bosanski » engleski UK   U kući


17 [sedamnaest]

U kući

-

+ 17 [seventeen]

+ Around the house

Click to see the text:   
bosanskiEnglish UK
Ovdje je naša kuća. Ou- h---- i- h---. +
Gore je krov. Th- r--- i- o- t--. +
Dolje je podrum. Th- b------- i- b----. +
   
Iza kuće je vrt. Th--- i- a g----- b----- t-- h----. +
Pred kućom nema ulice. Th--- i- n- s----- i- f---- o- t-- h----. +
Pored kuće je drveće. Th--- a-- t---- n--- t- t-- h----. +
   
Ovdje je moj stan. My a-------- i- h---. +
Ovdje su kuhinja i kupatilo. Th- k------ a-- b------- a-- h---. +
Tamo je dnevna soba i spavaća soba. Th- l----- r--- a-- b------ a-- t----. +
   
Vrata kuće su zatvorena. Th- f---- d--- i- c-----. +
Ali prozori su otvoreni. Bu- t-- w------ a-- o---. +
Danas je vruće. It i- h-- t----. +
   
Mi idemo u dnevnu sobu. We a-- g---- t- t-- l----- r---. +
Tamo je sofa i fotelja. Th--- i- a s--- a-- a- a------- t----. +
Sjednite! Pl----- s-- d---! +
   
Tamo stoji moj kompjuter. My c------- i- t----. +
Tamo stoji moja muzička linija. My s----- i- t----. +
Televizor je potpuno nov. Th- T- s-- i- b---- n--. +
   

Riječi i vokabular

Svaki jezik ima vlastiti vokabular. On se sastoji od određenog broja riječi. Riječ je samostalna jezična jedinica. Riječi uvijek imaju određeno značenje. Time se se razlikuju od glasova ili slogova. Broj riječi različit je u svakom jeziku. Engleski jezik, na primjer, ima jako puno riječi. Takođe ga se smatra svjetskim prvakom kad se radi o vokabularu. Engleski bi navodno trebalo da ima više od milion riječi. Oxfordov engleski rječnik broji više od 600.000 riječi. Kineski, španlski ili ruski jezik imaju mnogo manje riječi. Vokabular jednog jezika takođe zavisi od njegove istorije. Na engleski jezik je utjecalo mnogo jezika i kultura.

Time se engleski vokabular znatno povećao. Vokabular engleskog jezika se još uvijek bogati. Stručnjaci procjenjuju da se svaki dan poveća za 15 novih riječi. Te riječi prije svega dolaze iz područja novih medija. Naučni stručni jezik se u to ne ubraja. Samo terminologija iz područja hemije sadrži hiljade riječi. U gotovo svim jezicima duže riječi se rjeđe koriste od kratkih. A većina govornika koristi jako malo riječi. Stoga razlikujemo između aktivnog i pasivnog vokabulara. Pasivni vokabular sadrži riječi koje razumijemo. No njih ili ne koristimo ili ih koristimo jako rijetko. Aktivni vokabular sadrži riječi koje redovno koristimo. Za jednostavne razgovore ili tekstove dovoljno nam je malo riječi. U engleskom jeziku je za to potrebno samo oko 400 riječi i 40 glagola. Stoga ne brinite ako vam je vokabular ograničen!
Odgonetnite jezik!
_______ spada u porodicu afroazijatskih jezika. U bliskom je srodstvu s arapskim i aramejskim. Za 5 miliona ljudi je _______ maternji jezik. Savremeni _______ je, međutim, vještački stvoren jezik… Osnova za njegovo stvaranje je bio već puno vremena prije izumrli staro_______. Leksički fond i gramatika su djelimice preuzeti i iz drugih jezika. Tako je staro_______ svjesno preoblikovan u moderan standardni jezik.

Ovaj ciljano preoblikovanje jezika je jedinstveno u svijetu. _______ sistem znakova se sastoji od konsonantskog pisma. To znači da se vokali u pravilu ne pišu. Za njih nema vlastitih slova. _______ se čita zdesna nalijevo. Njegovi znakovi potiču iz tradicije duge 3000 godina. Ko uči _______, istovremeno upoznaje i dio svjetske historije. Isprobajte ga!