български » португалски PT   Повелително наклонение 1


89 [осемдесет и девет]

Повелително наклонение 1

-

89 [oitenta e nove]

Imperativo 1

89 [осемдесет и девет]

Повелително наклонение 1

-

89 [oitenta e nove]

Imperativo 1

Натисни, за да видиш текста:   
българскиportuguês PT
Ти си толкова мързелив – не бъди толкова мързелив! És t-- p--------- – n-- s---- t-- p---------!
Ти спиш до толкова късно – не спи до толкова късно! Tu d----- a-- m---- t---- – n-- d----- a-- t-- t----!
Ти идваш толкова късно – не идвай толкова късно! Tu v--- t-- t---- – n-- v----- t-- t----!
   
Ти се смееш толкова силно – не се смей толкова силно! Tu r----- t-- a--- – n-- r--- t-- a---!
Ти говориш толкова тихо – не говори толкова тихо! Tu f---- t-- b---- – n-- f---- t-- b----!
Ти пиеш твърде много – не пий толкова много! Tu b---- d- m--- – n-- b---- t----!
   
Ти пушиш твърде много – не пуши толкова много! Tu f---- d- m--- – n-- f---- t----!
Ти работиш толкова много – не работи толкова много! Tu t-------- d- m--- – n-- t-------- t----!
Ти караш толкова бързо – не карай толкова бързо! Tu v--- t-- d------- – n-- v-- t-- d-------!
   
Станете, господин Мюлер! Le--------- S----- M-----!
Седнете, господин Мюлер! Se------- S----- M-----!
Останете на мястото си, господин Мюлер! Fi--- s------- S----- M-----!
   
Имайте търпение! Te--- p--------!
Не бързайте! Vá c-- c----!
Почакайте един момент! Es---- u- m------!
   
Бъдете внимателни! Te--- c------!
Бъдете точни! Se-- p------!
Не бъдете глупави! Nã- s--- e------- /--!
   

Китайският език

Китайския език има най-много говорещи в света. Въпреки това, няма един единствен китайски език. Съществуват няколко китайски езика. Всички те спадат към Китайско-Тибетското езиково семейство. Общо около 1,3 млрд. души говорят китайски език. По-голямата част от тези хора живеят в Китайската народна република и Тайван. Има много страни с китайско-говорящи малцинства. Най-големият китайски език е книжовният китайски. Този стандартизиран език на висшата класа още се нарича Мандарин. Мандарин е официалният език на Китайската народна република. Другите китайски езици често само се третират като диалекти. Мандарин се говори също и в Тайван и Сингапур. Манадрин е родният език на 850 милиона души.

Той е разбираем за почти всички китайско-говорящи хора, обаче. Поради тази причина, говорещите на различни диалекти го използват за общуване. Всички китайци използват обща писмена форма. Китайската писмена форма е на възраст между 4000 и 5000 години. С това, китайският език има най-дългата литературна традиция. Други азиатски култури също са заели китайската писмена форма. Китайските йероглифи са по-трудни, отколкото буквени системи. Говоримият китайски, обаче, не е толкова сложен. Граматиката може да се научи сравнително лесно. Поради това, учащите могат да постигнат добър напредък сравнително бързо. И все повече и повече хора искат да учат китайски! Като чужд език, той става все по- значим. В наши дни китайските езици вече се предлагат навсякъде. Имайте смелостта да го научите сами! Китайският ще бъде езикът на бъдещето...
Открийте езика!
Португалският принадлежи към романските езици. Той е тясно свързан с испанския и каталонския. Развил се е от простонародния латински език на римските войници. За около 10 милиона души европейският _______ е майчин език. Но е и един от основните езици в света ... Това се дължи на миналото на Португалия като колониална сила. През 15. и 16. век мореплавателите пренесли езика си и на други континенти.

В някои части на Африка и Азия и днес се говори _______. В езиково отношение съответните страни са ориентирани в голяма степен към европейския модел. В Бразилия това е различно. Говоримият там език има някои особености и се счита за самостоятелна разновидност. Въпреки това ******ците и бразилците по принцип общуват добре. Общо повече от 240 милиона души по света говорят _______. Освен това съществуват около 20 креолски езика, възникнали на основата на _______я. Днес _______ят е един от световните езици.