български » латвийски   Съюзи 1


94 [деветдесет и четири]

Съюзи 1

-

+ 94 [deviņdesmit četri]

+ Saikļi 1

94 [деветдесет и четири]

Съюзи 1

-

94 [deviņdesmit četri]

Saikļi 1

Натисни, за да видиш текста:   
българскиlatviešu
Чакай, докато дъждът престане. Pa------ k---- p------ l-----. +
Чакай, докато свърша. Pa------ k---- e- p-------. +
Чакай, докато той се върне. Pa------ k---- v--- a----- a------. +
   
Ще чакам, докато косата ми изсъхне. Es g----- k---- m--- m--- b-- s----. +
Ще чакам, докато филмът свърши. Es g----- k---- b------- f----. +
Ще чакам, докато светофарът светне зелено. Es g----- k---- l-------- b-- z--- g-----. +
   
Кога заминаваш на почивка? Ka- t- d----- a-----------? +
Още преди лятната ваканция? Vē- p---- v------ b---------? +
Да, още преди да започне лятната ваканция. Jā- p---- v-- s---- v------ b---------. +
   
Поправи покрива, преди да започне зимата. Sa---- j----- p---- s---- z----! +
Измий си ръцете, преди да седнеш на масата. No----- r----- p---- t- s----- p-- g----! +
Затвори прозореца, преди да излезеш. Ai---- l---- p---- t- e- ā--! +
   
Кога ще се върнеш вкъщи? Ka- t- n-- m----? +
След часовете? Pē- n---------? +
Да, след като свършат часовете. Jā- k-- b------ n---------. +
   
След като претърпя злополука, той не можеше да работи повече. Pē- n------- g------- v--- v---- n------- s------. +
След като си беше загубил работата си, той замина за Америка. Pē- t--- k-- v--- z------ d----- v--- d---- u- A------. +
След като замина за Америка, той забогатя. Pē- t--- k-- v--- b--- d----- u- A------- v--- k---- b-----. +
   

Как да учим два езика едновременно

Чуждите езици стават все по-важни днес. Много хора вече учат чужди езици. По света, обаче, има множество интересни езици. Поради това много хора учат няколко езика едновременно. Това обикновено не е проблем, ако децата растат двуезични. Мозъкът им научава и двата езика автоматично. Когато станат по-големи, те разбират кое съдържание към кой език принадлежи. Двуезичните хора познават типичните характеристики и на двата езика. Но при възрастните е различно. Те не могат да научат два езика едновременно толкова лесно. Тези, които учат два езика едновременно трябва да следват някои правила. На първо място, важно е да се сравняват двата езика помежду си. Езиците от едно и също езиково семейство често пъти са твърде сходни.

Това може да доведе до тяхното смесване. Затова е разумно да се анализират внимателно и двата езика. Например, можете да направите списък. В него можете да записвате приликите и разликите. По този начин мозъкът ще е принуден да работи с двата езика интензивно. Той ще може по-добре да си спомня какви са особеностите на двата езика. Трябва също да изберете отделни цветове и папки за всеки език. Това помага за ясното разграничаване на езиците един от друг. Но когато човек учи несходни езици, ситуацията е различна. Няма опасност от смесване на два твърде различни езика. В този случай има опасност от сравняване на езиците един с друг! Би било по-добре ако съпоставяте езиците с родния си език, обаче. Когато мозъкът разпознава контраста, той ще се учи по-ефективно. Важно е, също така, двата езика да се учат с еднаква интензивност. Въпреки това, теоретично за мозъка няма значение колко езика учи...
Открийте езика!
Сръбският е майчин език на около 12 милиона души. По-голямата част от тях живеят в Сърбия и в други страни от Югоизточна Европа. Сръбският принадлежи към южнославянските езици. Той е тясно свързан с хърватския и босненския. Граматиката и речниковият състав са много сходни. Затова общуването между сърби, хървати и босненци е безпроблемно. Сръбската азбука има 30 букви.

Всяка буква има еднозначно произношение. При ударението се откриват сравнения с класическите тонални езици. В китайския например с височината на тона на сричките се променя и значението им. Това е подобно и в _______я. Но тук само височината при изговора на ударената сричка е определяща. Друга характеристика на _______я е системата на склонения и спрежения. Това означава, че винаги съществува флексия на съществителните, глаголите, прилагателните и местоименията. Който се интересува от граматични структури, трябва да учи _______!