български » румънски   Ориентиране


41 [четирийсет и едно]

Ориентиране

-

41 [patruzeci şi unu]

Orientare

41 [четирийсет и едно]

Ориентиране

-

41 [patruzeci şi unu]

Orientare

Натисни, за да видиш текста:   
българскиromână
Къде е туристическото бюро? Un-- e--- b----- d- i--------- p----- t------?
Имате ли карта на града? Av--- p----- m--- o h---- a o-------?
Може ли да се резервира тук хотелска стая? Se p---- r------ a--- o c----- d- h----?
   
Къде е старият град? Un-- e--- c------ i------?
Къде е катедралата? Un-- e--- d----?
Къде е музеят? Un-- e--- m-----?
   
Къде може да се купят пощенски марки? De u--- s- p-- c------ t----- p------?
Къде може да се купят цветя? De u--- s- p-- c------ f----?
Къде може да се купят билети? De u--- s- p-- c------ b----- d- c--------?
   
Къде е пристанището? Un-- e--- p-----?
Къде е пазарът? Un-- e--- p----?
Къде е замъкът? Un-- e--- c-------?
   
Кога започва туристическата обиколка? Câ-- î----- t---- c- g---?
Кога свършва туристическата обиколка? Câ-- s- t------ t---- c- g---?
Колко време трае туристическата обиколка? Câ- d------ t---- c- g---?
   
Бих искал / искала екскурзовод, който говори немски. Do---- u- g--- c--- v------- l---- g------.
Бих искал / искала екскурзовод, който говори италиански. Do---- u- g--- c--- v------- l---- i-------.
Бих искал / искала екскурзовод, който говори френски. Do---- u- g--- c--- v------- l---- f-------.
   

Универсалният английски език

Английският е най- широко разпространеният език в света. Но Мандаринският, или книжовният китайски, има най-много говорящи. Английският е роден език на "само" 350 милиона души. Въпреки това, английският език има голямо влияние върху другите езици. От средата на 20-ти век, неговата значимост започва да нараства. Това до голяма степен се дължи на развитието на САЩ в суперсила. Английският е първият чужд език, който се преподава в училищата в много държави. Международни организации използват английския език като официален. Английският е също официален език или общ език на много страни. Възможно е, обаче, скоро други езици да поемат тези функции. Английският се числи към Западногерманските езици. Ето защо той е тясно свързана с немският, например. Но езикът се е променила значително през последните 1000 години.

Някога английският език е бил флективен. Но повечето окончания с граматична функция са изчезнали. Затова, английски може да се брои сред изолиращите езици. Този тип език е по-сходен с китайския, отколкото с немския. В бъдеще английският език ще бъде допълнително опростен. Неправилните глаголи най-вероятно ще изчезнат. Английският език е прост, в сравнение с другите индоевропейски езици. Но английският правопис е много труден. Това е така, защото изписването и произношението силно се различават едно от друго. Английският правопис е останал непроменен векове наред. Но произношението се е променило значително. В резултат на това, хората все още пишат по начина по който са говорили през 1400 г. Също така има много вариации в произношението. Само за буквената комбинация ough има цели шест варианта на прочитане! Тествайте се! - thorough, thought, through, rough, bough, cough.
Открийте езика!
Словашкият принадлежи към западнославянските езици. Той е майчин език на повече от 5 милиона души. Тясно свързан е със съседна Чехия. Това се дължи на общото минало в рамките на бившата Чехо******кия. Речниковият състав на двата езика до голяма степен е идентичен. Различията се отнасят преди всичко до звуковата система. Словашкият е възникнал през 10. век под формата на няколко диалекта.

Дълго време след това е бил под влиянието на съседни езици. Днешният писмен език е наложен едва през 19. век. Това е позволило опростяване на някои елементи в сравнение с чешкия. Многото различни диалекти са се запазили и до днес. Словашки се пише с латинската азбука. Това е най-лесно разбираемият език за хората, говорещи други славянски езици ... Би могло да се каже, че _______ят е своеобразен междинен език в славянското пространство. Една добра причина за занимания с този красив език.