български » македонски   Спорт


49 [четирийсет и девет]

Спорт

-

49 [четириесет и девет]
49 [tschetirieset i dewet]

Спорт
Sport

49 [четирийсет и девет]

Спорт

-

49 [четириесет и девет]
49 [tschetirieset i dewet]

Спорт
Sport

Натисни, за да видиш текста:   
българскимакедонски
Занимаваш ли се със спорт? Се з-------- л- с- с----?
S- s---------- l- s- s----?
Да, аз трябва да се движа. Да- м---- д- с- д-----.
D-- m---- d- s- d-------.
Ходя в един спортен клуб. Ја- о--- в- е--- с------- к---.
Ј-- o--- w- j---- s------- k---.
   
Ние играем футбол. Ни- и----- ф-----.
N-- i----- f-----.
Понякога плуваме. По------- п------.
P---------- p------.
Или караме велосипед / колело. Ил- в----- в--------.
I-- w----- w--------.
   
В нашия град има футболен стадион. Во н----- г--- и-- е--- ф-------- с------.
W- n------- g--- i-- j---- f-------- s------.
Има също басейн със сауна. Ис-- т--- и-- и е--- б---- с- с----.
I--- t--- i-- i j---- b---- s- s----.
Има и голф игрище. Им- и е--- и-------- з- г---.
I-- i j---- i---------- s- g---.
   
Какво има по телевизията? Шт- и-- н- т---------?
S---- i-- n- t---------?
Тъкмо дават футболен мач. Во м------- и-- ф-------- н--------.
W- m------- i-- f-------- n--------.
Немският отбор играе срещу английския. Ге--------- т-- и--- п----- а---------.
G---------- t-- i--- p----- a---------.
   
Кой печели? Ко- п-------?
K-- p-------?
Нямам представа. Не--- п----.
N---- p----.
В момента резултатът е равен. Во м------- е н-------.
W- m------- j- n---------.
   
Съдията е от Белгия. Фу--------- с----- е о- Б------.
F---------- s----- j- o- B------.
Сега бият дузпа. Се-- и-- п----.
S--- i-- p----.
Гол! Един на нула! Го-- Е--- с----- н----
G--- J---- s----- n---!
   

Само силните думи оцеляват!

Рядко използвани думи се променят по-често, отколкото думите, които се използват често. Това може да се дължи на законите на еволюцията. Общите гени се изменят по-малко в течение на времето. Те са по-стабилни в своята форма. И очевидно, същото важи и за думите! Английските глаголи били анализирани за едно проучване. В него, сегашните форми на глаголите били сравнени със старите форми. В английския език десетте най-често срещани глагола са неправилни. Повечето други глаголи са правилни. Но през Средновековието, повечето глаголи са все били неправилни. Така неправилните глаголи, които рядко са били използвани, са се превърнали в правилни. След 300 години, в английския език почти няма да останат неправилни глаголи. Други проучвания показват също така, че при езиците има подбор, както и при гените.

Изследователите сравнили често срещани думи от различни езици. В процеса те подбрали сходни думи, които означават едно и също нещо. Пример за това са думите : water, Wasser, vatten. Тези думи имат един и същи корен и поради това си приличат. Тъй като те са основни думи, се използват често във всички езици. По този начин, те са били в състояние да запазят своята форма - и да останат почти същите и до днес. По-малко важните думи се променят много по-бързо. Или по-скоро биват изместени от други думи. По този начин рядко използваните думи се отличават в различните езици. Защо рядко използваните думи се променят все още е неизяснено. Възможно е те често да се използват неправилно или да се произнасят погрешно. Това се дължи на факта, че говорещите не са запознати с тях. Но причината може да се крие и в това, че основните думи трябва винаги да бъдат еднакви. Защото само тогава те могат да бъдат разбрани правилно. А думите съществуват, за да бъдат разбирани...
Открийте езика!
Украинският принадлежи към източнославянските езици. Той е тясно свързан с руския и беларуския. Повече от 40 милиона души говорят _______. След руския и полския това е най-широко разпространеният славянски език. Украинският се е развил към края на 18. век от простонародния език. По това време е възникнала самостоятелната писменост, а с нея и собствената литературата. Днес съществуват много _______ диалекти, които са разделени в три основни групи.

Речниковият състав, структурата на изречението и артикулацията напомнят много за други славянски езици. Причината за това е, че славянските езици са се диференцирани сравнително късно. Поради географското положение на Украйна се наблюдава силно влияние от полски и руски. В граматиката се различават седем падежа. Чрез прилагателните в _______я се изразява отношение към лица или предмети. В зависимост от избраната форма на думата говорещият показва емоционалната си нагласа. Друга особеност на _______я е мелодичното му звучене. Който обича езици, звучащи като музика, трябва да се учи _______!