български » телугу   Минало време 3


83 [осемдесет и три]

Минало време 3

-

83 [ఎనభై మూడు]
83 [Enabhai mūḍu]

భూత కాలం 3
Bhūta kālaṁ 3

83 [осемдесет и три]

Минало време 3

-

83 [ఎనభై మూడు]
83 [Enabhai mūḍu]

భూత కాలం 3
Bhūta kālaṁ 3

Натисни, за да видиш текста:   
българскиతెలుగు
звъня / обаждам се по телефона టె------ చ----
Ṭ------- c-----ṁ
Аз звънях по телефона. నే-- ట------- చ-----
N--- ṭ------- c----u
Говорих по телефона през цялото време. నే-- ఎ------ ఫ--- ల- మ----------- ఉ------
N--- e----- p--- l- m---------- u----u
   
Питам అడ---
A------ṁ
Аз питах. నే-- అ------
N--- a-----u
Аз постоянно питах. నే-- ఎ------ అ-------- ఉ------
N--- e----- a-------- u----u
   
Разказвам చె-----
C-----a
Аз разказвах. నే-- చ-------
N--- c-----u
Аз разказах цялата история. నే-- మ----- క--- చ-------
N--- m----- k------ c-----u
   
Уча చద----
C------a
Аз учих. నే-- చ------
N--- c------u
Аз учих цяла вечер. నే-- స------- మ----- చ------
N--- s-------- m----- c------u
   
Работя పన- చ----
P--- c----a
Аз работих. నే-- ప-- చ-----
N--- p--- c----u
Аз работих цял ден. రో---- న--- ప-- చ-----
R------ n--- p--- c----u
   
Ям తి---
T----a
Аз ядох. నే-- త-------
N--- t-----u
Аз изядох всичката храна. నే-- అ---- మ----- త-------
N--- a---- m----- t-----u
   

Историята на лингвистиката

Езиците винаги са очаровали човечеството. Следователно историята на лингвистиката е много дълга. Лингвистика е системното изучаване на езика. Още преди хиляди години хората са размишлявали върху езика. По този начин различните култури разработили различни системи. В резултат на това се появили различни описания на езиците. Днешната лингвистика се основава най-вече на древни теории. Много традиции са установени в Гърция, в частност. Най-старата известна разработка за езика е от Индия, обаче. Тя е написана преди 3000 години от граматика Сакатаяна. В древни времена, философи като Платон са се занимавали с езиците. По-късно римските автори доразвили своите теории. През 8-ми век арабите също разработили свои собствени традиции.

Дори още тогава, техните произведения демонстрират точни описания на арабския език. В днешно време хората особено се вълнуват от въпроса за произхода на езиците. Учените силно се интересуват от историята на езика. През 18-ти век, хората започнали да сравняват езиците помежду им. Те искали да разберат как езиците се развиват. По-късно се концентрирали върху езиците като система. Въпросът за това как езиците функционират бил фокусна точка за тях. Днес в рамките на лингвистиката съществуват голям брой философски школи. Много нови дисциплини са разработени от петдесетте години насам. Те са отчасти силно повлияни от други науки. Примери за това са психолингвистиката и междукултурното общуване. По-новите лингвистични философски школи са много специализирани. Един пример за това е феминистката лингвистика. Така че историята на лингвистиката продължава... Докато има езици , човек ще ги размишлява върху тях!
Открийте езика!
Македонският е майчин език на около 2 милиона души. Той принадлежи към южнославянските езици. Най-тясно е свързан с българския. Говорещите двата езика безпроблемно могат да общуват помежду си. В писмената си форма двата езика се различават в значителна степен. В Македония винаги са живели различни етнически групи. Това може да се установи естествено и по националния език.

Той е повлиян от много други езици. Най-вече езикът на съседна Сърбия е оставил своя отпечатък върху _______я. Речниковият състав съдържа много думи от руски, турски и английски. Такова голямо езиково многообразие не съществува в много страни. Поради това _______ят дълго време не беше признаван като самостоятелен език. Македонската литература също е потърпевша вследствие на тези обстоятелства. Понастоящем _______ят език е установен стандартен език. С това той е важна част от ******ската идентичност.