български » китайски   Минало време 3


83 [осемдесет и три]

Минало време 3

-

+ 83[八十三]83 [Bāshísān]

+ 过去时3guòqù shí 3

83 [осемдесет и три]

Минало време 3

-

83[八十三]
83 [Bāshísān]

过去时3
guòqù shí 3

Натисни, за да видиш текста:   
български中文
звъня / обаждам се по телефона 通电------
t--- d------ (d- d------)
+
Аз звънях по телефона. 我 打- 电- 了 。
w- d---- d--------.
+
Говорих по телефона през цялото време. 我 一- 在- 电- 了 。
W- y---- z-- d- d--------.
+
   
Питам 提问-- 问----
T- w----- w-- w----- w-n
+
Аз питах. 我 问- 了 。
w- w-------.
+
Аз постоянно питах. 我 以- 经- 问 问- 。
W- y----- j-------- w-- w----.
+
   
Разказвам 讲述-----------
J-------- m------- g----- s---- x---ù
+
Аз разказвах. 我 说- 了 。
w- s--------.
+
Аз разказах цялата история. 我 把 整--- 都 说- 了 。
W- b- z------ s------ d-- s--------.
+
   
Уча 学习
X---í
+
Аз учих. 我 学- 过- 。
w- x---------.
+
Аз учих цяла вечер. 我 学-- 整- 晚- 。
W- x------ z------ w-------.
+
   
Работя 工作
G-----ò
+
Аз работих. 我 工- 了 。
w- g--------.
+
Аз работих цял ден. 我 工- 了 一-- 。
W- g-------- y- z---- t---.
+
   
Ям 吃饭
C----n
+
Аз ядох. 我 吃- 了 。
w- c-------.
+
Аз изядох всичката храна. 我 把 全--- 都 吃- 了 。
W- b- q----- f----- d-- c-- g------.
+
   

Историята на лингвистиката

Езиците винаги са очаровали човечеството. Следователно историята на лингвистиката е много дълга. Лингвистика е системното изучаване на езика. Още преди хиляди години хората са размишлявали върху езика. По този начин различните култури разработили различни системи. В резултат на това се появили различни описания на езиците. Днешната лингвистика се основава най-вече на древни теории. Много традиции са установени в Гърция, в частност. Най-старата известна разработка за езика е от Индия, обаче. Тя е написана преди 3000 години от граматика Сакатаяна. В древни времена, философи като Платон са се занимавали с езиците. По-късно римските автори доразвили своите теории. През 8-ми век арабите също разработили свои собствени традиции.

Дори още тогава, техните произведения демонстрират точни описания на арабския език. В днешно време хората особено се вълнуват от въпроса за произхода на езиците. Учените силно се интересуват от историята на езика. През 18-ти век, хората започнали да сравняват езиците помежду им. Те искали да разберат как езиците се развиват. По-късно се концентрирали върху езиците като система. Въпросът за това как езиците функционират бил фокусна точка за тях. Днес в рамките на лингвистиката съществуват голям брой философски школи. Много нови дисциплини са разработени от петдесетте години насам. Те са отчасти силно повлияни от други науки. Примери за това са психолингвистиката и междукултурното общуване. По-новите лингвистични философски школи са много специализирани. Един пример за това е феминистката лингвистика. Така че историята на лингвистиката продължава... Докато има езици , човек ще ги размишлява върху тях!
Открийте езика!
Македонският е майчин език на около 2 милиона души. Той принадлежи към южнославянските езици. Най-тясно е свързан с българския. Говорещите двата езика безпроблемно могат да общуват помежду си. В писмената си форма двата езика се различават в значителна степен. В Македония винаги са живели различни етнически групи. Това може да се установи естествено и по националния език.

Той е повлиян от много други езици. Най-вече езикът на съседна Сърбия е оставил своя отпечатък върху _______я. Речниковият състав съдържа много думи от руски, турски и английски. Такова голямо езиково многообразие не съществува в много страни. Поради това _______ят дълго време не беше признаван като самостоятелен език. Македонската литература също е потърпевша вследствие на тези обстоятелства. Понастоящем _______ят език е установен стандартен език. С това той е важна част от ******ската идентичност.