български » полски   Градски транспорт


36 [трийсет и шест]

Градски транспорт

-

36 [trzydzieści sześć]

Lokalny transport publiczny

36 [трийсет и шест]

Градски транспорт

-

36 [trzydzieści sześć]

Lokalny transport publiczny

Натисни, за да видиш текста:   
българскиpolski
Къде е автобусната спирка? Gd--- j--- p--------- a---------?
Кой автобус отива в центъра? Kt--- a------ j----- d- c------?
Кой автобус трябва да взема? Kt--- l---- m---- j-----?
   
Трябва ли да се прекачвам? Cz- m---- s-- p---------?
Къде трябва да се прекачвам? Gd--- m---- s-- p--------?
Колко струва един билет? Il- k------- b----?
   
Колко спирки има до центъра? Il- p---------- j--- d- c------?
Трябва да слезете тук. Mu-- t- p-- / p--- w------.
Трябва да слезете отзад. Mu-- p-- / p--- w------ z t---.
   
Следващият влак на метрото пристига след 5 минути. Na------ k------ m---- p--------- z- p--- m----.
Следващият трамвай пристига след 10 минути. Na------ t------ p--------- z- d------- m----.
Следващият автобус пристига след 15 минути. Na------ a------ p--------- z- p--------- m----.
   
Кога е последният влак на метрото? O k----- g------- o------- o------- m----?
Кога е последният трамвай? O k----- g------- o------- o------ t------?
Кога е последният автобус? O k----- g------- o------- o------ a------?
   
Имате ли билет? Ma p-- / p--- b----?
Билет? – Не, нямам. Bi---? – N--- n-- m--.
Тогава трябва да платите глоба. No t- m--- p-- / p--- z------- k---.
   

Развитието на езика

Защо говорим един с друг е ясно. Искаме да обменим идеи и да се разбираме помежду си. Но от къде точно произхожда езикът, от друга страна, е по-малко ясно. Съществуват различни теории за това. Това, което е сигурно, е че езикът е много старо явление. Някои физически черти у човека са били необходима предпоставка за говорене. Те са ни били необходими, за да образуваме звуци. Още най-древните хора като неандерталците са били способни да използват своя глас. По този начин те се разграничавали от животните. Освен това, силният и твърд глас бил важен при отбрана. Човек е можел да всее заплаха или страх у враговете си с него. По онова време хората вече са изработвали инструменти и са били открили огъня. Но тези знания е трябвало да бъдат предадени в поколенията по някакъв начин.

Речта също е била важна при груповия лов. Още преди 2 милиона години е имало елементарно разбиране между хората. Първите езикови елементи са били знаци и жестове. Но хората са искали да могат да комуникират и в тъмното. По-важното е, че също са имали нужда да разговарят помежду си, без да се гледат. Ето защо се развил гласът, който заменил жестовете. Езикът, така, както го разбираме днес, е най-малко на 50 000 години. Когато Хомо сапиенс напуснал Африка, неговите представители разпространили езика по целия свят. Езиците се разделили един от друг в различните региони. Така да се каже, появили се различни езикови семейства. Въпреки това, те съдържали само основите на езиковите системи. Първите езици са били много по-опростени, отколкото днешните. Те постепенно се доразвили чрез граматиката, фонетиката и семантиката. Може да се каже, че различните езици предлагат различни решения. Но проблемът пред тях винаги е бил един и същ: Как да изразим това, което мислим?
Открийте езика!
Бразилският _______ принадлежи към романските езици. Той е възникнал от европейския _______. Вследствие на колониалната политика на Португалия езикът е бил пренесен в Южна Америка. Днес Бразилия е най-голямата ******скоговоряща нация в света. Около 190 милиона души говорят бразилски _______ като майчин език. Езикът има голямо влияние и върху други южноамерикански страни ... Съществува дори смесен език, който съдържа _______ и испански елементи.

В миналото в езиково отношение Бразилия е била тясно ориентирана към европейския модел. След 1930 в страната се събужда ново съзнание за бразилската култура. Бразилците, горди със своя език, са искали да съхранят особеностите му. Но постоянно са полагали усилия за запазване и на двата езика. Междувременно съществува споразумение за приемане на единен правопис. Най-голямата разлика между двете разновидности се състои в произношението. Бразилският речников състав съдържа някои индианизми, които липсват в Европа. Открийте този вълнуващ език, той е сред най-важните в света!