català » anglès UK   Al camp


26 [vint-i-sis]

Al camp

-

+ 26 [twenty-six]

+ In nature

Fes un clic per veure el text:   
catalàEnglish UK
Veus allà la torre? Do y-- s-- t-- t---- t----? +
Veus allà la muntanya? Do y-- s-- t-- m------- t----? +
Veus allà el poble? Do y-- s-- t-- v------ t----? +
   
Veus allà el riu? Do y-- s-- t-- r---- t----? +
Veus allà el pont? Do y-- s-- t-- b----- t----? +
Veus allà el llac? Do y-- s-- t-- l--- t----? +
   
M'agrada aquell ocell. I l--- t--- b---. +
M'agrada aquell arbre. I l--- t--- t---. +
M'agrada aquesta pedra. I l--- t--- s----. +
   
M'agrada aquell parc. I l--- t--- p---. +
M'agrada aquell jardí. I l--- t--- g-----. +
M'agrada aquesta flor. I l--- t--- f-----. +
   
Ho trobo bonic. I f--- t--- p-----. +
Em sembla interessant. I f--- t--- i----------. +
Ho trobo meravellós. I f--- t--- g-------. +
   
Em sembla lleig. I f--- t--- u---. +
Em sembla avorrit. I f--- t--- b-----. +
Em sembla horrible. I f--- t--- t-------. +
   

Llengües i refranys

Totes les llengües tenen dites i refranys. Els refranys representen una part fonamental en la identitat d'un país. En els refranys es reflecteixen els valors i costums nacionals. Generalment la seva forma és coneguda i fixa, no variable. Els refranys són sempre breus i concisos. Sovint hi ha metàfores als refranys. Molts refranys també estan construïts poèticament. Els refranys, majoritàriament, ens donen consells o regles de comportament. Però alguns també denoten una crítica evident. De manera bastant recurrent els refranys fan ús d'estereotips. Es refereixen llavors a certs trets presumptament típics d'altres països o pobles. Els refranys tenen una tradició molt llarga. Ja Aristòtil els elogiava veient-hi petites peces filosòfiques.

Són un recurs estilístic important per la retòrica i la literatura. La seva major particularitat és que mai deixen de ser actuals. Una disciplina de la lingüística els estudia. Molts refranys existeixen en més d'un idioma. Es tracta de refranys lèxicament molt semblants. És a dir, els parlants de les diferents llengües hi utilitzen paraules molt semblants. Bellende Hunde beißen nicht, Perro que ladra no muerde (DE-ES). Altres refranys s'assemblen des del punt de vista semàntic. En aquest cas, un mateix contingut s'expressa mitjançant paraules diferents. Appeler un chat un chat, Dire al pane al pane e vino al vino (FR-IT). Així doncs, els refranys ens ajuden a comprendre altres pobles i cultures. Els refranys més interessants són aquells que es troben per tot el món. Ens mostren els ‘grans’ temes de la vida humana. Refranys que tematitzen experiències universals. Ens ensenyen que en el fons som tots iguals – parlem la llengua que parlem!
Endevina quin idioma és!
El _______ forma part del subgrup de l’est de les llengües bàltiques, i el parlen més de 2 milions de persones. El _______ està estretament relacionat amb el lituà. Tot i això, els dos idiomes no són gaire similars. Per això és possible trobar a un lituà i a un _______ parlant en rus entre ells. L’estructura del _______ és menys arcaica que la del lituà. Però encara es poden trobar varis elements antics a les cançons i els poemes tradicionals,

els quals mostren la relació entre el _______ i el lituà. El vocabulari _______ està construït d’una manera molt interessant. Moltes de les seves paraules venen d’altres idiomes. Alguns d’aquests idiomes són l’alemany, el suec, el rus, o l’anglès. Algunes de les paraules s’han afegit recentment perquè el seu vocabulari mancava d’elles. El _______ escrit utilitza l’alfabet llatí, i en la majoria dels casos accentúa la primera síl·laba. La seva gramàtica compta, a més, amb diverses característiques pròpies que no existeixen en altres idiomes. En canvi les seves normes són molt clares.