català » anglès UK   Al taxi


38 [trenta-vuit]

Al taxi

-

+ 38 [thirty-eight]

+ In the taxi

Fes un clic per veure el text:   
catalàEnglish UK
Si us plau, em pot trucar un taxi? Pl---- c--- a t---. +
Quant costa fins a l'estació de tren? Wh-- d--- i- c--- t- g- t- t-- s------? +
Quant costa fins a l'aeroport? Wh-- d--- i- c--- t- g- t- t-- a------? +
   
Tot dret, si us plau. Pl---- g- s------- a----. +
A la dreta, si us plau. Pl---- t--- r---- h---. +
Prengui la primera a l'esquerra a la cantonada, si us plau. Pl---- t--- l--- a- t-- c-----. +
   
Tinc pressa. I’- i- a h----. +
Tinc temps. I h--- t---. +
Vagi més a poc a poc, si us plau. Pl---- d---- s-----. +
   
Aturi’s aquí, si us plau. Pl---- s--- h---. +
Esperi un moment, si us plau. Pl---- w--- a m-----. +
Ja torno de seguida. I’-- b- b--- i----------. +
   
Doni'm un rebut, si us plau. Pl---- g--- m- a r------. +
No tinc canvi. I h--- n- c-----. +
Va bé, guardi el canvi. Th-- i- o---- p----- k--- t-- c-----. +
   
Porti’m a aquesta adreça. Dr--- m- t- t--- a------. +
Porti’m a aquest hotel. Dr--- m- t- m- h----. +
Porti’m a la platja. Dr--- m- t- t-- b----. +
   

Genis lingüístics

La major part de les persones s'alegren si aconsegueixen parlar una llengua que no és la seva. Però en el món hi ha persones que dominen més de 70 llengües. Persones que parlen amb fluïdesa i escriuen correctament en totes aquestes llengües. Els podríem anomenar hiperpolíglotes. El fenomen del poliglotisme es coneix des de fa segles. Hi ha múltiples informes i relats sobre persones amb un talent semblant. D'on els ve aquesta capacitat, però, no s'ha pogut establir fins ara amb exactitud. En l'àmbit científic coexisteixen diverses teories. Alguns pensen que el cervell dels poliglots té una estructura diferent. Aquesta diferència es pot detectar especialment a l'àrea de Broca. En aquesta zona cerebral té lloc la producció de la parla. En el cas dels poliglots, el teixit cel·lular d'aquesta zona és diferent. És possible que aquesta sigui la raó de la seva major capacitat a l'hora de processar la informació.

Ara bé, encara falten estudis que puguin confirmar aquesta teoria. Potser el més important en l'aprenentatge de llengües sigui només una motivació especial. Els nens aprenen d'altres nens una llengua estrangera amb una velocitat sorprenent. Això passa perquè volen integrar-se al joc. Volen formar part del grup i comunicar-se amb la resta. L'èxit del seu aprenentatge depèn, llavors, del seu desig d'integració. Una altra teoria diu que la massa cerebral augmenta amb l'aprenentatge. Per això, com més aprenem, més fàcil es torna el propi procés d'aprenentatge. D'altra banda, és clar que els idiomes semblants s'aprenen amb més facilitat. Si un parla danès, segurament podrà aprendre suec o noruec amb rapidesa. Encara hi ha moltes preguntes sense resposta. El que és segur, però, és que la intel·ligència no és el més rellevant. Hi ha persones que, sense ser massa intel·ligents, parlen molts idiomes. I, a més, fins i tot els genis lingüístics necessiten molta disciplina. La qual cosa no deixa de ser un petit consol, oi?
Endevina quin idioma és!
El _______ és un dels idiomes més importants del món literari, i és que algunes de les obres literàries més conegudes van ser escrites per autors _______sos. Pel que existeix un gran número de llibres traduïts del _______. A més, als _______sos els hi encanta llegir obres noves, així que els traductors sempre tenen molt per fer. El _______ és l’idioma natiu de més de 160 milions de persones, però també té parlants en molts altres països eslaus. El que el converteix al _______ en un dels idiomes és parlats d’Europa,

i el parlen uns 280 milions de persones d’arreu del món. Al ser una llengua eslava oriental, està relacionada amb l’ucraïnès i el bielorrús. La gramàtica _______sa està est******cturada de manera molt sistemàtica. El que suposa un avantatge per als qui els hi agrada pensar de manera analítica i lògica. Sens dubte, el _______ és un idioma que val la pena estudiar. Ocupa una posició molt important en el món de la ciència, l’arte i la tecnologia. A més, no seria genial poder llegir obres _______ses en el seu idiome original?