български » хинди   Минало време 3


83 [осемдесет и три]

Минало време 3

-

८३ [तिरासी]
83 [tiraasee]

भूतकाल ३
bhootakaal 3

83 [осемдесет и три]

Минало време 3

-

८३ [तिरासी]
83 [tiraasee]

भूतकाल ३
bhootakaal 3

Натисни, за да видиш текста:   
българскиहिन्दी
звъня / обаждам се по телефона टे----- क---
t------- k----a
Аз звънях по телефона. मै--- ट------ क---
m----- t------- k--a
Говорих по телефона през цялото време. मै--- प--- स-- ट------ क---
m----- p---- s---- t------- k--a
   
Питам पू---
p-------a
Аз питах. मै--- प---
m----- p-----a
Аз постоянно питах. मै--- ह---- प---
m----- h------ p-----a
   
Разказвам सु----
s-----a
Аз разказвах. मै--- स-----
m----- s-----a
Аз разказах цялата история. मै--- प--- क---- स----
m----- p----- k------- s----e
   
Уча सी---
s------a
Аз учих. मै--- स---
m----- s----a
Аз учих цяла вечер. मै--- श-- भ- स---
m----- s---- b--- s----a
   
Работя का- क---
k--- k----a
Аз работих. मै--- क-- क---
m----- k--- k--a
Аз работих цял ден. मै--- प--- द-- क-- क---
m----- p---- d-- k--- k--a
   
Ям खा--
k----a
Аз ядох. मै--- ख---
m----- k----a
Аз изядох всичката храна. मै--- स--- ख--- ख---
m----- s---- k----- k----a
   

Историята на лингвистиката

Езиците винаги са очаровали човечеството. Следователно историята на лингвистиката е много дълга. Лингвистика е системното изучаване на езика. Още преди хиляди години хората са размишлявали върху езика. По този начин различните култури разработили различни системи. В резултат на това се появили различни описания на езиците. Днешната лингвистика се основава най-вече на древни теории. Много традиции са установени в Гърция, в частност. Най-старата известна разработка за езика е от Индия, обаче. Тя е написана преди 3000 години от граматика Сакатаяна. В древни времена, философи като Платон са се занимавали с езиците. По-късно римските автори доразвили своите теории. През 8-ми век арабите също разработили свои собствени традиции.

Дори още тогава, техните произведения демонстрират точни описания на арабския език. В днешно време хората особено се вълнуват от въпроса за произхода на езиците. Учените силно се интересуват от историята на езика. През 18-ти век, хората започнали да сравняват езиците помежду им. Те искали да разберат как езиците се развиват. По-късно се концентрирали върху езиците като система. Въпросът за това как езиците функционират бил фокусна точка за тях. Днес в рамките на лингвистиката съществуват голям брой философски школи. Много нови дисциплини са разработени от петдесетте години насам. Те са отчасти силно повлияни от други науки. Примери за това са психолингвистиката и междукултурното общуване. По-новите лингвистични философски школи са много специализирани. Един пример за това е феминистката лингвистика. Така че историята на лингвистиката продължава... Докато има езици , човек ще ги размишлява върху тях!
Открийте езика!
Македонският е майчин език на около 2 милиона души. Той принадлежи към южнославянските езици. Най-тясно е свързан с българския. Говорещите двата езика безпроблемно могат да общуват помежду си. В писмената си форма двата езика се различават в значителна степен. В Македония винаги са живели различни етнически групи. Това може да се установи естествено и по националния език.

Той е повлиян от много други езици. Най-вече езикът на съседна Сърбия е оставил своя отпечатък върху _______я. Речниковият състав съдържа много думи от руски, турски и английски. Такова голямо езиково многообразие не съществува в много страни. Поради това _______ят дълго време не беше признаван като самостоятелен език. Македонската литература също е потърпевша вследствие на тези обстоятелства. Понастоящем _______ят език е установен стандартен език. С това той е важна част от ******ската идентичност.