български » руски   Спорт


49 [четирийсет и девет]

Спорт

-

49 [сорок девять]
49 [sorok devyatʹ]

Спорт
Sport

49 [четирийсет и девет]

Спорт

-

49 [сорок девять]
49 [sorok devyatʹ]

Спорт
Sport

Натисни, за да видиш текста:   
българскирусский
Занимаваш ли се със спорт? Ты з---------- с------?
T- z------------- s------?
Да, аз трябва да се движа. Да- м-- н---- д--------.
D-- m-- n----- d---------.
Ходя в един спортен клуб. Я х--- в с--------- с-----.
Y- k----- v s---------- s-------.
   
Ние играем футбол. Мы и----- в ф-----.
M- i------ v f-----.
Понякога плуваме. Ин---- м- п------.
I----- m- p-------.
Или караме велосипед / колело. Ил- м- к------- н- в---------.
I-- m- k--------- n- v---------.
   
В нашия град има футболен стадион. В н---- г----- е--- ф--------- с------.
V n----- g----- y---- f--------- s------.
Има също басейн със сауна. Ес-- т-- ж- б------ с с-----.
Y---- t-- z-- b------ s s-----.
Има и голф игрище. И п------- д-- г----- т--- е---.
I p---------- d--- g----- t---- y----.
   
Какво има по телевизията? Чт- п--------- п- т---------?
C--- p---------- p- t---------?
Тъкмо дават футболен мач. Ка- р-- и--- ф--------- м---.
K-- r-- i--- f--------- m----.
Немският отбор играе срещу английския. Не--- и----- с а----------.
N----- i------ s a-----------.
   
Кой печели? Кт- в---------?
K-- v----------?
Нямам представа. По----- н- и---.
P-------- n- i----.
В момента резултатът е равен. По-- н----.
P--- n------.
   
Съдията е от Белгия. Су--- и- Б------.
S----- i- B------.
Сега бият дузпа. Се---- б---- о------------------ ш-------.
S------ b---- o------------------- s--------.
Гол! Един на нула! Го-- О--- – н----
G--- O--- – n---!
   

Само силните думи оцеляват!

Рядко използвани думи се променят по-често, отколкото думите, които се използват често. Това може да се дължи на законите на еволюцията. Общите гени се изменят по-малко в течение на времето. Те са по-стабилни в своята форма. И очевидно, същото важи и за думите! Английските глаголи били анализирани за едно проучване. В него, сегашните форми на глаголите били сравнени със старите форми. В английския език десетте най-често срещани глагола са неправилни. Повечето други глаголи са правилни. Но през Средновековието, повечето глаголи са все били неправилни. Така неправилните глаголи, които рядко са били използвани, са се превърнали в правилни. След 300 години, в английския език почти няма да останат неправилни глаголи. Други проучвания показват също така, че при езиците има подбор, както и при гените.

Изследователите сравнили често срещани думи от различни езици. В процеса те подбрали сходни думи, които означават едно и също нещо. Пример за това са думите : water, Wasser, vatten. Тези думи имат един и същи корен и поради това си приличат. Тъй като те са основни думи, се използват често във всички езици. По този начин, те са били в състояние да запазят своята форма - и да останат почти същите и до днес. По-малко важните думи се променят много по-бързо. Или по-скоро биват изместени от други думи. По този начин рядко използваните думи се отличават в различните езици. Защо рядко използваните думи се променят все още е неизяснено. Възможно е те често да се използват неправилно или да се произнасят погрешно. Това се дължи на факта, че говорещите не са запознати с тях. Но причината може да се крие и в това, че основните думи трябва винаги да бъдат еднакви. Защото само тогава те могат да бъдат разбрани правилно. А думите съществуват, за да бъдат разбирани...
Открийте езика!
Украинският принадлежи към източнославянските езици. Той е тясно свързан с руския и беларуския. Повече от 40 милиона души говорят _______. След руския и полския това е най-широко разпространеният славянски език. Украинският се е развил към края на 18. век от простонародния език. По това време е възникнала самостоятелната писменост, а с нея и собствената литературата. Днес съществуват много _______ диалекти, които са разделени в три основни групи.

Речниковият състав, структурата на изречението и артикулацията напомнят много за други славянски езици. Причината за това е, че славянските езици са се диференцирани сравнително късно. Поради географското положение на Украйна се наблюдава силно влияние от полски и руски. В граматиката се различават седем падежа. Чрез прилагателните в _______я се изразява отношение към лица или предмети. В зависимост от избраната форма на думата говорещият показва емоционалната си нагласа. Друга особеност на _______я е мелодичното му звучене. Който обича езици, звучащи като музика, трябва да се учи _______!