bosanski » engleski UK   Genitiv


99 [devedeset i devet]

Genitiv

-

+ 99 [ninety-nine]

+ Genitive

Click to see the text:   
bosanskiEnglish UK
Mačka moje prijateljice my g----------- c-t +
Pas mog prijatelja my b---------- d-g +
Igračke moje djece my c--------- t--s +
   
Ovo je mantil mog kolege. Th-- i- m- c---------- o-------. +
Ovo je auto moje kolegice. Th-- i- m- c---------- c--. +
Ovo je posao mojih kolega. Th-- i- m- c---------- w---. +
   
Dugme na košulji je otpalo. Th- b----- f--- t-- s---- i- g---. +
Ključ od garaže je nestao. Th- g----- k-- i- g---. +
Šefov kompjuter je pokvaren. Th- b---- c------- i- n-- w------. +
   
Ko su roditelji djevojčice? Wh- a-- t-- g----- p------? +
Kako da dođem do kuće njenih roditelja? Ho- d- I g-- t- h-- p------- h----? +
Kuća stoji na kraju ulice. Th- h---- i- a- t-- e-- o- t-- r---. +
   
Kako se zove glavni grad Švicarske? Wh-- i- t-- n--- o- t-- c------ c--- o- S----------? +
Koji je naslov knjige? Wh-- i- t-- t---- o- t-- b---? +
Kako se zovu djeca od komšije? Wh-- a-- t-- n---- o- t-- n---------- / n--------- (a-.) c-------? +
   
Kada je školski raspust djece? Wh-- a-- t-- c--------- h-------? +
Kada su doktorovi terimini za pacijente? Wh-- a-- t-- d------- c----------- t----? +
Kada je otvoren muzej? Wh-- t--- i- t-- m----- o---? +
   

Bolja koncentracija = bolje učenje

Prilikom učenja moramo da se koncentriramo. Naša cjelokupna pažnja se mora usmjeriti na jednu stvar. Sposobnost koncentracije nije urođena. Prvo moramo naučiti da se koncentriramo. To se obično događa u vrtiću ili školi. Sa šest godina djeca se mogu koncentrirati oko 15 minuta. Četrnaestogodišnjaci se mogu koncentrirati i raditi duplo više od toga. Koncentracijska faza odraslih traje oko 45 minuta. Nakon nekog vremena koncentracija popušta. Učenici tada gube interes za materiju. Takođe nije isključeno da se umore ili postanu nervozni. Učenje tako postaje teže. Memorija ne može toliko učinkovito pohranjivati sadržaj.

Međutim, koncentracija se može povećati! Vrlo je važno da se osoba prije učenja dobro naspava. Onaj ko je umoran može se koncentrirati samo na kratko vrijeme. Kad smo umorni naš mozak pravi više grešaka. Naše emocije takođe utječu na našu koncentraciju. Ko želi učinkovito učiti, trebalo bi da bude u neutralnom emotivnom stanju. Previše pozitivnih ili negativnih emocija sprječava uspješno učenje. Naravno da se osjećaji ne mogu uvijek kontrolirati. No može ih se pokušati ignorirati tokom učenja. Onaj ko se želi koncentrirati mora biti motiviran. Kod učenja trebamo uvijek pred sobom imati cilj. Samo tada je naš mozak spreman na koncentraciju. Za dobru koncentraciju takođe je važno mirno okruženje. Takođe: Pri učenju reba piti puno vode; to vas drži budnima... Ko se pridržava ovih savjeta, sigurno ostaje dugo koncentriran!
Odgonetnite jezik!
_______ je maternji jezik oko 75 miliona ljudi. Spada u dravidske jezike. _______ se govori prvenstveno u jugoistočnoj Indiji. Poslije jezika hindu i bengali to je jezik kojim govori najviše ljudi u Indiji. Prije su se pisani i govorni _______ dosta razlikovali. Skoro bi se moglo reći da su to bila dva različita jezika. Onda je književni jezik moderniziran, tako da se svuda može koristiti.

_______ se dijeli na puno dijalekata, pri čemu se sjeverni smatraju posebno čistim. Izgovor nije baš jednostavan. U svakom slučaju bi izgovor trebalo vježbati s govornikom maternjeg jezika. _______ koristi vlastito pismo. To je mješavina abecede i slogovnog pisma. Osobenost pisma su mnogi okrugli oblici. Oni su tipični za južnoindijska pisma. Učite _______ jer se s njim ima puno toga otkriti!