català » anglès UK   Al banc


60 [seixanta]

Al banc

-

+ 60 [sixty]

+ At the bank

Fes un clic per veure el text:   
catalàEnglish UK
Voldria obrir un compte. I w---- l--- t- o--- a- a------. +
Aquest és el meu passaport. He-- i- m- p-------. +
I aquesta és la meva adreça. An- h--- i- m- a------. +
   
M'agradaria dipositar diners al meu compte. I w--- t- d------ m---- i- m- a------. +
Voldria treure diners del meu compte. I w--- t- w------- m---- f--- m- a------. +
Voldria rebre el meu extracte de compte. I w--- t- p--- u- t-- b--- s---------. +
   
Voldria fer efectiu un xec de viatge. I w--- t- c--- a t---------- c----- / t--------- c---- (a-.). +
Quant és la comissió? Wh-- a-- t-- f---? +
On haig de signar? Wh--- s----- I s---? +
   
Espero una transferència d’Alemanya. I’- e-------- a t------- f--- G------. +
Aquest és el meu número de compte. He-- i- m- a------ n-----. +
Han arribat els diners? Ha- t-- m---- a------? +
   
Voldria canviar aquests diners. I w--- t- c----- m----. +
Necessito dòlars americans. I n--- U---------. +
Doni'm bitllets petits, si us plau. Co--- y-- p----- g--- m- s---- n---- / b---- (a-.)? +
   
Que hi ha un caixer automàtic? Is t---- a c-------- / a- A-- (a-.)? +
Quants diners puc treure? Ho- m--- m---- c-- o-- w-------? +
Quines són les targetes de crèdit que es poden utilitzar? Wh--- c----- c---- c-- o-- u--? +
   

Existeix una gramàtica universal?

Quan aprenem una llengua, aprenem també la seva gramàtica. En el cas dels nens que aprenen la seva llengua materna, això succeeix automàticament. Els nens no s'adonen de totes les regles que implícitament aprèn el seu cervell. Això no és obstacle perquè ells aprenguin la seva llengua natal correctament des del primer dia. Hi ha moltes llengües, per això hi ha també moltes gramàtiques. Existeix, però, una gramàtica universal? Aquesta qüestió manté ocupats als lingüistes des de fa temps. Estudis recents podrien donar-ne una resposta. Perquè els investigadors del cervell han fet una descoberta interessant. Durant un experiment, els subjectes havien d'aprendre regles gramaticals. Els subjectes de l'estudi eren persones que estaven aprenent algun idioma. Estudiaven japonès o italià. La meitat de les regles gramaticals eren inventades.

Però els subjectes no ho sabien. Després de l'aprenentatge, als estudiants se'ls va mostrar diferents frases. Els subjectes havien de decidir si les frases eren correctes. Mentre consideraven les frases, es va analitzar el seu cervell. O sigui, es va mesurar l'activitat dels seus cervells. D'aquesta manera es va poder determinar la seva reacció cerebral davant les frases. I sembla que el nostre cervell reconeix les estructures gramaticals! Quan es processa la parla, estan actives determinades zones cerebrals. L'àrea de broca és una d'elles. Es troba a l'hemisferi esquerre. Quan els estudiants es van enfrontar a les regles reals, l'àrea de Broca donava mostres de gran activitat. Amb les regles inventades, l'activitat era considerablement menor. Així doncs, podria ser veritat que totes les gramàtiques tinguin una base comuna. Potser responen als mateixos principis. I aquests principis ens serien innats...
Endevina quin idioma és!
El _______ és l’idioma amb més parlants del món. Però cal tenir en compte que el _______ no és un únic idioma, sinó que està format per diversos idiomes que pertanyen a la família de les llengües sino-tibetanes. Té 1.300 milions de parlants, la majoria procedents de la República Popular de China i Taiwàn. La variant del _______ més parlada és el ******és estàndard, també conegut com _______ mandarí. Al ser l’idioma oficial de la República Popular de China, compta amb uns 850 milions de parlants natius.

La resta d’idiomes ******esos es consideren dialectes. Quasi tots els parlants del _______ entenen perfectament el _______ mandarí. Tots aquests idiomes tenen un sistema d’escriptura comú que té entre 4000 i 5000 anys d’antiguitat. És per això que el _______ és l’idioma amb la major tradició literària del món. Els caràcters ******esos són mes complexes que els del sistema alfabètic. En canvi, la seva gramàtica és relativament senzilla, pel que permet que qualsevol pugui aprendre’l ràpidament. Cada cop són més els qui s’apunten a aprendre _______. Aníma’t tu també, és l’idioma del futur!