български » телугу   Семейство


2 [две]

Семейство

-

+ 2 [రెండు]2 [Reṇḍu]

+ కుటుంబ సభ్యులుKuṭumba sabhyulu

2 [две]

Семейство

-

2 [రెండు]
2 [Reṇḍu]

కుటుంబ సభ్యులు
Kuṭumba sabhyulu

Натисни, за да видиш текста:   
българскиతెలుగు
дядо తా----
T-----a
+
баба బా--- / న------ / అ------
B-----/ n---------/ a-------a
+
той и тя అత-- మ---- ఆ--
A---- m----- ā-e
+
   
баща నా--- / త-----
N----/ t----i
+
майка అమ-- / త----
A----/ t---i
+
той и тя అత-- మ---- ఆ--
A---- m----- ā-e
+
   
син కొ---- / త-----
K-----/ t------u
+
дъщеря కూ----
K----u
+
той и тя అత-- మ---- ఆ--
A---- m----- ā-e
+
   
брат అన----- / స------
A------/ s------u
+
сестра అక-- / చ----- / స----
A---/ c----/ s----i
+
той и тя అత-- మ---- ఆ--
A---- m----- ā-e
+
   
вуйчо / чичо బా---- / మ-----
B-----/ m-----a
+
леля / вуйна అత-- / ప-----
A---/ p---i
+
той и тя అత-- మ---- ఆ--
A---- m----- ā-e
+
   
Ние сме семейство. మే---- ఒ- క------
M------ o-- k------ṁ
+
Семейството ни не е малко. కు----- చ------ క---
K------- c------ k--u
+
Семейството ни е голямо. కు----- ప------
K------- p-----i
+
   

Всички ли говорим африкански?

Не всички сме били в Африка. Възможно е, обаче, всички езици някога да са били там! Много учени са убедени в това. По тяхно мнение, произходът на всички езици се намира в Африка. Откъдето те са се разпространили и в останалите части на света. Понастоящем има над 6000 различни езика. Но всички те вероятно имат общи африкански корени. Изследователите са сравнявали фонемите на различни езици. Фонемите са най-малките смислоразличителни единици в думата. Промяната на една фонема може да промени значението на цялата дума. Един пример от английски език може да илюстрира това. На английски език думите dip (топя) и tip (бакшиш) описват две съвсем различни неща. Така че в английския език /d/ и /t/ са две съвсем различни фонеми.

Това фонетично разнообразие е най-голямо в африканските езици. Но то рязко намалява с отдалечаването от Африка. И именно тук изследователите виждат доказателство за своята теория. Народите, които се разселват стават по-хомогенни. Във външните краища на техните територии генетичното разнообразие намалява. Това се дължи на факта, че броят на "заселниците" също намалява. Колкото по-малък е броят на мигриращите гени, толкова по-хомогенно става населението. Намалява и броят на възможните генетични комбинации. В резултат на това, членовете на един мигрирал народ стават подобни един на друг. Учените наричат това "ефект на основателя". Когато напуснали Африка, хората взели и своя език със себе си. Но по-малкият брой преселници взели и по-малък брой фонеми. Ето как с времето отделните езици станали все по-хомогенни. Вече е почти доказано, че видът Хомо Сапиенс е произлязъл от Африка. В очакване сме да разберем дали същото се отнася и за неговия език…
Открийте езика!
Арабският език е един от най-важните езици в света. Над 300 милиона души в повече от 20 страни говорят _______. Този афро-азиатски език е възникнал преди много хилядолетия. Говорим първо само на Арабския полуостров, по-късно той се е разпространил широко. Говоримият _______ се различава много от книжовния език. Съществуват и много различни _______ диалекти. Хора от различни региони често въобще не могат да се разбират.

Класическият книжовен _______ език днес почти не се говори. Той се среща основно в писмената реч. В последните години интересът към _______я значително нарасна. Много хора намират ******ото писмо за впечатляващо. Пише се отдясно наляво. Който иска да изучава _______, следва да спазва определена последователност. Първо произношението, след това граматиката, после азбуката. Който се придържа към това, със сигурност ще се забавлява, докато учи.