български » словенски   Вечерна разходка


44 [четирийсет и четири]

Вечерна разходка

-

+ 44 [štiriinštirideset]

+ Iti zvečer ven

Натисни, за да видиш текста:   
българскиslovenščina
Има ли тук дискотека? Je t- k----- d--------? +
Има ли тук нощен клуб? Je t- k----- n---- k---? +
Има ли тук кръчма? Je t- k----- g-------? +
   
Какво се играе тази вечер в театъра? Ka- d---- z----- (n----) p--------- v g---------? +
Какъв филм дават тази вечер в киното? Ka- j- d---- z----- (n----) n- s------ v k---? +
Какво има тази вечер по телевизията? Ka- j- d---- z----- (n----) n- t---------? +
   
Има ли още билети за театъра? Al- s- š- d--- v-------- z- g---------? +
Има ли още билети за киното? Al- s- š- d--- v-------- z- k---? +
Има ли още билети за футболния мач? Al- s- š- d--- v-------- z- n-------- t----? +
   
Бих искал / искала да седя най-отзад. Ra-(a) b- s----(a) č---- z----. +
Бих искал / искала да седя някъде в средата. Ra-(a) b- s----(a) n---- v s------. +
Бих искал / искала да седя най-отпред. Ra-(a) b- s----(a) č---- s------. +
   
Можете ли да ми препоръчате нещо? Mi l---- k-- p----------? +
Кога започва представлението? Kd-- s- z---- p--------? +
Можете ли да ми вземете билет? Mi l---- p--------- e-- v--------? +
   
Има ли тук наблизо голф-игрище? Je t- v b------ k----- i------ z- g---? +
Има ли тук наблизо игрище за тенис? Je t- v b------ k----- t------ i------? +
Има ли тук наблизо закрит басейн? Je t- v b------ k----- p------ b----? +
   

Малтийският език

Много европейци, които искат да подобрят английския си език пътуват до Малта. Това е така, защото английският е официален език в европейските микродържави. И Малта е известна с многобройните си езикови училища. Но не това прави страната интересна за лингвистите. Те се интересуват от Малта по друга причина. Република Малта има и друг официален език: малтийски (или Малти). Този език се е развил от един арабски диалект. По този начин малтийският е единственият семитски език в Европа. Синтаксисът и фонологията му са различни от тези на арабския, обаче. Малтийският също се изписва с латиница. Азбуката му съдържа и няколко специални символа, обаче. И буквите С и Y напълно отсъстват. Речникът му съдържа елементи от много различни езици.

Освен арабският, други оказали му влияние езици са италианският и английският. Но финикийците и картагенците също са му повлияли. Поради това, някои изследователи третират Малти като арабски креолски език. По време на своята история, Малта е била окупирана от различни сили. Всички те оставили следите си на островите Малта, Гозо и Комино. За много дълго време, Малти бил само местен простонароден говор. Но той винаги е оставал родният език на "истинските" малтийци. Той също е бил предаван предимно устно. Хората започнали да пишат на малтийски чак през 19-ти век. Днес броят на говорещите го се оценява на около 330 000 души. Малта е член на Европейския съюз от 2004 г. насам. С това, Малти също става един от официалните европейски езици. Но за малтийците, техният език е просто част от родната култура. И те се радват, когато чужденци искат да научат Малти. Със сигурност има предостатъчни езикови училища в Малта...
Открийте езика!
Тамилският език принадлежи към дравидските езици. Той е майчин език на около 70 милиона души. Говори се основно в Южна Индия и Шри Ланка. Тамилският има най-дълга традиция сред всички съвременни индийски езици. Затова е признат в Индия за класическа език. Той е и един от 22-те официални езика на Индийския субконтинент. Писменият език се различава съществено от говоримия език.

В зависимост от контекстната ситуация се избира друг вариант на езика. Това строго разделение е важна характеристика на _______я. Типични за езика са многото диалекти. Говоримите в Шри Ланка диалекти като цяло са по-консервативни. Тамилски се пише със смесена форма от азбука и сричково писмо. Не се знае точно как е възникнал _______ят. Но със сигурност езикът датира повече от 2000 години. Които изучава _______, ще научи много и за Индия!