български » полски   Спорт


49 [четирийсет и девет]

Спорт

-

49 [czterdzieści dziewięć]

Sport

49 [четирийсет и девет]

Спорт

-

49 [czterdzieści dziewięć]

Sport

Натисни, за да видиш текста:   
българскиpolski
Занимаваш ли се със спорт? Up------- s----?
Да, аз трябва да се движа. Ta-- m---- s-- r-----.
Ходя в един спортен клуб. Ch---- d- k---- s---------.
   
Ние играем футбол. Gr--- w p---- n----.
Понякога плуваме. Cz----- p------.
Или караме велосипед / колело. Al-- j------- n- r------.
   
В нашия град има футболен стадион. W n----- m------ j--- s------ p---- n-----.
Има също басейн със сауна. Je-- t-- b---- z s----.
Има и голф игрище. I j--- p--- g------.
   
Какво има по телевизията? Co g---- w t--------?
Тъкмо дават футболен мач. Wł----- j--- m--- p---- n-----.
Немският отбор играе срещу английския. Dr----- n-------- g-- p------ a----------.
   
Кой печели? Kt- w------?
Нямам представа. Ni- m-- p------.
В момента резултатът е равен. Te--- j--- r----.
   
Съдията е от Белгия. Sę---- p------- z B-----.
Сега бият дузпа. Te--- j--- r--- k----.
Гол! Един на нула! Go-- J---- d- z---!
   

Само силните думи оцеляват!

Рядко използвани думи се променят по-често, отколкото думите, които се използват често. Това може да се дължи на законите на еволюцията. Общите гени се изменят по-малко в течение на времето. Те са по-стабилни в своята форма. И очевидно, същото важи и за думите! Английските глаголи били анализирани за едно проучване. В него, сегашните форми на глаголите били сравнени със старите форми. В английския език десетте най-често срещани глагола са неправилни. Повечето други глаголи са правилни. Но през Средновековието, повечето глаголи са все били неправилни. Така неправилните глаголи, които рядко са били използвани, са се превърнали в правилни. След 300 години, в английския език почти няма да останат неправилни глаголи. Други проучвания показват също така, че при езиците има подбор, както и при гените.

Изследователите сравнили често срещани думи от различни езици. В процеса те подбрали сходни думи, които означават едно и също нещо. Пример за това са думите : water, Wasser, vatten. Тези думи имат един и същи корен и поради това си приличат. Тъй като те са основни думи, се използват често във всички езици. По този начин, те са били в състояние да запазят своята форма - и да останат почти същите и до днес. По-малко важните думи се променят много по-бързо. Или по-скоро биват изместени от други думи. По този начин рядко използваните думи се отличават в различните езици. Защо рядко използваните думи се променят все още е неизяснено. Възможно е те често да се използват неправилно или да се произнасят погрешно. Това се дължи на факта, че говорещите не са запознати с тях. Но причината може да се крие и в това, че основните думи трябва винаги да бъдат еднакви. Защото само тогава те могат да бъдат разбрани правилно. А думите съществуват, за да бъдат разбирани...
Открийте езика!
Украинският принадлежи към източнославянските езици. Той е тясно свързан с руския и беларуския. Повече от 40 милиона души говорят _______. След руския и полския това е най-широко разпространеният славянски език. Украинският се е развил към края на 18. век от простонародния език. По това време е възникнала самостоятелната писменост, а с нея и собствената литературата. Днес съществуват много _______ диалекти, които са разделени в три основни групи.

Речниковият състав, структурата на изречението и артикулацията напомнят много за други славянски езици. Причината за това е, че славянските езици са се диференцирани сравнително късно. Поради географското положение на Украйна се наблюдава силно влияние от полски и руски. В граматиката се различават седем падежа. Чрез прилагателните в _______я се изразява отношение към лица или предмети. В зависимост от избраната форма на думата говорещият показва емоционалната си нагласа. Друга особеност на _______я е мелодичното му звучене. Който обича езици, звучащи като музика, трябва да се учи _______!