български » френски   В таксито


38 [трийсет и осем]

В таксито

-

38 [trente-huit]

En taxi

38 [трийсет и осем]

В таксито

-

38 [trente-huit]

En taxi

Натисни, за да видиш текста:   
българскиfrançais
Моля, извикайте такси. Ve------ m-------- u- t---- s--- v--- p----.
Колко струва до гарата? Co----- e----- q-- ç- c---- j------ l- g--- ?
Колко струва до летището? Co----- e----- q-- ç- c---- j------ l--------- ?
   
Моля, направо. To-- d----- s--- v--- p----.
Моля, тук надясно. A d------ s--- v--- p----.
Моля, там на ъгъла наляво. Pr---- l- p------- à g----- a- c---- s--- v--- p----.
   
Бързам. Je s--- p-----.
Имам време. J’-- l- t----.
Карайте по-бавно, моля. Al--- p--- l--------- s--- v--- p----.
   
Спрете тук, моля. Ar---------- i--- s--- v--- p----.
Изчакайте един момент, моля. At------ u- m------ s--- v--- p----.
Веднага се връщам. Je r------ t--- d- s----.
   
Моля, дайте ми квитанция. Do-------- u- r---- s--- v--- p----.
Нямам дребни пари. Je n--- p-- d- m------.
Така е добре, рестото е за Вас. C’--- b--- g----- l- m------.
   
Закарайте ме на този адрес. Co----------- à c---- a------.
Закарайте ме до моя хотел. Co----------- à c-- h----.
Закарайте ме на плажа. Co----------- à l- p----.
   

Езикови гении

Повечето хора са доволни, ако могат да говорят един чужд език. Но има и хора, които владеят повече от 70 езика. Те могат да говорят всички тези езици свободно и да пишат на тях правилно. Може да се каже тогава, че има хора, които са хипер-полиглоти. Феноменът на многоезичието се е срещал в продължение на векове. Има много случаи на хора с такъв талант. Откъде идва тази способност все още не е напълно проучено. Има различни научни теории по този въпрос. Някои вярват, че мозъците на многоезичните хора са структурирани по различен начин. Тази разлика е особено видима в центъра на Брока. В тази част на мозъка се произвежда речта. При многоезичните хора клетките на тази зона са изградени по различен начин. Възможно е, в резултат на това те да обработват информацията по-добре.

Въпреки това, липсват по-нататъшни проучвания, които да потвърдят тази теория. Може би това, което е от решаващо значение е изключителната мотивация. Децата учат чужди езици от други деца много бързо. Това се дължи на факта, че те искат да слеят ученето със своята игра. Те искат да се превърнат в част от групата и да общуват с други хора. Тоест, учебният им успех зависи от тяхната воля да бъдат включени. Друга теория предполага, че мозъчната материя расте чрез учене. По този начин, колкото повече учим , толкова по-лесно става обучението. Езици, които са подобни един на друг, са също по-лесни за научаване. Така че човек, който говори датски, много бързо се научава да говори шведски или норвежки. Много въпроси все още остават без отговор. Това, което е сигурно обаче , е , че интелигиентността не играе роля. Някои хора говорят много езици, въпреки слабата си интелигентност. Но дори и най-големият езиков гений се нуждае от много дисциплина. Това е някаква утеха, нали?
Открийте езика!
Руският е сред езиците, които доминират на книжния пазар. Руски писатели са създали велики произведения в световната литературата. Много книги се превеждат от _______. Но и ******наците обичат да четат, така че преводачите винаги имат много работа. За около 160 милиона души _______ят е майчин език. Освен това много хора в други славянски страни говорят _______. Така _______ят е най-разпространеният език в Европа.

Около 280 милиона души по света говорят _______. Като източнославянски език _______ят е свързан с украинския и бела_______я. Руската граматика е структурирана много систематично. Това е предимство за хората, които мислят аналитично и логично. При всички случаи си заслужава да учите _______! В областта на науката, изкуството и техниката _______ят е много важен език. А няма ли да е чудесно да четете известните _______ творби в оригинал?