català » anglès UK   Els sentiments


56 [cinquanta-sis]

Els sentiments

-

+ 56 [fifty-six]

+ Feelings

Fes un clic per veure el text:   
catalàEnglish UK
Tenir ganes to f--- l--- / w--- to +
Tenim ganes. We f--- l---. / W- w--- t-. +
No tenim ganes. We d---- f--- l---. / W- d--- w--- t-. +
   
Tenir por to b- a----d +
(Jo) tinc por. I’- a-----. +
(Jo) no tinc por. I a- n-- a-----. +
   
Tenir temps to h--- t--e +
(Ell) té temps. He h-- t---. +
(Ell) no té temps. He h-- n- t---. +
   
Avorrir-se to b- b---d +
(Ella) s'avorreix. Sh- i- b----. +
(Ella) no s'avorreix. Sh- i- n-- b----. +
   
Tenir gana to b- h----y +
Teniu gana? Ar- y-- h-----? +
Que no teniu gana? Ar---- y-- h-----? +
   
Tenir set to b- t-----y +
(Ells / Elles) tenen set. Th-- a-- t------. +
No tenen set. Th-- a-- n-- t------. +
   

Llengües secretes

Mitjançant els idiomes volem transmetre el que pensem i sentim. La comunicació representa la missió més important de la llengua. Però de vegades les persones no volen ser enteses. Llavors inventen llenguatges secrets. Els llenguatges secrets o xifrats han fascinat els homes des de fa milers d'any. El mateix Juli Cèsar, per exemple, tenia la seva pròpia llengua secreta. Enviava missatges codificats a totes les parts de l'Imperi. Els seus enemics no podien llegir la informació codificada. Els llenguatges secrets representen una mena de comunicació protegida. Mitjançant la seva ocupació ens diferenciem de la resta de persones. Mostrem que som membres d'un grup exclusiu. La utilització de llengües secretes respon a motivacions diverses. Els amants s'escriuen notes xifrades tot el temps.

Alguns sectors professionals han creat també els seus propis llenguatges. Així hi ha llenguatges de mags, lladres i comerciants. Si bé la majoria dels llenguatges secrets s'utilitzen per a fins polítics. En gairebé totes les guerres es desenvolupen llengües xifrades. Els militars, així com els serveis d'intel·ligència, tenen els seus propis experts en llenguatges secrets. La ciència dels llenguatges xifrats és la criptologia. Els codis moderns es basen en complicades fórmules matemàtiques. Desxifrar-los és molt difícil. La nostra vida resultaria impensable sense les llengües xifrades. La codificació de dades avui s'empra per tot arreu. Targetes de crèdit i emails – tot funciona amb codis. Els nens en particular troben molt divertits els llenguatges secrets. Els agrada intercanviar missatges secrets amb els amics. Per al desenvolupament cognitiu dels nens, els llenguatges secrets fins i tot resulten beneficiosos... Perquè estimulen la creativitat i promouen un gust pels idiomes!
Endevina quin idioma és!
L’_______ és un dels idiomes més importants del món. El parlen més de 300 milions de persones en més de 20 països. Aquest idioma afro-asiàtic es va originar fa milers d’anys. En els sus inicis només es parlava a la península aràbiga, i amb el temps es va expandir a les demés regions. L’_______ es divideix en varis dialectes, els quals es diferèncien significativament de l’_______ estàndard. Tal és així que els parlants de distintes regions no es poden entendre entre ells.

L’_______ antic gairebé no es parla avui en dia, i s’utilitza principalment de forma escrita. L’interès en aquesta llengua ha augmentat considerablement en els últims anys. Són molts els que troben el sistema d’escriptura _______ especialment fascinant. Al contrari que les llengües occidentals, l’_______ s’escriu d’esquerra a dreta. Si vols aprendre _______, has de fer-ho seguint un ordre molt particular: primer has de començar per la pronunciació, després estudiar la gramàtica, i finalment el seu sistema d’escriptura. Si l’aprens en aquest ordre, tindràs la diversió assegurada.