bosanski » engleski UK   Sport


49 [četrdeset i devet]

Sport

-

+ 49 [forty-nine]

+ Sports

Click to see the text:   
bosanskiEnglish UK
Baviš li se sportom? Do y-- e-------? +
Da, moram se kretati. Ye-- I n--- s--- e-------. +
Idem u jedno sportsko udruženje. I a- a m----- o- a s----- c---. +
   
Mi igramo fudbal. We p--- f------- / s----- (a-.). +
Ponekad plivamo. We s--- s--------. +
Ili vozimo bicikl. Or w- c----. +
   
U našem gradu ima fudbalski stadion. Th--- i- a f------- / s----- (a-.) s------ i- o-- c---. +
Ima također i bazen sa saunom. Th--- i- a--- a s------- p--- w--- a s----. +
I ima teren za golf. An- t---- i- a g--- c-----. +
   
Šta ima na televiziji? Wh-- i- o- T-? +
Upravo traje fudbalska utakmica. Th--- i- a f------- / s----- (a-.) m---- o- n--. +
Njemački tim igra protiv engleskog. Th- G----- t--- i- p------ a------ t-- E------ o--. +
   
Ko će pobijediti? Wh- i- w------? +
Nemam pojma. I h--- n- i---. +
Trenutno je neriješeno. It i- c-------- a t--. +
   
Sudija je iz Belgije. Th- r------ i- f--- B------. +
Sada se izvodi jedanaesterac. No- t---- i- a p------. +
Gol! Jedan prema nula! Go--- O-- – z---! +
   

Preživljavaju samo snažne riječi!

Rijetko korištene riječi se češće mijenjaju od često korištenih. To može biti zbog zakona evolucije. Učestali geni se rjeđe mijenjaju kroz vrijeme. Njihov oblik je stabilniji. Isto vrijedi i i za riječi! U jednoj studiji su ispitivani engleski glagoli. Pritom se usporedio današnji oblik glagola sa starim. U engleskom jeziku je deset najučestalijih glagola nepravilno. Većina ostalih glagola je pravilna. U srednjem vijeku je većina glagola još uvijek bila nepravilna. Rijetki nepravilni glagoli su postali pravilni. Engleski jezik će za 300 godina jedva imati nepravilne glagole. Druge studije pokazuju da se jezici selektiraju poput gena.

Istraživači su uporedili učestale riječi iz različitih jezika. Pritom su izabrali slične i istoznačne riječi. Primjer takvih riječi su: water, Wasser, vatten . Te riječi imaju isti korijen, pa su stoga slične. Pošto su to važne riječi, koriste se često u svakom jeziku. Na taj način su mogle zadržati svoj oblik i sličnost do dan-danas. Manje važne riječi se mijenjaju puno brže. Odnosno, zamjenjuju ih druge riječi. Tako se razlikuju rijetke riječi u različitim jezicima. Još nije savim jasno zašto se rijetko korištene riječi mijenjaju. Moguće je da se često pogrešno koriste ili izgovaraju. To je zbog toga jer ih govornici nisu dobro poznavali. No može biti i zbog toga što važne riječi uvijek moraju ostati iste. Jer ih je samo na taj način uvijek moguće ispravno razumjeti. A riječi su tu da ih se razumije...
Odgonetnite jezik!
_______ spada u istočnoslavenske jezike. U uskom je srodstvu s ruskim i bjeloruskim. Više od 40 miliona ljudi govori _______. Poslije ruskog i poljskog, to je slavenski jezik s najvećim brojem govornika. _______ se razvio krajem 18. vijeka iz narodnog jezika. Tada je nastao poseban književni jezik a time i posebna književnost. Danas ima puno _______h dijalekata koji se dijele u tri glavne grupe.

Jezički fond, struktura rečenice i izgovor veoma liče drugim slavenskim jezicima. To je zbog toga što su se slavenski jezici relativno kasno međusobno počeli razvijati nezavisno jedan od drugog. Zbog geografskog položaja ******a ima puno poljskih i ruskih utjecaja. Gramatika poznaje sedam padeža. S _______m pridjevima mogu se dobro objasniti odnosi prema osobama ili stvarima. U zavisnosti od odabranog oblika govornik može da pokaže svoj emocionalni stav. Još jedna karakteristika ******skog je izuzetna melodičnost. Ko voli jezike koji zvuče kao muzika, treba da uči _______!