български » френски   Спорт


49 [четирийсет и девет]

Спорт

-

+ 49 [quarante-neuf]

+ Le sport

Натисни, за да видиш текста:   
българскиfrançais
Занимаваш ли се със спорт? Pr---------- u- s---- ? +
Да, аз трябва да се движа. Ou-- j- d--- b-----. +
Ходя в един спортен клуб. Je v--- a- c----- s------. +
   
Ние играем футбол. No-- j----- a- f-------. +
Понякога плуваме. Pa----- n--- n------. +
Или караме велосипед / колело. Ou n--- f------ d- v---. +
   
В нашия град има футболен стадион. Da-- n---- v----- i- y a u- s---- d- f-------. +
Има също басейн със сауна. Il y a a---- u-- p------ a--- s----. +
Има и голф игрище. Et i- y a u- t------ d- g---. +
   
Какво има по телевизията? Qu-- a----- à l- t--------- ? +
Тъкмо дават футболен мач. Il y a u- m---- d- f---. +
Немският отбор играе срещу английския. L’------ a-------- j--- c----- l------- a-------. +
   
Кой печели? Qu- g---- ? +
Нямам представа. Je n--- a- a----- i---. +
В момента резултатът е равен. Po-- l- m------ c---- m---- n--. +
   
Съдията е от Белгия. L’------- v---- d- B-------. +
Сега бият дузпа. Ma--------- i- y a u- p------. +
Гол! Един на нула! Bu- ! U- à z--- ! +
   

Само силните думи оцеляват!

Рядко използвани думи се променят по-често, отколкото думите, които се използват често. Това може да се дължи на законите на еволюцията. Общите гени се изменят по-малко в течение на времето. Те са по-стабилни в своята форма. И очевидно, същото важи и за думите! Английските глаголи били анализирани за едно проучване. В него, сегашните форми на глаголите били сравнени със старите форми. В английския език десетте най-често срещани глагола са неправилни. Повечето други глаголи са правилни. Но през Средновековието, повечето глаголи са все били неправилни. Така неправилните глаголи, които рядко са били използвани, са се превърнали в правилни. След 300 години, в английския език почти няма да останат неправилни глаголи. Други проучвания показват също така, че при езиците има подбор, както и при гените.

Изследователите сравнили често срещани думи от различни езици. В процеса те подбрали сходни думи, които означават едно и също нещо. Пример за това са думите : water, Wasser, vatten. Тези думи имат един и същи корен и поради това си приличат. Тъй като те са основни думи, се използват често във всички езици. По този начин, те са били в състояние да запазят своята форма - и да останат почти същите и до днес. По-малко важните думи се променят много по-бързо. Или по-скоро биват изместени от други думи. По този начин рядко използваните думи се отличават в различните езици. Защо рядко използваните думи се променят все още е неизяснено. Възможно е те често да се използват неправилно или да се произнасят погрешно. Това се дължи на факта, че говорещите не са запознати с тях. Но причината може да се крие и в това, че основните думи трябва винаги да бъдат еднакви. Защото само тогава те могат да бъдат разбрани правилно. А думите съществуват, за да бъдат разбирани...
Открийте езика!
Украинският принадлежи към източнославянските езици. Той е тясно свързан с руския и беларуския. Повече от 40 милиона души говорят _______. След руския и полския това е най-широко разпространеният славянски език. Украинският се е развил към края на 18. век от простонародния език. По това време е възникнала самостоятелната писменост, а с нея и собствената литературата. Днес съществуват много _______ диалекти, които са разделени в три основни групи.

Речниковият състав, структурата на изречението и артикулацията напомнят много за други славянски езици. Причината за това е, че славянските езици са се диференцирани сравнително късно. Поради географското положение на Украйна се наблюдава силно влияние от полски и руски. В граматиката се различават седем падежа. Чрез прилагателните в _______я се изразява отношение към лица или предмети. В зависимост от избраната форма на думата говорещият показва емоционалната си нагласа. Друга особеност на _______я е мелодичното му звучене. Който обича езици, звучащи като музика, трябва да се учи _______!