български » румънски   Спорт


49 [четирийсет и девет]

Спорт

-

49 [patruzeci şi nouă]

Sport

49 [четирийсет и девет]

Спорт

-

49 [patruzeci şi nouă]

Sport

Натисни, за да видиш текста:   
българскиromână
Занимаваш ли се със спорт? Pr------ s----?
Да, аз трябва да се движа. Da- t------ s- f-- m------.
Ходя в един спортен клуб. Me-- l- u- c--- d- s----.
   
Ние играем футбол. Ju--- f-----.
Понякога плуваме. Câ------- î-----.
Или караме велосипед / колело. Sa- n- p------ c- b--------.
   
В нашия град има футболен стадион. În o----- n----- e----- u- s------ d- f-----.
Има също басейн със сауна. Ex---- ş- o p------ c- s----.
Има и голф игрище. Şi e----- u- t---- d- g---.
   
Какво има по телевизията? Ce e--- l- t--------?
Тъкмо дават футболен мач. To---- t------- u- m--- d- f-----.
Немският отбор играе срещу английския. Ec---- g------ j---- î-------- c---- e---------.
   
Кой печели? Ci-- c------?
Нямам представа. Nu a- h----.
В момента резултатът е равен. Mo------ e--- e---.
   
Съдията е от Белгия. Ar------ e--- d-- B-----.
Сега бият дузпа. Ac-- s- e------ o l------- d- l- u--------- m----.
Гол! Един на нула! Go-- U-- l- z---!
   

Само силните думи оцеляват!

Рядко използвани думи се променят по-често, отколкото думите, които се използват често. Това може да се дължи на законите на еволюцията. Общите гени се изменят по-малко в течение на времето. Те са по-стабилни в своята форма. И очевидно, същото важи и за думите! Английските глаголи били анализирани за едно проучване. В него, сегашните форми на глаголите били сравнени със старите форми. В английския език десетте най-често срещани глагола са неправилни. Повечето други глаголи са правилни. Но през Средновековието, повечето глаголи са все били неправилни. Така неправилните глаголи, които рядко са били използвани, са се превърнали в правилни. След 300 години, в английския език почти няма да останат неправилни глаголи. Други проучвания показват също така, че при езиците има подбор, както и при гените.

Изследователите сравнили често срещани думи от различни езици. В процеса те подбрали сходни думи, които означават едно и също нещо. Пример за това са думите : water, Wasser, vatten. Тези думи имат един и същи корен и поради това си приличат. Тъй като те са основни думи, се използват често във всички езици. По този начин, те са били в състояние да запазят своята форма - и да останат почти същите и до днес. По-малко важните думи се променят много по-бързо. Или по-скоро биват изместени от други думи. По този начин рядко използваните думи се отличават в различните езици. Защо рядко използваните думи се променят все още е неизяснено. Възможно е те често да се използват неправилно или да се произнасят погрешно. Това се дължи на факта, че говорещите не са запознати с тях. Но причината може да се крие и в това, че основните думи трябва винаги да бъдат еднакви. Защото само тогава те могат да бъдат разбрани правилно. А думите съществуват, за да бъдат разбирани...
Открийте езика!
Украинският принадлежи към източнославянските езици. Той е тясно свързан с руския и беларуския. Повече от 40 милиона души говорят _______. След руския и полския това е най-широко разпространеният славянски език. Украинският се е развил към края на 18. век от простонародния език. По това време е възникнала самостоятелната писменост, а с нея и собствената литературата. Днес съществуват много _______ диалекти, които са разделени в три основни групи.

Речниковият състав, структурата на изречението и артикулацията напомнят много за други славянски езици. Причината за това е, че славянските езици са се диференцирани сравнително късно. Поради географското положение на Украйна се наблюдава силно влияние от полски и руски. В граматиката се различават седем падежа. Чрез прилагателните в _______я се изразява отношение към лица или предмети. В зависимост от избраната форма на думата говорещият показва емоционалната си нагласа. Друга особеност на _______я е мелодичното му звучене. Който обича езици, звучащи като музика, трябва да се учи _______!