bosanski » engleski UK   Pridjevi 3


80 [osamdeset]

Pridjevi 3

-

+ 80 [eighty]

+ Adjectives 3

Click to see the text:   
bosanskiEnglish UK
Ona ima psa. Sh- h-- a d--. +
Pas je velik. Th- d-- i- b--. +
Ona ima velikog psa. Sh- h-- a b-- d--. +
   
Ona ima kuću. Sh- h-- a h----. +
Kuća je mala. Th- h---- i- s----. +
Ona ima malu kuću. Sh- h-- a s---- h----. +
   
On stanuje u hotelu. He i- s------ i- a h----. +
Hotel je jeftin. Th- h---- i- c----. +
On stanuje u jeftinom hotelu. He i- s------ i- a c---- h----. +
   
On ima auto. He h-- a c--. +
Auto je skupo. Th- c-- i- e--------. +
On ima skupo auto. He h-- a- e-------- c--. +
   
On čita roman. He r---- a n----. +
Roman je dosadan. Th- n---- i- b-----. +
On čita dosadan roman. He i- r------ a b----- n----. +
   
Ona gleda film. Sh- i- w------- a m----. +
Film je uzbudljiv. Th- m---- i- e-------. +
Ona gleda uzbudljiv film. Sh- i- w------- a- e------- m----. +
   

Jezik nauke

Jezik nauke je zaseban jezik. Koristi se za stručne diskusije. Takođe se koristi u akademskim publikacijama. Prije su postojali usklađeni akademski jezici. Na evropskom tlu je u nauci dugo vremena prevladavao latinski jezik. Danas je, s druge strane, engleski najvažniji akademski jezik. Akademski jezici su stručni jezici. Sadrže vrlo mnogo posebnih pojmova. Njihova najbitnija obilježja su standardizacija i formalizacija. Neki kažu da naučnici namjerno govore nerazumljivo. Kad je nešto komplicirano, djeluje inteligentnije. Međutim, nauka se vodi istinom. Stoga bi trebala koristiti neutralni jezik.

Za retoričke elemente ili floskule ovdje nema mjesta. Međutim, postoji puno primjera za pretjerano komplicirani jezik. A čini se da komplicirani jezik fascinira ljude! Istraživanja su pokazala da više vjerujemo kompliciranom jeziku. Ispitanici su trebali odgovoriti na nekoliko pitanja. Pritom su morali izabrati između više odgovora. Neki odgovori su bili jednostavno formulirani, dok su drugi bili jako komplicirani. Većina ispitanika se odlučila za komplicirani odgovor. No to uopće nije imalo nikakvog smisla! Ispitanici su bili zaslijepljeni jezikom. Iako je sadržaj bio apsurdan, bili su impresionirani njegovim oblikom. Međutim, komplicirano pisati nije uvijek umjetnost. Moguće je naučiti jednostavne sadržaje zapakirati u složen jezik. S druge strane, nije lako izraziti teške stvari na jednostavan način. Dakle, nekad je ono jednostavno zaista komplicirano...
Odgonetnite jezik!
_______ spada u istočnu grupu baltičkih jezika. Govori ga više od 2 miliona ljudi. _______ je s litvanskim u najužem srodstvu. Ipak, ova dva jezika nisu puno slični. Može se, znači, desiti da se jedan Litvanac i jedan ******ac sporazumijevaju na ruskom. I struktura ******skog jezika je manje arhaična od litvanskog. U tradicionalnim pjesmama i stihovima ima još puno starinskih elemenata.

Oni ukazuju na srodnost ******skog u odnosu na litvanski. _______ leksički fond je veoma zanimljivo strukturiran. Sadrži puno riječi iz drugih jezika. Kao na primjer iz njemačkog, švedskog, ruskog ili engleskog. Ali neke riječi su takođe tek nedavno stvorene jer su do sada jednostavno nedostajale u jeziku. _______ se piše latiničnim slovima i naglasak je na prvom slogu u riječi. Gramatika poznaje puno posebnosti kojih nema u drugim jezicima. Gramatička pravila su, međutim, uvijek jasna i nedvosmislena.