفارسی
Днес е горещо. ‫ا---- ه-- خ--- گ-- ا--.
e----- h--- k---- g--- a--.
Да отидем на басейн? نظ-- چ--- ک- ‫-- ا---- ب-----
n------ c---- k- b- e------ b------?
Искаш ли да отидем да плуваме? ‫د--- د--- ب---- ش---
d---- d--- b------ s----?
   
Имаш ли хавлия? ‫ح--- د----
h--- d---?
Имаш ли бански гащета? ‫م--- د----
m--- d---?
Имаш ли бански костюм? ‫ل--- ش-- د----
l----- s---- d---?
   
Можеш ли да плуваш? ‫ش-- ب----
s---- b-----?
Можеш ли да се гмуркаш? ‫غ---- ب----
g-------- b-----?
Можеш ли да скачаш във водата? ‫م------- ش---- ب----
m------- s----- b-----?
   
Къде е душът? ‫د-- ک-----
d---- k-----?
Къде е съблекалнята? ‫ر---- ک-----
r-------- k-----?
Къде са очилата за плуване? ‫ع--- ش-- ک-----
e----- s---- k-----?
   
Водата дълбока ли е? ‫ آ- ا---- ع--- ا---
â-- e------ a---- a--?
Водата чиста ли е? ‫آ- ت--- ا---
â- t---- a--?
Водата топла ли е? ‫آ- گ-- ا---
â- g--- a--?
   
Студено ми е. ‫م- د--- ی- م-----.
m-- d---- y--- m------.
Водата е доста студена. ‫آ- ز---- س-- ا--.
â- z---- s--- a--.
Сега излизам от водата. ‫م- د--- ا- آ- خ--- م-----.
m-- d---- a- â- k----- m-------.
   

Непознати езици

Хиляди различни езици съществуват по света. Лингвистите смятат, че те наброяват между 6000 и 7000. Въпреки това, точният им брой е все още неизвестен днес. Това е така, защото все още има много неоткрити езици. Тези езици най-вече се говорят в отдалечени региони. Един пример за такава област е Амазонка. Все още има много хора, които живеят в изолация там. Те нямат контакт с други култури. Въпреки това, всички те имат свой собствен език, разбира се. Все още има неидентифицирани езици и в други части на света. Все още не знаем колко езика има в Централна Африка. Нова Гвинея също не е напълно изследвана от езикова гледна точка. Винаги, когато бъде открит нов език това предизвиква сензация.

Преди около две години учени откриха Коро. Коро се говори в малките села на Северна Индия. Само около 1000 души говорят този език. Той е само говорим. Коро не съществува в писмена форма. Изследователите са озадачени от това как Коро е оцелял толкова дълго. Коро принадлежи към Тибето-Бирманското езиково семейство. Има около 300 от тези езици в цяла Азия. Но Коро не е тясно свързан с нито един от тези езици. Това означава, че той трябва да има своя собствена история. За съжаление, малките езици умират бързо. Понякога един език изчезва в рамките на едно поколение. В резултат на това, изследователите често имат само малко време, за да ги изучават. Но има една малка надежда за Коро. И тя е той да бъде документиран в аудио речник...
Открийте езика!
Унгарският принадлежи към угро-финските езици. Като уралски език той се различава значително от индоевропейските езици. Далечна е връзката между _______я и финския. Прилика се открива само в езиковата структура. Унгарците и финландците не се разбират помежду си. Около 15 милиона души говорят _______. Те живеят предимно в Унгария, Румъния, Словакия, Сърбия и Украйна.

Унгарският език се разделя на девет диалектни групи. Езикът се пише с латински букви. Ударението се поставя върху първата сричка на всяка дума, дължината на думите не е от значение. При произношението е важно също да се разграничават късите и дългите гласни. Унгарската граматиката не е лесна. Тя има много особености. Тази уникалност на езика е важен отличителен белег на ******ската идентичност. Който учи _______, скоро ще разбере защо ******ците толкова обичат своя език!