български » словенски   Занимания през отпуската


48 [четирийсет и осем]

Занимания през отпуската

-

+ 48 [oseminštirideset]

+ Aktivnosti na dopustu (na počitnicah)

Натисни, за да видиш текста:   
българскиslovenščina
Плажът чист ли е? Je p---- č----? +
Може ли да се къпем там? Je t-- m---- s- k-----? +
Къпането там не е ли опасно? Se n- n------ t-- k-----? +
   
Може ли да се заеме плажен чадър? Si j- m---- t---- i--------- s------? +
Може ли да се заеме шезлонг? Si j- m---- t---- i--------- l-------? +
Може ли да се заеме лодка? Si j- m---- t---- i--------- č---? +
   
Бих искал / искала да карам сърф. Ra-(a) b- s-----(a) (j-----(a) n- d----). +
Бих искал / искала да се гмуркам. Ra-(a) b- s- p--------(a). +
Бих искал / искала да карам водни ски. Ra-(a) b- s-----(a) n- v---. +
   
Може ли да се наеме сърф? Je m---- n---- j------- d----? +
Може ли да се наеме екипировка за гмуркане? Je m---- n---- p---------- o-----? +
Може ли да се наемат водни ски? Je m---- n---- v----- s----? +
   
Аз съм начинаещ / начинаеща. Se- š--- z------- (z--------). +
Средно добър / добра съм. Se- s------ d---- / d----. +
Това ми е познато вече. Že k-- d---- m- g-- t-. +
   
Къде е ски лифтът? Kj- j- s-------- ž------ (s--------- v-------)? +
Имаш ли ски? Pa i--- s s--- s----? +
Имаш ли ски обувки? Pa i--- s s--- s-------- č-----? +
   

Езикът на образите

Една немска поговорка гласи: Една картина казва повече от хиляда думи. Това означава, че образите често се разбират по-бързо, отколкото речта. Картините могат също да предават добре и емоциите. Поради това, рекламата използва много образи. Образите функционират по различен начин от речта. Те ни показват няколко неща едновременно и в тяхната съвкупност. Това означава, че цялостното изображение има определен ефект. При речта са необходими значително повече думи. Но образите и речта вървят заедно. Имаме нужда от реч, за да опишем даден образ. По същия начин, много текстове най-напред се разбират чрез образи. Връзката между образите и речта все още се проучва от лингвистите. Тя също така повдига въпроса дали образите сами по себе си са език.

Ако нещо е просто филмирано, ние можем да гледаме образите. Но посланието на филма не е конкретно. Ако изображението е предназначено да функционира като реч, то трябва да бъде конкретно. Колкото по-малко съдържание показва, толкова по-ясно е неговото послание. Пиктограмите са добър пример за това. Пиктограмите са прости и ясни картинни символи. Те заменят словесният език, и като такива са форма на визуалната комуникация. Всеки знае пиктограмата за "Пушенето забранено", например. Тя показва цигара с линия през нея. Изображенията стават все по- важни и поради глобализацията. Но и езика на образите се изучава. Той не е разбираем в световен мащаб, въпреки че мнозина мислят така. Защото нашата култура влияе върху нашето разбиране на изображенията. Това, което виждаме в тях, зависи от много различни фактори. Така че някои хора не виждат цигари, а само тъмни линии.
Открийте езика!
Турският принадлежи към семейството на тюркските езици, които са около 40. Най-тясно свързан е с азербайджанския език. Той е майчин или втори език на повече от 80 милиона души. Те живеят предимно в Турция и на Балканите. Емигранти са пренесли _______я в Европа, Америка и Австралия. Турският също е повлиян от други езици. В речниковия състав се откриват думи от арабски и френски.

Особеност на _______я език са много различни диалекти. Истанбулският диалект се счита за основата на днешния книжовен език. В граматиката се различават общо шест падежа. Характерна за _______я език е и аглутиниращата структура. Това означава, че граматичните форми се изразяват чрез наставки. Окончанията могат да са много на брой, като последователността им е определена. Този принцип отличава _______я от индоевропейските езици.