български » френски   Ориентиране


41 [четирийсет и едно]

Ориентиране

-

+ 41 [quarante et un]

+ Demander le chemin

Натисни, за да видиш текста:   
българскиfrançais
Къде е туристическото бюро? Où e-- l- s------- d----------- ? +
Имате ли карта на града? Po----------- m- p------- u- p--- d- l- v---- ? +
Може ли да се резервира тук хотелска стая? Pe----- r------- u-- c------ d------ i-- ? +
   
Къде е старият град? Où e-- l- v------ v---- ? +
Къде е катедралата? Où e-- l- c--------- ? +
Къде е музеят? Où e-- l- m---- ? +
   
Къде може да се купят пощенски марки? Où p------ a------ d-- t------ ? +
Къде може да се купят цветя? Où p------ a------ d-- f----- ? +
Къде може да се купят билети? Où p------ a------ d-- b------ ? +
   
Къде е пристанището? Où e-- l- p--- ? +
Къде е пазарът? Où e-- l- m----- ? +
Къде е замъкът? Où e-- l- c------ ? +
   
Кога започва туристическата обиколка? Qu--- c------- l- v----- ? +
Кога свършва туристическата обиколка? Qu--- s- t------ l- v----- ? +
Колко време трае туристическата обиколка? Co----- d- t---- d--- l- v----- ? +
   
Бих искал / искала екскурзовод, който говори немски. Je v------- u- g---- q-- p---- a-------. +
Бих искал / искала екскурзовод, който говори италиански. Je v------- u- g---- q-- p---- i------. +
Бих искал / искала екскурзовод, който говори френски. Je v------- u- g---- q-- p---- f-------. +
   

Универсалният английски език

Английският е най- широко разпространеният език в света. Но Мандаринският, или книжовният китайски, има най-много говорящи. Английският е роден език на "само" 350 милиона души. Въпреки това, английският език има голямо влияние върху другите езици. От средата на 20-ти век, неговата значимост започва да нараства. Това до голяма степен се дължи на развитието на САЩ в суперсила. Английският е първият чужд език, който се преподава в училищата в много държави. Международни организации използват английския език като официален. Английският е също официален език или общ език на много страни. Възможно е, обаче, скоро други езици да поемат тези функции. Английският се числи към Западногерманските езици. Ето защо той е тясно свързана с немският, например. Но езикът се е променила значително през последните 1000 години.

Някога английският език е бил флективен. Но повечето окончания с граматична функция са изчезнали. Затова, английски може да се брои сред изолиращите езици. Този тип език е по-сходен с китайския, отколкото с немския. В бъдеще английският език ще бъде допълнително опростен. Неправилните глаголи най-вероятно ще изчезнат. Английският език е прост, в сравнение с другите индоевропейски езици. Но английският правопис е много труден. Това е така, защото изписването и произношението силно се различават едно от друго. Английският правопис е останал непроменен векове наред. Но произношението се е променило значително. В резултат на това, хората все още пишат по начина по който са говорили през 1400 г. Също така има много вариации в произношението. Само за буквената комбинация ough има цели шест варианта на прочитане! Тествайте се! - thorough, thought, through, rough, bough, cough.
Открийте езика!
Словашкият принадлежи към западнославянските езици. Той е майчин език на повече от 5 милиона души. Тясно свързан е със съседна Чехия. Това се дължи на общото минало в рамките на бившата Чехо******кия. Речниковият състав на двата езика до голяма степен е идентичен. Различията се отнасят преди всичко до звуковата система. Словашкият е възникнал през 10. век под формата на няколко диалекта.

Дълго време след това е бил под влиянието на съседни езици. Днешният писмен език е наложен едва през 19. век. Това е позволило опростяване на някои елементи в сравнение с чешкия. Многото различни диалекти са се запазили и до днес. Словашки се пише с латинската азбука. Това е най-лесно разбираемият език за хората, говорещи други славянски езици ... Би могло да се каже, че _______ят е своеобразен междинен език в славянското пространство. Една добра причина за занимания с този красив език.