български » португалски BR   В кухнята


19 [деветнайсет]

В кухнята

-

19 [dezenove]

Na cozinha

19 [деветнайсет]

В кухнята

-

19 [dezenove]

Na cozinha

Натисни, за да видиш текста:   
българскиportuguês BR
Нова кухня ли имаш? Vo-- t-- u-- c------ n---?
Какво искаш да сготвиш днес? O q-- v--- q--- c------- h---?
На електрическа печка ли готвиш или на газ? Vo-- c------ c-- u- f---- e------- o- c-- u- f---- a g--?
   
Да нарежа ли лука? Vo- c----- a- c------?
Да обеля ли картофите? Vo- d-------- a- b------?
Да измия ли салатата? Vo- l---- a s-----?
   
Къде са чашите? On-- e---- o- c----?
Къде са съдовете? On-- e--- a l----?
Къде са приборите? On-- e---- o- t-------?
   
Имаш ли отварачка за консерви? Vo-- t-- u- a------ d- l----?
Имаш ли отварачка за бутилки? Vo-- t-- u- a------ d- g-------?
Имаш ли тирбушон? Vo-- t-- u- s----------?
   
В тази тенджера ли ще готвиш супата? Vo-- c------ a s--- n---- p-----?
В този тиган ли ще пържиш рибата? Vo-- f---- o p---- n---- f---------?
На тази скара ли ще печеш зеленчуците? Vo-- a--- o- l------ n---- g-----?
   
Аз слагам масата. Eu p---- a m---.
Това са ножовете, вилиците и лъжиците. Aq-- e---- a- f----- o- g----- e a- c-------.
Това са чашите, чиниите и салфетките. Aq-- e---- o- c----- o- p----- e o- g----------.
   

Учене и стилове на учене

Ако някой не напредва особено в учението, е възможно да не учи по най-подходящия начин. Иначе казано, да не учи по начин, който да е в хармония с неговия собствен "стил". Има четири стила на учене, които са общопризнати. Тези стилове на учене са свързани със сетивните органи. Има слухов, зрителен, комуникативен и двигателен стил на учене. Слуховият тип хора учат най-добре когато слушат. Например, те добре помнят мелодии. Когато учат, четат на себе си; научават новите думи като ги произнасят на глас. Този вид хора често сами си говорят. Компакт-дискове или аудио-лекции по темата са им от помощ. Зрителният тип хора заучават най-добре това, което виждат. За тях е много важно да изчетат информацията. Те си водят много бележки по време на ученето.

Също така обичат да учат чрез картини, таблици и карти. Този вид хора много четат, а също така сънуват често и цветно. Те учат най-добре в приятна обстановка. Комуникативният тип хора предпочитат разговорите и дискусиите. Те се нуждаят от взаимодействие, или диалог с другите. Те задават много въпроси в час и се учат добре в групи. Двигателният тип хора учат най-добре чрез движения. Те предпочитат метода "научаване чрез правене" и искат да опитат всичко. Те обичат да са физически активни или да дъвчат дъвка по време на учене. Не обичат теориите, а експериментите. Важно е да отбележим, че почти всеки човек е смесица от тези типове. Така че няма никой, който да е представител само на един от тях. Поради това ние учим най-добре когато впрегнем всички свои сетивни органи. Тогава нашият мозък се активира по много начини и добре съхранява новата информация. Така че четете, дискутирайте и слушайте новите думи! А след това поспортувайте!
Открийте езика!
Индонезийски се говори от над 160 милиона души. Но той е майчин език само на около 30 милиона. Причината за това е, че в Индонезия живеят почти 500 различни етнически групи. Те говорят 250 различни езика, които са разделени на много диалекти. Такова езиково многообразие може естествено да доведе до проблеми. Затова днешният _______ е въведен като стандартизиран национален език. Той се изучава във всички училища заедно с майчиния език.

Индонезийският принадлежи към австронезийските езици. Той е толкова тясно свързан с малайския, че двата езика се считат за почти идентични. Изучаването на _______ има много предимства. Граматичните правила не са много сложни. Правописът също не е труден. Произношението се основава на начина на писане. Много _______ думи произхождат от други езици, което улеснява ученето. А скоро _______ят ще бъде един от основните езици в света!