български » телугу   В таксито


38 [трийсет и осем]

В таксито

-

+ 38 [ముప్పై ఎనిమిది]38 [Muppai enimidi]

+ టాక్సీ లోṬāksī lō

38 [трийсет и осем]

В таксито

-

38 [ముప్పై ఎనిమిది]
38 [Muppai enimidi]

టాక్సీ లో
Ṭāksī lō

Натисни, за да видиш текста:   
българскиతెలుగు
Моля, извикайте такси. టా---- న- ప------
Ṭ---- n- p-------i
+
Колко струва до гарата? స్----- వ---------- ఎ-- ధ- ప-------?
S----- v--------- e--- d---- p--------?
+
Колко струва до летището? వి------------- వ---------- ఎ-- ధ- ప-------?
V-------------- v--------- e--- d---- p--------?
+
   
Моля, направо. నే---- వ-------
N----- v------i
+
Моля, тук надясно. ఇక--- క--- వ--- త------
I----- k--- v---- t-------i
+
Моля, там на ъгъла наляво. ఆ చ----- ఎ-- వ----- త------
Ā c------- e---- v------ t-------i
+
   
Бързам. నే-- త------ ఉ------
N--- t-------- u----u
+
Имам време. నా వ--- స--- ఉ---
N- v---- s------ u--i
+
Карайте по-бавно, моля. మె----- న-----
M------ n-------i
+
   
Спрете тук, моля. ఇక--- ఆ----
I----- ā----i
+
Изчакайте един момент, моля. ఒక-- న----- ఆ----
O--- n------ ā----i
+
Веднага се връщам. నే-- వ----- వ------
N--- v------ v-----u
+
   
Моля, дайте ми квитанция. నా-- ఒ- ర---- ఇ------
N--- o-- r----- i-----i
+
Нямам дребни пари. నా వ--- చ----- ల---
N- v---- c------ l--u
+
Така е добре, рестото е за Вас. పర------ చ----- ఉ--------
P------- c------ u--------i
+
   
Закарайте ме на този адрес. ఈ చ------- క- త-----------
Ī c------- k- t----------i
+
Закарайте ме до моя хотел. నా హ---- క- త-----------
N- h---- k- t----------i
+
Закарайте ме на плажа. సమ---- త------- త-----------
S------ t------- t----------i
+
   

Езикови гении

Повечето хора са доволни, ако могат да говорят един чужд език. Но има и хора, които владеят повече от 70 езика. Те могат да говорят всички тези езици свободно и да пишат на тях правилно. Може да се каже тогава, че има хора, които са хипер-полиглоти. Феноменът на многоезичието се е срещал в продължение на векове. Има много случаи на хора с такъв талант. Откъде идва тази способност все още не е напълно проучено. Има различни научни теории по този въпрос. Някои вярват, че мозъците на многоезичните хора са структурирани по различен начин. Тази разлика е особено видима в центъра на Брока. В тази част на мозъка се произвежда речта. При многоезичните хора клетките на тази зона са изградени по различен начин. Възможно е, в резултат на това те да обработват информацията по-добре.

Въпреки това, липсват по-нататъшни проучвания, които да потвърдят тази теория. Може би това, което е от решаващо значение е изключителната мотивация. Децата учат чужди езици от други деца много бързо. Това се дължи на факта, че те искат да слеят ученето със своята игра. Те искат да се превърнат в част от групата и да общуват с други хора. Тоест, учебният им успех зависи от тяхната воля да бъдат включени. Друга теория предполага, че мозъчната материя расте чрез учене. По този начин, колкото повече учим , толкова по-лесно става обучението. Езици, които са подобни един на друг, са също по-лесни за научаване. Така че човек, който говори датски, много бързо се научава да говори шведски или норвежки. Много въпроси все още остават без отговор. Това, което е сигурно обаче , е , че интелигиентността не играе роля. Някои хора говорят много езици, въпреки слабата си интелигентност. Но дори и най-големият езиков гений се нуждае от много дисциплина. Това е някаква утеха, нали?
Открийте езика!
Руският е сред езиците, които доминират на книжния пазар. Руски писатели са създали велики произведения в световната литературата. Много книги се превеждат от _______. Но и ******наците обичат да четат, така че преводачите винаги имат много работа. За около 160 милиона души _______ят е майчин език. Освен това много хора в други славянски страни говорят _______. Така _______ят е най-разпространеният език в Европа.

Около 280 милиона души по света говорят _______. Като източнославянски език _______ят е свързан с украинския и бела_______я. Руската граматика е структурирана много систематично. Това е предимство за хората, които мислят аналитично и логично. При всички случаи си заслужава да учите _______! В областта на науката, изкуството и техниката _______ят е много важен език. А няма ли да е чудесно да четете известните _______ творби в оригинал?