български » португалски BR   В ресторанта 1


29 [двайсет и девет]

В ресторанта 1

-

29 [vinte e nove]

No restaurante 1

29 [двайсет и девет]

В ресторанта 1

-

29 [vinte e nove]

No restaurante 1

Натисни, за да видиш текста:   
българскиportuguês BR
Масата свободна ли е? A m--- e--- l----?
Бих желал / желала менюто, моля. Go------ d- v-- o c-------- p-- f----.
Какво ще ми препоръчате? O q-- é q-- v--- m- r--------?
   
Бих искал / искала една бира. Go------ d- u-- c------.
Бих искал / искала една минерална вода. Eu q---- u-- á--- m------.
Бих искал / искала един портокалов сок. Eu q---- u- s--- d- l------.
   
Бих искал / искала едно кафе. Eu q---- u- c---.
Бих искал / искала едно кафе с мляко. Eu q---- c--- c-- l----.
Със захар, моля. Co- a------ p-- f----.
   
Бих искал / искала един чай. Eu q---- u- c--.
Бих искал / искала чай с лимон. Eu q---- u- c-- c-- l----.
Бих искал / искала един чай с мляко. Eu q---- u- c-- c-- l----.
   
Имате ли цигари? Vo-- t-- c-------?
Имате ли пепелник? Vo-- t-- u- c-------?
Имате ли огънче? Vo-- t-- u- i-------?
   
Нямам вилица. Fa--- u- g----.
Нямам нож. Fa--- u-- f---.
Нямам лъжица. Fa--- u-- c-----.
   

Граматиката предотвратява лъжите!

Всеки език има специфични характеристики. Но някои езици също имат характеристики, които са уникални в световен мащаб. Сред тези езици е Трио. Трио е езикът на местното население в Южна Америка. Около 2000 души в Бразилия и Суринам го говорят. Но това, което прави Трио специален е неговата граматика. Тъй като тя принуждава неговите говорители винаги да казват истината. За това е отговорно тъй нареченото "фрустриращо окончание". Това окончание се добавя към глаголите в Трио. То показва колко вярно е дадено изречение. Един прост пример обяснява как точно става това. Да вземем изречението "Детето отиде на училище". В Трио, говорещият трябва да добави определено окончание към глагола.

Чрез това окончание той може да предаде дали е видя детето лично. Но с друго окончание той също може да изрази, че само е разбрал за това от другите. Или чрез окончанието да покаже, че знае, че това е лъжа. Така че говорещият трябва да се ангажира с това, което казва. Което ще рече, той трябва да съобщи колко вярно е изявлението му. По този начин той не може да опази нищо в тайна или да го разкраси. Ако говорещият на Трио игнорира окончанието, се счита за лъжец. В Суринам официалният език е холандски. Преводи от холандски на Трио често са проблематични. Тъй като повечето езици са много по-малко точни. Те дават възможност на говорещите да бъдат неясни. Ето защо, преводачите не винаги се ангажират с това, което казват. Това прави общуването с говорещите на Трио трудно. Може би фрустриращото окончание ще бъде от полза и на други езици също!? И то не само на езика на политиците ...
Открийте езика!
Македонският е майчин език на около 2 милиона души. Той принадлежи към южнославянските езици. Най-тясно е свързан с българския. Говорещите двата езика безпроблемно могат да общуват помежду си. В писмената си форма двата езика се различават в значителна степен. В Македония винаги са живели различни етнически групи. Това може да се установи естествено и по националния език.

Той е повлиян от много други езици. Най-вече езикът на съседна Сърбия е оставил своя отпечатък върху _______я. Речниковият състав съдържа много думи от руски, турски и английски. Такова голямо езиково многообразие не съществува в много страни. Поради това _______ят дълго време не беше признаван като самостоятелен език. Македонската литература също е потърпевша вследствие на тези обстоятелства. Понастоящем _______ят език е установен стандартен език. С това той е важна част от ******ската идентичност.