bosanski » engleski UK   Izlaziti navečer


44 [četrdeset i četiri]

Izlaziti navečer

-

+ 44 [forty-four]

+ Going out in the evening

Click to see the text:   
bosanskiEnglish UK
Ima li ovdje diskoteka? Is t---- a d---- h---? +
Ima li ovdje noćni klub? Is t---- a n-------- h---? +
Ima li ovdje kafana? Is t---- a p-- h---? +
   
Šta ima večeras u pozorištu? Wh---- p------ a- t-- t------ / t------ (a-.) t--- e------? +
Šta ima večeras u kinu? Wh---- p------ a- t-- c----- / m----- (a-.) t--- e------? +
Šta ima večeras na televiziji? Wh---- o- T- t--- e------? +
   
Ima li još karata za pozorište? Ar- t------ f-- t-- t------ / t------ (a-.) s---- a--------? +
Ima li još karata za kino? Ar- t------ f-- t-- c----- / m----- (a-.) s---- a--------? +
Ima li još karata za fudbalsku utakmicu? Ar- t------ f-- t-- f------- / s----- a-. g--- s---- a--------? +
   
Ja želim sjediti skroz pozadi. I w--- t- s-- i- t-- b---. +
Ja želim sjediti negdje u sredini. I w--- t- s-- s-------- i- t-- m-----. +
Ja želim sjediti skroz naprijed. I w--- t- s-- a- t-- f----. +
   
Možete li mi nešto preporučiti? Co--- y-- r-------- s--------? +
Kada počinje predstava? Wh-- d--- t-- s--- b----? +
Možete li mi nabaviti kartu? Ca- y-- g-- m- a t-----? +
   
Је li ovdje u blizini igralište za golf? Is t---- a g--- c----- n-----? +
Je li ovdje u blizini teniski teren? Is t---- a t----- c---- n-----? +
Je li ovdje u blizini zatvoreni bazen? Is t---- a- i----- s------- p--- n-----? +
   

Malteški jezik

Mnogi Evropljani koji žele poboljšati svoj engleski putuju na Maltu. Jer engleski službeni jezik ovog južnoevropskog ostrva. A Malta je poznata po mnoštvu jezičkih škola. Međutim, za lingviste ova zemlja nije zanimljiva iz tog razloga. Malta ih zanima iz jednog drugog razloga. Republika Malta ima još jedan službeni jezik: malteški (ili malti). Taj jezik je nastao iz jednog arapskog dijalekta. Time je malti jedini semitski jezik Europe. Međutim, sintaksa i fonologija se razlikuju od arapske. Malteški se usto piše i latinicom. No abeceda se sastoji od nekoliko posebnih znakova. S druge strane, slova c i y uopće ne postoje. Vokabular se sastoji od elemenata iz mnoštva različitih jezika.

Tu se osim arapskog prije svega ubrajaju talijanski i engleski jezik. Na ovaj jezik su utjecali i Feničani i Kartažani. Stoga neki istraživači Malti smatraju arapskim kreolskim jezikom. Maltu su kroz istoriju zauzimale različite sile. Svi oni su ostavili svoje tragove na ostrvima Malti, Gozu i Cominu. Malti je dugo vremena bio samo govorni jezik. Međutim, oduvijek je bio maternji jezik “pravih” Maltežana. Isključivo se prenosio usmenom predajom. Tek u 19. vijeku se počelo pisati na tom jeziku. Procjenjuje se da ga danas govori oko 330.000 ljudi. Malta je članica Evropske unije od 2004. godine. Time je malti uvršten u službeni evropski jezik. No za Maltežane je jezik jednostavno dio njihove kulture. I oni se raduju dok stranci žele naučiti malti. Postoji dovoljno jezičkih škola na Malti...
Odgonetnite jezik!
_______ spada u dravidske jezike. To je maternji jezik oko 70 miliona ljudi. Prvenstveno se govori u južnoj Indiji i na Šri Lanki. _______ ima najdužu tradiciju među svim savremenim indijskim jezicima. U Indiji se zato priznaje kao klasični jezik. To je takođe jedan od 22 službena jezika potkontinenta. Književni jezik se jako razlikuje od razgovornog jezika.

U zavisnosti ok kontekstne situacije bira se, znači, druga varijanta jezika. Ovo striktno razdvajanje je važno obilježje ******og jezika. Za jezik su tipični i mnogi dijalekti. Dijalekti koji se govore u Šri Lanki su uglavnom konzervativniji. _______ se piše vlastitom mješavinom abecede i slogovnog pisma. Ne zna se tačno kako je nastao _______. Međutim, sigurno je da je jezik stariji od 2000 godina. Ko uči _______, mnogo uči i o Indiji!