български » хърватски   Съюзи 1


94 [деветдесет и четири]

Съюзи 1

-

94 [devedeset i četiri]

Veznici 1

94 [деветдесет и четири]

Съюзи 1

-

94 [devedeset i četiri]

Veznici 1

Натисни, за да видиш текста:   
българскиhrvatski
Чакай, докато дъждът престане. Če--- d-- k--- n- p-------.
Чакай, докато свърша. Če--- d-- n- b---- g----.
Чакай, докато той се върне. Če--- d-- s- o- n- v----.
   
Ще чакам, докато косата ми изсъхне. Če--- d-- m- s- k--- n- o----.
Ще чакам, докато филмът свърши. Če--- d-- f--- n- z-----.
Ще чакам, докато светофарът светне зелено. Če--- d-- n- b--- z----- s------ n- s-------.
   
Кога заминаваш на почивка? Ka-- p------ n- o----?
Още преди лятната ваканция? Jo- p---- l------ p-------?
Да, още преди да започне лятната ваканция. Da- j-- p---- n--- š-- p---- l----- p-------.
   
Поправи покрива, преди да започне зимата. Po----- k--- p---- n--- š-- d--- z---.
Измий си ръцете, преди да седнеш на масата. Op--- r--- p---- n--- š-- s------ z- s---.
Затвори прозореца, преди да излезеш. Za----- p----- p---- n--- š-- i-----.
   
Кога ще се върнеш вкъщи? Ka-- ć-- d--- k---?
След часовете? Po----- n------?
Да, след като свършат часовете. Da- n---- š-- n------ z-----.
   
След като претърпя злополука, той не можеше да работи повече. Na--- š-- j- i--- n------- n--- v--- m---- r-----.
След като си беше загубил работата си, той замина за Америка. Na--- š-- j- i------ p----- o----- j- u A------.
След като замина за Америка, той забогатя. Na--- š-- j- o----- u A------- p----- j- b----.
   

Как да учим два езика едновременно

Чуждите езици стават все по-важни днес. Много хора вече учат чужди езици. По света, обаче, има множество интересни езици. Поради това много хора учат няколко езика едновременно. Това обикновено не е проблем, ако децата растат двуезични. Мозъкът им научава и двата езика автоматично. Когато станат по-големи, те разбират кое съдържание към кой език принадлежи. Двуезичните хора познават типичните характеристики и на двата езика. Но при възрастните е различно. Те не могат да научат два езика едновременно толкова лесно. Тези, които учат два езика едновременно трябва да следват някои правила. На първо място, важно е да се сравняват двата езика помежду си. Езиците от едно и също езиково семейство често пъти са твърде сходни.

Това може да доведе до тяхното смесване. Затова е разумно да се анализират внимателно и двата езика. Например, можете да направите списък. В него можете да записвате приликите и разликите. По този начин мозъкът ще е принуден да работи с двата езика интензивно. Той ще може по-добре да си спомня какви са особеностите на двата езика. Трябва също да изберете отделни цветове и папки за всеки език. Това помага за ясното разграничаване на езиците един от друг. Но когато човек учи несходни езици, ситуацията е различна. Няма опасност от смесване на два твърде различни езика. В този случай има опасност от сравняване на езиците един с друг! Би било по-добре ако съпоставяте езиците с родния си език, обаче. Когато мозъкът разпознава контраста, той ще се учи по-ефективно. Важно е, също така, двата езика да се учат с еднаква интензивност. Въпреки това, теоретично за мозъка няма значение колко езика учи...
Открийте езика!
Сръбският е майчин език на около 12 милиона души. По-голямата част от тях живеят в Сърбия и в други страни от Югоизточна Европа. Сръбският принадлежи към южнославянските езици. Той е тясно свързан с хърватския и босненския. Граматиката и речниковият състав са много сходни. Затова общуването между сърби, хървати и босненци е безпроблемно. Сръбската азбука има 30 букви.

Всяка буква има еднозначно произношение. При ударението се откриват сравнения с класическите тонални езици. В китайския например с височината на тона на сричките се променя и значението им. Това е подобно и в _______я. Но тук само височината при изговора на ударената сричка е определяща. Друга характеристика на _______я е системата на склонения и спрежения. Това означава, че винаги съществува флексия на съществителните, глаголите, прилагателните и местоименията. Който се интересува от граматични структури, трябва да учи _______!