български » норвежки   В таксито


38 [трийсет и осем]

В таксито

-

38 [trettiåtte]

I drosjen

38 [трийсет и осем]

В таксито

-

38 [trettiåtte]

I drosjen

Натисни, за да видиш текста:   
българскиnorsk
Моля, извикайте такси. Ka- d- v-------- b------- e- d-----?
Колко струва до гарата? Hv- k----- d-- t-- t-----------?
Колко струва до летището? Hv- k----- d-- t-- f---------?
   
Моля, направо. Ve------- k--- r--- f---.
Моля, тук надясно. Ve------- k--- t-- h---- h--.
Моля, там на ъгъла наляво. Ve------- k--- t-- v------ d-- v-- h------.
   
Бързам. Je- h-- d-- t------.
Имам време. Je- h-- g-- t--.
Карайте по-бавно, моля. Ve------- k--- l--- s------.
   
Спрете тук, моля. Ka- d- s----- h--?
Изчакайте един момент, моля. Ve------- v--- e- ø-------.
Веднага се връщам. Je- e- s----- t------.
   
Моля, дайте ми квитанция. Ka- j-- f- k---------?
Нямам дребни пари. Je- h-- i---- s--------.
Така е добре, рестото е за Вас. Væ------- b----- r-----.
   
Закарайте ме на този адрес. Kj-- m-- t-- d---- a-------.
Закарайте ме до моя хотел. Kj-- m-- t-- h-------.
Закарайте ме на плажа. Kj-- m-- t-- s------.
   

Езикови гении

Повечето хора са доволни, ако могат да говорят един чужд език. Но има и хора, които владеят повече от 70 езика. Те могат да говорят всички тези езици свободно и да пишат на тях правилно. Може да се каже тогава, че има хора, които са хипер-полиглоти. Феноменът на многоезичието се е срещал в продължение на векове. Има много случаи на хора с такъв талант. Откъде идва тази способност все още не е напълно проучено. Има различни научни теории по този въпрос. Някои вярват, че мозъците на многоезичните хора са структурирани по различен начин. Тази разлика е особено видима в центъра на Брока. В тази част на мозъка се произвежда речта. При многоезичните хора клетките на тази зона са изградени по различен начин. Възможно е, в резултат на това те да обработват информацията по-добре.

Въпреки това, липсват по-нататъшни проучвания, които да потвърдят тази теория. Може би това, което е от решаващо значение е изключителната мотивация. Децата учат чужди езици от други деца много бързо. Това се дължи на факта, че те искат да слеят ученето със своята игра. Те искат да се превърнат в част от групата и да общуват с други хора. Тоест, учебният им успех зависи от тяхната воля да бъдат включени. Друга теория предполага, че мозъчната материя расте чрез учене. По този начин, колкото повече учим , толкова по-лесно става обучението. Езици, които са подобни един на друг, са също по-лесни за научаване. Така че човек, който говори датски, много бързо се научава да говори шведски или норвежки. Много въпроси все още остават без отговор. Това, което е сигурно обаче , е , че интелигиентността не играе роля. Някои хора говорят много езици, въпреки слабата си интелигентност. Но дори и най-големият езиков гений се нуждае от много дисциплина. Това е някаква утеха, нали?
Открийте езика!
Руският е сред езиците, които доминират на книжния пазар. Руски писатели са създали велики произведения в световната литературата. Много книги се превеждат от _______. Но и ******наците обичат да четат, така че преводачите винаги имат много работа. За около 160 милиона души _______ят е майчин език. Освен това много хора в други славянски страни говорят _______. Така _______ят е най-разпространеният език в Европа.

Около 280 милиона души по света говорят _______. Като източнославянски език _______ят е свързан с украинския и бела_______я. Руската граматика е структурирана много систематично. Това е предимство за хората, които мислят аналитично и логично. При всички случаи си заслужава да учите _______! В областта на науката, изкуството и техниката _______ят е много важен език. А няма ли да е чудесно да четете известните _______ творби в оригинал?