català » anglès UK   Els preparatius de viatge


47 [quaranta-set]

Els preparatius de viatge

-

+ 47 [forty-seven]

+ Preparing a trip

Fes un clic per veure el text:   
catalàEnglish UK
Has de fer la nostra maleta! Yo- h--- t- p--- o-- s-------! +
No t’en pots oblidar de res! Do--- f----- a-------! +
Et cal una maleta gran! Yo- n--- a b-- s-------! +
   
No oblidis el teu passaport! Do--- f----- y--- p-------! +
No oblidis el teu bitllet! Do--- f----- y--- t-----! +
No oblidis els teus xecs de viatge! Do--- f----- y--- t---------- c------ / t--------- c----- (a-.)! +
   
Emporta’t crema solar. Ta-- s--- s----- l----- w--- y--. +
Enduu-te ulleres de sol. Ta-- t-- s---------- w--- y--. +
Emporta’t un barret pel sol. Ta-- t-- s-- h-- w--- y--. +
   
Et vols endur un mapa de carreteres? Do y-- w--- t- t--- a r--- m--? +
Et vols emportar una guia de viatge? Do y-- w--- t- t--- a t----- g----? +
Et vols emportar un paraigua? Do y-- w--- t- t--- a- u-------? +
   
Pensa en pantalons, camises i mitjons. Re------ t- t--- p----- s----- a-- s----. +
Pensa en corbates, cinturons i jaquetes. Re------ t- t--- t---- b---- a-- s----- j------. +
Pensa en pijames, camises de nit i samarretes. Re------ t- t--- p------- n--------- a-- t-------. +
   
Et fan falta sabates, sandàlies i botes. Yo- n--- s----- s------ a-- b----. +
Et fan falta mocadors, sabó i un tallaungles. Yo- n--- h------------- s--- a-- a n--- c------. +
Et fa falta una pinta, un raspall de dents i pasta dental. Yo- n--- a c---- a t--------- a-- t---------. +
   

El futur de les llengües

Més de 1.300 milions de persones parlen xinès. El xinès és l'idioma més parlat a tot el món. Això seguirà sent així en els propers anys. El futur de moltes altres llengües no sembla tan positiu. Moltes llengües d'àmbit local desapareixeran. Actualment es parlen al voltant de 6.000 llengües. Segons els experts, la majoria d'elles es troba en perill d'extinció. Concretament, prop del 90% de totes les llengües s'extingiran. De fet, la major part van desaparèixer durant aquest mateix segle. Això vol dir que cada dia mor una llengua. També la situació particular de cada llengua canviarà d'aquí a uns anys. L'anglès, a dia d'avui, encara ocupa la segona posició. Però el nombre de parlants nadius dels idiomes no és constant.

El desenvolupament demogràfic és el responsable d'aquest canvi. En unes quantes dècades, les llengües dominants seran altres. L'hindi/urdu i l'àrab ocuparan el segon i el tercer lloc molt aviat. L'anglès caurà a la quarta posició. L'alemany no estarà ni tan sols entre els deu primers. En canvi, el malai serà un dels idiomes més importants. Mentre moltes llengües aniran desapareixent, en sorgiran altres noves. Seran llengües híbrides. Aquestes llengües mestisses es parlaran principalment a les ciutats. També es desenvoluparan variants completament noves de les llengües. Així, en el futur hi haurà diferents formes d'anglès. El nombre de persones bilingües s'incrementarà de forma considerable. No està clar com parlarem en el futur. Però sí sabem que d'aquí a 100 anys continuarà havent diferents idiomes. Així que l'aprenentatge no s'acabarà tan ràpidament...
Endevina quin idioma és!
El _______ és l’idioma natiu de 12 milions de persones. Pertany a les llengües eslaves occidentals. El _______ i l’eslovac són molt similars entre ells degut al passat en comú que comparteixen. No obstant això, també compten amb les seves diferències. De fet els joves _______s i eslovacs a vegades tenen problemes per entendre’s els uns als altres. Alguns dels seus parlants també utilitzen una mena d’idioma híbrid.

El _______ parlat és molt diferent de l’escrit. Es podria dir inclús que el _______ estàndard només existeix en la seva forma escrita. I només es parla en actes oficials o en els mitjans de comunicació. Aquesta separació entre les dues formes del _______ suposa un tret molt característic d’aquest idioma. La gramàtica del _______ no es precisament senzilla. Per exemple, compta amb set casos i quatre gèneres. Tot i així, és molt divertit d’aprendre. Descobriràs moltíssimes coses interessants durant el procés.