български » сръбски   В кухнята


19 [деветнайсет]

В кухнята

-

+ 19 [деветнаест]19 [devetnaest]

+ У кухињиU kuhinji

Натисни, за да видиш текста:   
българскисрпски
Нова кухня ли имаш? Им-- л- н--- к-----?
I--- l- n--- k------?
+
Какво искаш да сготвиш днес? Шт- ћ-- д---- к-----?
Š-- c--- d---- k-----?
+
На електрическа печка ли готвиш или на газ? Ку--- л- н- с----- и-- н- г--?
K---- l- n- s----- i-- n- g--?
+
   
Да нарежа ли лука? Тр---- л- и------- л--?
T----- l- i------- l--?
+
Да обеля ли картофите? Тр---- л- о------ к------?
T----- l- o------ k------?
+
Да измия ли салатата? Тр---- л- о----- с-----?
T----- l- o----- s-----?
+
   
Къде са чашите? Гд- с- ч---?
G-- s- č---?
+
Къде са съдовете? Гд- ј- п-----?
G-- j- p-----?
+
Къде са приборите? Гд- ј- п----- з- ј---?
G-- j- p----- z- j---?
+
   
Имаш ли отварачка за консерви? Им-- л- о------ з- к-------?
I--- l- o------ z- k-------?
+
Имаш ли отварачка за бутилки? Им-- л- о------ з- ф----?
I--- l- o------ z- f----?
+
Имаш ли тирбушон? Им-- л- в------?
I--- l- v------?
+
   
В тази тенджера ли ще готвиш супата? Ку--- л- с--- у о--- л----?
K---- l- s--- u o--- l----?
+
В този тиган ли ще пържиш рибата? Пр--- л- р--- у о--- т---?
P---- l- r--- u o--- t---?
+
На тази скара ли ще печеш зеленчуците? Ро------ л- п----- н- о--- р------?
R-------- l- p------ n- o--- r-------?
+
   
Аз слагам масата. Ја п-------- с--.
J- p--------- s--.
+
Това са ножовете, вилиците и лъжиците. Ов-- с- н------ в------ и к-----.
O--- s- n------ v------- i k-----.
+
Това са чашите, чиниите и салфетките. Ов-- с- ч---- т----- и с------.
O--- s- č---- t------ i s------.
+
   

Учене и стилове на учене

Ако някой не напредва особено в учението, е възможно да не учи по най-подходящия начин. Иначе казано, да не учи по начин, който да е в хармония с неговия собствен "стил". Има четири стила на учене, които са общопризнати. Тези стилове на учене са свързани със сетивните органи. Има слухов, зрителен, комуникативен и двигателен стил на учене. Слуховият тип хора учат най-добре когато слушат. Например, те добре помнят мелодии. Когато учат, четат на себе си; научават новите думи като ги произнасят на глас. Този вид хора често сами си говорят. Компакт-дискове или аудио-лекции по темата са им от помощ. Зрителният тип хора заучават най-добре това, което виждат. За тях е много важно да изчетат информацията. Те си водят много бележки по време на ученето.

Също така обичат да учат чрез картини, таблици и карти. Този вид хора много четат, а също така сънуват често и цветно. Те учат най-добре в приятна обстановка. Комуникативният тип хора предпочитат разговорите и дискусиите. Те се нуждаят от взаимодействие, или диалог с другите. Те задават много въпроси в час и се учат добре в групи. Двигателният тип хора учат най-добре чрез движения. Те предпочитат метода "научаване чрез правене" и искат да опитат всичко. Те обичат да са физически активни или да дъвчат дъвка по време на учене. Не обичат теориите, а експериментите. Важно е да отбележим, че почти всеки човек е смесица от тези типове. Така че няма никой, който да е представител само на един от тях. Поради това ние учим най-добре когато впрегнем всички свои сетивни органи. Тогава нашият мозък се активира по много начини и добре съхранява новата информация. Така че четете, дискутирайте и слушайте новите думи! А след това поспортувайте!
Открийте езика!
Индонезийски се говори от над 160 милиона души. Но той е майчин език само на около 30 милиона. Причината за това е, че в Индонезия живеят почти 500 различни етнически групи. Те говорят 250 различни езика, които са разделени на много диалекти. Такова езиково многообразие може естествено да доведе до проблеми. Затова днешният _______ е въведен като стандартизиран национален език. Той се изучава във всички училища заедно с майчиния език.

Индонезийският принадлежи към австронезийските езици. Той е толкова тясно свързан с малайския, че двата езика се считат за почти идентични. Изучаването на _______ има много предимства. Граматичните правила не са много сложни. Правописът също не е труден. Произношението се основава на начина на писане. Много _______ думи произхождат от други езици, което улеснява ученето. А скоро _______ят ще бъде един от основните езици в света!