български » тайландски   Лица


1 [едно]

Лица

-

+ 1 [หนึ่ง]nèung

+ คนkon

1 [едно]

Лица

-

1 [หนึ่ง]
nèung

คน
kon

Натисни, за да видиш текста:   
българскиภาษาไทย
аз ผม- / ด-----
p------------n
+
аз и ти ผม--- ค--- / ด------- ค---
p------------------------------n
+
ние двамата เร--------
r--------------g
+
   
той เข-
k--o
+
той и тя เข- แ-- เ--
k-----------̶
+
те двамата เข--------
k---------------g
+
   
мъж ผู----
p-------i
+
жена ผู-----
p--------g
+
дете เด--
d--k
+
   
семейство คร------
k---------a
+
моето семейство คร------ ข----- / ข--------
k--------------------------------------n
+
Моето семейство е тук. คร---------------------- / ค--------------------------
k--------------------------------------------------------------------------------------e
+
   
Аз съм тук. ผม----------- / ด---------------
p------------------------------------------------e
+
Ти си тук. คุ-----------
k--------------------e
+
Той е тук и тя е тук. เข----------- ♂ แ-- เ------------ ♀
k-----------------------------------------------e
+
   
Ние сме тук. เร-----------
r-------------------e
+
Вие сте тук. คุ-----------
k--------------------e
+
Те всички са тук. พว-------------------
p------------------------------------e
+
   

Езиците в борбата срещу Алцхаймер

Ако искате умът Ви да е в добра форма - учете езици. Изучаването на езици предотвратява деменцията. Множество научни изследвания доказват този факт. Възрастта на учащия се не играе абсолютно никаква роля. Това, което е важно, е мозъкът да бъде редовно трениран. Изучаването на нови думи активира различни дялове от мозъка. Тези дялове управляват важни познавателни процеси. Поради това, хората които владеят много езици са по-внимателни. Те също така могат да се концентрират по-добре. Освен това, владеенето на много езици има и допълнителни преимущества. Хората, владеещи чужди езици могат по-добре да вземат решения. С други думи, те достигат до решение по-бързо. Това се дължи на факта, че мозъкът им се е научил да избира.

Той винаги знае поне две думи за едно нещо. И всяка от тези думи е приложима опция. Следователно, многоезичните хора постоянно взимат решения. Мозъците им са тренирани да избират между множество опции. И тази тренираност носи полза не само на речевия център на мозъка. Много други дялове на мозъка също се облагодетелстват от многоезичието. Езиковите умения също така означават по-добър познавателен контрол. Разбира се, езиковите умения не могат напълно да предотвратят деменцията. Но при многоезичните хора болестта се развива по-бавно. И техните мозъци сякаш са по-способни да неутрализират ефектите от болестта. При изучаващите чужди езици, симптомите на деменцията се проявяват в по-слаба форма. Объркването и забравливостта са в по-слаба степен. Следователно, изучаването на чужди езици е полезно както за млади, така и за стари. И още нещо: с всеки нов език изучаването на следващия става все по-лесно. Така че, по-добре да посягаме към речника, вместо към лекарствата!
Открийте езика!
Албанският език принадлежи към индоевропейските езици. Но той не е свързан с нито един език от тази група. Как точно е възникнал _______ят, не се знае все още. Днес той е говорим предимно в Албания и Косово. За около 6 милиона души той е майчин език. Албанският език се разделя на две големи диалектни групи. Реката Шкумбин образува границата между северния и южния диалект.

В някои отношения те се различават съществено един от друг. Книжовният _______ език се налага едва през 20. век. На езика се пише с латински букви. Граматиката отчасти прилича на тази в гръцки и румънски. Сравнения могат да бъдат намерени и с южнославянските езици. Всички тези прилики трябва да са възникнали вследствие речеви контакти. Който се интересува от езици, трябва да учи _______! Той наистина е уникален език!