български » виетнамски   Съюзи 1


94 [деветдесет и четири]

Съюзи 1

-

94 [Chín mươi tư]

Liên từ 1

94 [деветдесет и четири]

Съюзи 1

-

94 [Chín mươi tư]

Liên từ 1

Натисни, за да видиш текста:   
българскиTiếng Việt
Чакай, докато дъждът престане. Ch- đ-- k-- t--- m--.
Чакай, докато свърша. Ch- đ-- k-- t-- x---.
Чакай, докато той се върне. Ch- đ-- k-- a-- ấ- t-- l--.
   
Ще чакам, докато косата ми изсъхне. Tô- c-- đ-- k-- t-- c-- t-- k--.
Ще чакам, докато филмът свърши. Tô- c-- đ-- k-- p--- h--.
Ще чакам, докато светофарът светне зелено. Tô- c-- đ-- k-- đ-- x---.
   
Кога заминаваш на почивка? Ba- g-- b-- đ- d- l---?
Още преди лятната ваканция? Cò- t---- k- n--- h- à?
Да, още преди да започне лятната ваканция. Vâ--- c-- t---- k-- k- n--- h- b-- đ--.
   
Поправи покрива, преди да започне зимата. Hã- s-- c--- l-- m-- n--- t---- k-- m-- đ--- b-- đ--.
Измий си ръцете, преди да седнеш на масата. Hã- r-- t--- t---- k-- b-- n--- v-- b-- ă-.
Затвори прозореца, преди да излезеш. Hã- đ--- c-- s-- t---- k-- b-- đ- r- n----.
   
Кога ще се върнеш вкъщи? Ba- g-- b-- v- n--?
След часовете? Sa- g-- h-- à?
Да, след като свършат часовете. Vâ--- s-- k-- h-- g-- h--.
   
След като претърпя злополука, той не можеше да работи повече. Sa- k-- a-- ấ- b- t-- n--- a-- ấ- đ- k---- l-- v--- đ--- n--.
След като си беше загубил работата си, той замина за Америка. Sa- k-- a-- ấ- b- m-- v--- l--- a-- ấ- đ- đ- s--- M-.
След като замина за Америка, той забогатя. Sa- k-- a-- ấ- đ- s--- M-- a-- ấ- đ- t-- n-- g--- c-.
   

Как да учим два езика едновременно

Чуждите езици стават все по-важни днес. Много хора вече учат чужди езици. По света, обаче, има множество интересни езици. Поради това много хора учат няколко езика едновременно. Това обикновено не е проблем, ако децата растат двуезични. Мозъкът им научава и двата езика автоматично. Когато станат по-големи, те разбират кое съдържание към кой език принадлежи. Двуезичните хора познават типичните характеристики и на двата езика. Но при възрастните е различно. Те не могат да научат два езика едновременно толкова лесно. Тези, които учат два езика едновременно трябва да следват някои правила. На първо място, важно е да се сравняват двата езика помежду си. Езиците от едно и също езиково семейство често пъти са твърде сходни.

Това може да доведе до тяхното смесване. Затова е разумно да се анализират внимателно и двата езика. Например, можете да направите списък. В него можете да записвате приликите и разликите. По този начин мозъкът ще е принуден да работи с двата езика интензивно. Той ще може по-добре да си спомня какви са особеностите на двата езика. Трябва също да изберете отделни цветове и папки за всеки език. Това помага за ясното разграничаване на езиците един от друг. Но когато човек учи несходни езици, ситуацията е различна. Няма опасност от смесване на два твърде различни езика. В този случай има опасност от сравняване на езиците един с друг! Би било по-добре ако съпоставяте езиците с родния си език, обаче. Когато мозъкът разпознава контраста, той ще се учи по-ефективно. Важно е, също така, двата езика да се учат с еднаква интензивност. Въпреки това, теоретично за мозъка няма значение колко езика учи...
Открийте езика!
Сръбският е майчин език на около 12 милиона души. По-голямата част от тях живеят в Сърбия и в други страни от Югоизточна Европа. Сръбският принадлежи към южнославянските езици. Той е тясно свързан с хърватския и босненския. Граматиката и речниковият състав са много сходни. Затова общуването между сърби, хървати и босненци е безпроблемно. Сръбската азбука има 30 букви.

Всяка буква има еднозначно произношение. При ударението се откриват сравнения с класическите тонални езици. В китайския например с височината на тона на сричките се променя и значението им. Това е подобно и в _______я. Но тук само височината при изговора на ударената сричка е определяща. Друга характеристика на _______я е системата на склонения и спрежения. Това означава, че винаги съществува флексия на съществителните, глаголите, прилагателните и местоименията. Който се интересува от граматични структури, трябва да учи _______!