български » латвийски   аргументирам нещо 3


77 [седемдесет и седем]

аргументирам нещо 3

-

77 [septiņdesmit septiņi]

kaut ko pamatot 3

77 [седемдесет и седем]

аргументирам нещо 3

-

77 [septiņdesmit septiņi]

kaut ko pamatot 3

Натисни, за да видиш текста:   
българскиlatviešu
Защо не ядете тортата? Kā--- J-- n----- t----?
Трябва да отслабна. Ma- j--------- s----.
Аз няма да я ям, защото трябва да отслабна. Es n----- j- m-- j--------- s----.
   
Защо не пиете бирата? Kā--- J-- n------- a--?
Трябва да шофирам. Ma- v-- j------.
Аз няма да я пия, защото трябва да шофирам. Es t- n------- j- m-- v-- j------.
   
Защо не пиеш кафето? Kā--- t- n----- k-----?
То е студено. Tā i- a-----.
Аз няма да го пия, защото е студено. Es t- n------- j- t- i- a-----.
   
Защо не пиеш чая? Kā--- t- n----- t---?
Нямам захар. Ma- n-- c-----.
Аз няма да го пия, защото нямам захар. Es t- n------- j- m-- n-- c-----.
   
Защо не ядете супата? Kā--- J-- n----- z---?
Не съм я поръчвал / поръчвала. Es t- n---------.
Аз няма да я ям, защото не съм я поръчвал / поръчвала. Es t- n----- j- n---------.
   
Защо не ядете месото? Kā--- J-- n----- g---?
Вегетарианец съм. Es e--- v----------.
Аз няма да го ям, защото съм вегетарианец. Es t- n----- j- e--- v----------.
   

Жестовете помагат при изучаването на лексиката

Когато учим лексика, мозъкът ни има много работа за вършене. Той трябва да съхрани всяка нова дума. Но Вие можете да подпомогнете мозъка си в този процес. Това се постига чрез жестове. Жестовете помагат на нашата памет. Тя може да запомня думи по-добре, ако обработва и жестове в същото време. Едно проучване ясно е доказало това. Изследователите накарали участниците в експеримента да учат нови думи. Тези думи всъщност не съществували. Те били част от един изкуствен език. При изучаването на някои думи участниците в експеримента си помагали с жестове. Така да се каже, те не просто ги слушали или четяли. Чрез използването на жестове, те също имитирали и смисъла на думите.

Докато учели, била измерена мозъчната им дейност. Изследователите направили интересно откритие в този процес. Когато думите се учат с жестове, повече области от мозъка са активни. В допълнение към центъра на речта, сензомоторните области също показват активност. Тази допълнителна мозъчна активност влияе на нашата памет. При обучението с жестове се формират сложни мрежи. Тези мрежи записват новите думи на няколко места в мозъка. По този начин новият речников запас може да бъде обработван по-ефективно. Когато искаме да използваме определени думи, мозъкът ни ги открива по-бързо. Те също се съхраняват по-добре. Важно е, обаче, жестът да е свързан с думата. Нашият мозък разпознава кога дадена дума и жест не си пасват. Новите открития могат да доведат до нови методи на преподаване. Хората, които знаят малко за езиците често учат бавно. Може би те ще учат по-лесно, ако имитират думите физически...
Открийте езика!
Каталонският принадлежи към семейството на романските езици. Той е тясно свързан с испанския, френския и италианския. Говори се в Андора, в испанската област Каталония и на Балеарските острови. Дори и в някои части на Арагон и Валенсия се говори _______. Общо около 12 милиона души говорят или разбират _______. Езикът е възникнал между 8. и 10. век в района на Пиренеите. Вследствие завладяването на територии той се е разпространил на юг и на изток.

Важно е да се знае, че _______ят език не е диалект на испанския. Той се е развил от простонародния латински и се счита за отделен език. Испанците или латиноамериканците също не го разбират напълно. Много структури в _______я наподобяват тези на други романски езици. Но съществуват и някои особености, които не се срещат в други езици. Говорещите _______ са много горди с езика си. От няколко десетилетия и политиците стимулират активно развитието на _______я. Учете _______, езикът има бъдеще!