български » френски   Съюзи 1


94 [деветдесет и четири]

Съюзи 1

-

+ 94 [quatre-vingt-quatorze]

+ Conjonctions 1

Натисни, за да видиш текста:   
българскиfrançais
Чакай, докато дъждът престане. At----- q-- l- p---- c----. +
Чакай, докато свърша. At----- q-- j- t------. +
Чакай, докато той се върне. At----- q---- r-------. +
   
Ще чакам, докато косата ми изсъхне. J’------- q-- m-- c------ s------. +
Ще чакам, докато филмът свърши. J’------- q-- l- f--- s--- f---. +
Ще чакам, докато светофарът светне зелено. J’------- q-- l-- f--- s----- a- v---. +
   
Кога заминаваш на почивка? Qu--- p------ e- c---- ? +
Още преди лятната ваканция? Av--- l-- v------- d---- ? +
Да, още преди да започне лятната ваканция. Ou-- a---- q-- l-- v------- d---- n- c---------. +
   
Поправи покрива, преди да започне зимата. Ré---- l- t--- a---- q-- l------ n- c-------. +
Измий си ръцете, преди да седнеш на масата. La-- t-- m---- a---- d- t-------- à t----. +
Затвори прозореца, преди да излезеш. Fe--- l- f------ a---- d- s-----. +
   
Кога ще се върнеш вкъщи? Qu--- v------- à l- m----- ? +
След часовете? Ap--- l- c---- ? +
Да, след като свършат часовете. Ou-- a---- q-- l- c---- e-- t------. +
   
След като претърпя злополука, той не можеше да работи повече. Ap--- a---- e- u- a-------- i- n- p------ p--- t---------. +
След като си беше загубил работата си, той замина за Америка. Ap--- a---- p---- s-- t------- i- e-- a--- e- A-------. +
След като замина за Америка, той забогатя. Ap--- ê--- a--- e- A-------- i- e-- d----- r----. +
   

Как да учим два езика едновременно

Чуждите езици стават все по-важни днес. Много хора вече учат чужди езици. По света, обаче, има множество интересни езици. Поради това много хора учат няколко езика едновременно. Това обикновено не е проблем, ако децата растат двуезични. Мозъкът им научава и двата езика автоматично. Когато станат по-големи, те разбират кое съдържание към кой език принадлежи. Двуезичните хора познават типичните характеристики и на двата езика. Но при възрастните е различно. Те не могат да научат два езика едновременно толкова лесно. Тези, които учат два езика едновременно трябва да следват някои правила. На първо място, важно е да се сравняват двата езика помежду си. Езиците от едно и също езиково семейство често пъти са твърде сходни.

Това може да доведе до тяхното смесване. Затова е разумно да се анализират внимателно и двата езика. Например, можете да направите списък. В него можете да записвате приликите и разликите. По този начин мозъкът ще е принуден да работи с двата езика интензивно. Той ще може по-добре да си спомня какви са особеностите на двата езика. Трябва също да изберете отделни цветове и папки за всеки език. Това помага за ясното разграничаване на езиците един от друг. Но когато човек учи несходни езици, ситуацията е различна. Няма опасност от смесване на два твърде различни езика. В този случай има опасност от сравняване на езиците един с друг! Би било по-добре ако съпоставяте езиците с родния си език, обаче. Когато мозъкът разпознава контраста, той ще се учи по-ефективно. Важно е, също така, двата езика да се учат с еднаква интензивност. Въпреки това, теоретично за мозъка няма значение колко езика учи...
Открийте езика!
Сръбският е майчин език на около 12 милиона души. По-голямата част от тях живеят в Сърбия и в други страни от Югоизточна Европа. Сръбският принадлежи към южнославянските езици. Той е тясно свързан с хърватския и босненския. Граматиката и речниковият състав са много сходни. Затова общуването между сърби, хървати и босненци е безпроблемно. Сръбската азбука има 30 букви.

Всяка буква има еднозначно произношение. При ударението се откриват сравнения с класическите тонални езици. В китайския например с височината на тона на сричките се променя и значението им. Това е подобно и в _______я. Но тук само височината при изговора на ударената сричка е определяща. Друга характеристика на _______я е системата на склонения и спрежения. Това означава, че винаги съществува флексия на съществителните, глаголите, прилагателните и местоименията. Който се интересува от граматични структури, трябва да учи _______!