български » норвежки   Повелително наклонение 1


89 [осемдесет и девет]

Повелително наклонение 1

-

89 [åttini]

Imperativ 1

89 [осемдесет и девет]

Повелително наклонение 1

-

89 [åttini]

Imperativ 1

Натисни, за да видиш текста:   
българскиnorsk
Ти си толкова мързелив – не бъди толкова мързелив! Du e- l-- – d- b---- t- d-- s-----.
Ти спиш до толкова късно – не спи до толкова късно! Du s---- f-- l---- – d- m- l--- d-- å s-- o-- o- m-------.
Ти идваш толкова късно – не идвай толкова късно! Du k----- s- s--- – d- m- s----- å k---- f-- s---.
   
Ти се смееш толкова силно – не се смей толкова силно! Du l-- a----- s- h--- – d-- s---- j-- d- s----- m-------.
Ти говориш толкова тихо – не говори толкова тихо! Du s------ s- l--- – s---- h-----!
Ти пиеш твърде много – не пий толкова много! Du d------ f-- m-- – d---- m----- d-!
   
Ти пушиш твърде много – не пуши толкова много! Du r----- f-- m-- – i--- r--- s- m-- d-!
Ти работиш толкова много – не работи толкова много! Du j----- f-- m-- – i--- j--- s- m-- d-!
Ти караш толкова бързо – не карай толкова бързо! Du k----- f-- f--- – i--- k--- s- f--- d-!
   
Станете, господин Мюлер! St- o--- M-----.
Седнете, господин Мюлер! Se-- d--- M-----.
Останете на мястото си, господин Мюлер! Bl- s-------- M-----.
   
Имайте търпение! Væ- t-------.
Не бързайте! Ta d-- t--.
Почакайте един момент! Ve-- e- ø-------.
   
Бъдете внимателни! Væ- f--------.
Бъдете точни! Væ- p-------.
Не бъдете глупави! Ik-- v-- d--!
   

Китайският език

Китайския език има най-много говорещи в света. Въпреки това, няма един единствен китайски език. Съществуват няколко китайски езика. Всички те спадат към Китайско-Тибетското езиково семейство. Общо около 1,3 млрд. души говорят китайски език. По-голямата част от тези хора живеят в Китайската народна република и Тайван. Има много страни с китайско-говорящи малцинства. Най-големият китайски език е книжовният китайски. Този стандартизиран език на висшата класа още се нарича Мандарин. Мандарин е официалният език на Китайската народна република. Другите китайски езици често само се третират като диалекти. Мандарин се говори също и в Тайван и Сингапур. Манадрин е родният език на 850 милиона души.

Той е разбираем за почти всички китайско-говорящи хора, обаче. Поради тази причина, говорещите на различни диалекти го използват за общуване. Всички китайци използват обща писмена форма. Китайската писмена форма е на възраст между 4000 и 5000 години. С това, китайският език има най-дългата литературна традиция. Други азиатски култури също са заели китайската писмена форма. Китайските йероглифи са по-трудни, отколкото буквени системи. Говоримият китайски, обаче, не е толкова сложен. Граматиката може да се научи сравнително лесно. Поради това, учащите могат да постигнат добър напредък сравнително бързо. И все повече и повече хора искат да учат китайски! Като чужд език, той става все по- значим. В наши дни китайските езици вече се предлагат навсякъде. Имайте смелостта да го научите сами! Китайският ще бъде езикът на бъдещето...
Открийте езика!
Португалският принадлежи към романските езици. Той е тясно свързан с испанския и каталонския. Развил се е от простонародния латински език на римските войници. За около 10 милиона души европейският _______ е майчин език. Но е и един от основните езици в света ... Това се дължи на миналото на Португалия като колониална сила. През 15. и 16. век мореплавателите пренесли езика си и на други континенти.

В някои части на Африка и Азия и днес се говори _______. В езиково отношение съответните страни са ориентирани в голяма степен към европейския модел. В Бразилия това е различно. Говоримият там език има някои особености и се счита за самостоятелна разновидност. Въпреки това ******ците и бразилците по принцип общуват добре. Общо повече от 240 милиона души по света говорят _______. Освен това съществуват около 20 креолски езика, възникнали на основата на _______я. Днес _______ят е един от световните езици.