català » anglès UK   A l'estació de trens


33 [trenta-tres]

A l'estació de trens

-

+ 33 [thirty-three]

+ At the train station

Fes un clic per veure el text:   
catalàEnglish UK
Quan surt el pròxim tren cap a Berlín? Wh-- i- t-- n--- t---- t- B-----? +
Quan surt el pròxim tren cap a París? Wh-- i- t-- n--- t---- t- P----? +
Quan surt el pròxim tren cap a Londres? Wh-- i- t-- n--- t---- t- L-----? +
   
A quina hora surt el tren que va a Varsòvia? Wh-- d--- t-- t---- f-- W----- l----? +
A quina hora surt el tren que va a Estocolm? Wh-- d--- t-- t---- f-- S-------- l----? +
A quina hora surt el tren que va a Budapest? Wh-- d--- t-- t---- f-- B------- l----? +
   
Voldria un bitllet per Madrid. I’- l--- a t----- t- M-----. +
Voldria un bitllet per Praga. I’- l--- a t----- t- P-----. +
Voldria un bitllet per Berna. I’- l--- a t----- t- B---. +
   
Quan arriba a Viena el tren? Wh-- d--- t-- t---- a----- i- V-----? +
Quan arriba a Moscou el tren? Wh-- d--- t-- t---- a----- i- M-----? +
Quan arriba a Amsterdam el tren? Wh-- d--- t-- t---- a----- i- A--------? +
   
Hauré de canviar de tren? Do I h--- t- c----- t-----? +
De quina andana surt el tren? Fr-- w---- p------- d--- t-- t---- l----? +
Que té cotxe-llit el tren? Do-- t-- t---- h--- s-------? +
   
Voldria un bitllet d’anada a Brussel•les. I’- l--- a o------ t----- t- B-------. +
Voldria un bitllet d’anada i tornada a Copenhaguen. I’- l--- a r----- t----- t- C---------. +
Quant costa una plaça al cotxe-llit? Wh-- d--- a b---- i- t-- s------ c---? +
   

El canvi lingüístic

El món en què vivim canvia diàriament. La nostra llengua no pot quedar estancada. Es desenvolupa conjuntament amb nosaltres, és dinàmica. Aquest canvi afecta tots els nivells d'una llengua. Dit d'una altra manera, es tracta d'una transformació que revesteix diferents aspectes. El canvi fonològic afecta la fonètica d'una llengua. El canvi semàntic modifica els significats de les paraules. El canvi lèxic suposa una alteració en els diccionaris. El canvi gramatical transforma les estructures gramaticals. Les raons dels canvis lingüístics són múltiples. Sovint hi ha motius econòmics. Les persones que parlen o escriuen volen estalviar temps i esforç. En aquest cas opten per simplificar el seu llenguatge.

També les innovacions poden propiciar el canvi lingüístic. Aquest cas és el que té lloc, per exemple, quan s'inventen coses noves. Aquestes coses necessiten un nom: així es com sorgeixen noves paraules. Per regla general els canvis lingüístics no estan programats. Responen a un procés natural i moltes vegades es produeixen de forma automàtica. Però els parlants també poden modicar la seva llengua conscientment. Ho fan quan volen aconseguir un efecte determinat. També la influència d'idiomes estrangers estimula canvis en una llengua. Aquest fenomen és particularment significatiu en una època de globalització. La llengua anglesa, sobretot, influencia en la resta d'idiomes. En pràcticament qualsevol llengua és possible trobar-hi paraules angleses. Se'n diuen anglicismes. Els canvis lingüístics han estat criticats o temuts des de temps antics. Però són un signe positiu. Ja que demostren que la nostra llengua està viva - exactament com nosaltres!
Endevina quin idioma és!
El _______ ******tany a la família de les llengües iràniques. Es parla principalment a l’Iràn, Afganistàn i Tadjikistàn. També ocupa una posició rellevant en altres països com Uzbekistàn, Barèin, Irak i la India. És l’idioma natiu d’aproximadament 70 milions de ******sones, i el parlen com a segon idioma uns 50 milions. Es divideix en varis dialectes que varien segons la regió.

A l’Iràn, el dialecte de teheràn és considerat com a llengua oficial. També s’ensenya la escriptura _______ de manera oficial. Es tracta d’un sistema semiòtic, el qual és una variación de l’alfabet àrab. No té artícles ni gèneres gramaticals. En el passat, el _______ va ser un dels idiomes més importants d’orient. Quan estudiïs _______, de seguida descubriràs la seva fascinant cultura. A més, la literatura _______ es troba entre les més importants del món.