bosanski » engleski UK   Dani u sedmici


9 [devet]

Dani u sedmici

-

+ 9 [nine]

+ Days of the week

Click to see the text:   
bosanskiEnglish UK
Ponedjeljak Mo---y +
Utorak Tu----y +
Srijeda We------y +
   
Četvrtak Th-----y +
Petak Fr---y +
Subota Sa-----y +
   
Nedjelja Su---y +
Sedmica th- w--k +
od ponedjeljka do nedjelje fr-- M----- t- S----y +
   
Prvi dan je ponedjeljak. Th- f---- d-- i- M-----. +
Drugi dan je utorak. Th- s----- d-- i- T------. +
Treći dan je srijeda. Th- t---- d-- i- W--------. +
   
Četvrti dan je četvrtak. Th- f----- d-- i- T-------. +
Peti dan je petak. Th- f---- d-- i- F-----. +
Šesti dan je subota. Th- s---- d-- i- S-------. +
   
Sedmi dan je nedjelja. Th- s------ d-- i- S-----. +
Sedmica ima sedam dana. Th- w--- h-- s---- d---. +
Mi radimo samo pet dana. We o--- w--- f-- f--- d---. +
   

Vještački jezik – Esperanto

Engleski je najvažniji svjetski jezik današnjice. Njime bi se trebali znati sporazumijevati svi ljudi. No drugi jezici takođe žele ostvariti taj cilj. Na primjer, vještački jezici. Vještački jezici su namjerno stvoreni i razvijani. Drugim riječima, postoji plan prema kojem se ti jezici stvaraju. Kod vještačkih jezika kombiniraju se elementi iz različitih jezika. Na taj način bi trebali biti laki za učenje za što više ljudi. Cilj svakog vještačkog jezika je, dakle, međunarodna komunikacija. Najpoznatiji vještački jezik je esperanto. Prvi put je predstavljen 1887. godine u Varšavi. Njegov osnivač je bio liječnik Ludwik L. Zamenhof. On je vjerovao da su glavni uzrok društvene nesloge problemi u komunikaciji.

Stoga je htio stvoriti jezik kako bi zbližio ljude. Njime bi se svi ljudi trebali jednako sporazumijevati. Doktorov pseudonim glasio je Dr. Esperanto, Onaj koji se nada. To dokazuje koliko je jako vjerovao u svoj san. No sama ideja o univerzalnom sporazumijevanju je mnogo starija. Do danas se razvilo mnogo različitih vještačkih jezika. Uz njih se povezuju i ciljevi poput tolerancije i ljudskih prava. Danas su esperantom ovladali govornici iz više od 120 zemalja. Ali ima i onih koji kritiziraju esperanto. 70% njegovog vokabulara, primjerice, ima izvor u romanskim jezicima. A i inače je esperanto jasno sastavljen prema indoeuropskim jezicima. Njegovi govornici razmjenjuju ideje na kongresima i u udrugama. Predavanja i sastanci se redovno organiziraju. Dakle, jeste li dobili volju za esperantom? Ĉu vi parolas Esperanton? – Jes, mi parolas Esperanton tre bone!
Odgonetnite jezik!
Američki _______ spada u zapadnogermanske jezike. Kao i kanadski _______, to je sjevernoamerički dijalekt ******og. To je maternji jezik oko 300 miliona ljudi. Time je to varijanta ******og s najviše govornika. Međutim, veoma je sličan britanskom ******om. Govornici obje varijante se u pravilu bez problema sporazumijevaju. Jedino kada obje strane govore jako izraženim dijalektima, konverzacija postaje teža.

Uprkos sličnostima, postoji nekoliko značajnih razlika između dvije varijante. To se prije svega odnosi na izgovor, leksički fond i pravopis. U nekim slučajevima pojavljuju se i odstupanja u gramatičkim pravilima i pravilima upotrebe pravopisnih znakova. U poređenju s britanskim _______m povećava se važnost američkog ******og. Razlog tome je prije svega veliki utjecaj sjevernoameričke filmske i muzičke industrije. One desetljećima izvoze svoj jezik u cijeli svijet. Čak Indija i Pakistan, nekadašnje britanske kolonije, preuzimaju amerikanizme… Naučite američki _______, jer je to najutjecajniji jezik na svijetu!