български » албански   Повелително наклонение 1


89 [осемдесет и девет]

Повелително наклонение 1

-

+ 89 [tetёdhjetёenёntё]

+ Urdhёrore 1

89 [осемдесет и девет]

Повелително наклонение 1

-

89 [tetёdhjetёenёntё]

Urdhёrore 1

Натисни, за да видиш текста:   
българскиShqip
Ти си толкова мързелив – не бъди толкова мързелив! Ti j- k-- d----- – m-- j- k-- d-----! +
Ти спиш до толкова късно – не спи до толкова късно! Ti f-- g---- – m-- f-- k-- g----! +
Ти идваш толкова късно – не идвай толкова късно! Ti v--- k-- v--- – m-- e-- k-- v---! +
   
Ти се смееш толкова силно – не се смей толкова силно! Ti q--- m- z- k-- t- l---- – m-- q--- m- z- k-- t- l----! +
Ти говориш толкова тихо – не говори толкова тихо! Ti f--- m- z- k-- t- u--- – m-- f--- m- z- k-- t- u---! +
Ти пиеш твърде много – не пий толкова много! Ti p- s---- – m-- p- k-- s----! +
   
Ти пушиш твърде много – не пуши толкова много! Ti p- s---- d---- – m-- p- k-- s----! +
Ти работиш толкова много – не работи толкова много! Ti p---- s---- – m-- p--- k-- s----! +
Ти караш толкова бързо – не карай толкова бързо! Ti u------ k-- s----- – m-- u----- k-- s-----! +
   
Станете, господин Мюлер! Ng------- z--- M----! +
Седнете, господин Мюлер! Ul---- z--- M----! +
Останете на мястото си, господин Мюлер! Rr--- u---- z--- M----! +
   
Имайте търпение! Ki-- d----! +
Не бързайте! Me---- k---- q- j- d----! +
Почакайте един момент! Pr---- n-- m-----! +
   
Бъдете внимателни! Ki-- k-----! +
Бъдете точни! Ji-- t- p-------! +
Не бъдете глупави! Mo- u t------ b------! +
   

Китайският език

Китайския език има най-много говорещи в света. Въпреки това, няма един единствен китайски език. Съществуват няколко китайски езика. Всички те спадат към Китайско-Тибетското езиково семейство. Общо около 1,3 млрд. души говорят китайски език. По-голямата част от тези хора живеят в Китайската народна република и Тайван. Има много страни с китайско-говорящи малцинства. Най-големият китайски език е книжовният китайски. Този стандартизиран език на висшата класа още се нарича Мандарин. Мандарин е официалният език на Китайската народна република. Другите китайски езици често само се третират като диалекти. Мандарин се говори също и в Тайван и Сингапур. Манадрин е родният език на 850 милиона души.

Той е разбираем за почти всички китайско-говорящи хора, обаче. Поради тази причина, говорещите на различни диалекти го използват за общуване. Всички китайци използват обща писмена форма. Китайската писмена форма е на възраст между 4000 и 5000 години. С това, китайският език има най-дългата литературна традиция. Други азиатски култури също са заели китайската писмена форма. Китайските йероглифи са по-трудни, отколкото буквени системи. Говоримият китайски, обаче, не е толкова сложен. Граматиката може да се научи сравнително лесно. Поради това, учащите могат да постигнат добър напредък сравнително бързо. И все повече и повече хора искат да учат китайски! Като чужд език, той става все по- значим. В наши дни китайските езици вече се предлагат навсякъде. Имайте смелостта да го научите сами! Китайският ще бъде езикът на бъдещето...
Открийте езика!
Португалският принадлежи към романските езици. Той е тясно свързан с испанския и каталонския. Развил се е от простонародния латински език на римските войници. За около 10 милиона души европейският _______ е майчин език. Но е и един от основните езици в света ... Това се дължи на миналото на Португалия като колониална сила. През 15. и 16. век мореплавателите пренесли езика си и на други континенти.

В някои части на Африка и Азия и днес се говори _______. В езиково отношение съответните страни са ориентирани в голяма степен към европейския модел. В Бразилия това е различно. Говоримият там език има някои особености и се счита за самостоятелна разновидност. Въпреки това ******ците и бразилците по принцип общуват добре. Общо повече от 240 милиона души по света говорят _______. Освен това съществуват около 20 креолски езика, възникнали на основата на _______я. Днес _______ят е един от световните езици.