català » anglès UK   Negació 1


64 [seixanta-quatre]

Negació 1

-

+ 64 [sixty-four]

+ Negation 1

Fes un clic per veure el text:   
catalàEnglish UK
No entenc la paraula. I d---- u--------- t-- w---. +
No entenc la frase. I d---- u--------- t-- s-------. +
No entenc el significat. I d---- u--------- t-- m------. +
   
el mestre th- t-----r +
Entén el mestre? Do y-- u--------- t-- t------? +
Sí, l’entenc bé. Ye-- I u--------- h-- w---. +
   
la mestra th- t-----r +
Entén la mestra? Do y-- u--------- t-- t------? +
Sí, l’entenc bé. Ye-- I u--------- h-- w---. +
   
la gent th- p----e +
Entén la gent? Do y-- u--------- t-- p-----? +
No, no l’entenc gaire bé. No- I d---- u--------- t--- s- w---. +
   
la xicota th- g--------d +
Té xicota vostè? Do y-- h--- a g---------? +
Sí, en tinc. Ye-- I d-. +
   
la filla th- d------r +
Té una filla vostè? Do y-- h--- a d-------? +
No, no en tinc. No- I d----. +
   

Els cecs processen el llenguatge de forma més eficient

Les persones que no poden veure, senten millor. Gràcies a la qual cosa es mouen sense tantes dificultats en la seva vida diària. Però, a més, els cecs poden processar millor la informació lingüística. Així ho constaten nombrosos estudis científics. En un experiment, a certs individus se'ls va fer escoltar unes gravacions. La velocitat de la parla dels enregistraments es va anar incrementant de forma considerable. Tot i això, els subjectes cecs podien entendre les gravacions. Les persones que podien veure, en canvi, amb prou feines comprenien les frases. La velocitat de la parla era, per aquests subjectes, massa elevada. Un altre experiment va oferir resultats semblants. Persones cegues i no cegues van escoltar diferents oracions. Les oracions estaven parcialment manipulades. L'última paraula es va substituir per una paraula sense sentit.

Els subjectes de la prova havien de valorar les frases. Havien de decidir si es tractava d'oracions absurdes o oracions amb sentit. Mentre els subjectes resolien aquesta tasca, es van analitzar els cervells. Els científics van mesurar algunes freqüències cerebrals. Així pretenien conèixer la rapidesa en què es resolien les tasques. Amb els subjectes cecs apareixia un senyal particular amb molta rapidesa. El senyal indicava que la frase estava sent analitzada. El senyal apareixia molt més tard en les persones que veien. No se sap per què els cecs processen determinades funcions de la parla de forma més eficient. Els científics, però, tenen una teoria. Creuen que els cecs utilitzen més intensament una determinada regió cerebral. Es tracta de la regió que fan servir les persones no cegues per processar estímuls visuals. Però els cecs no utilitzen aquesta regió per veure. De manera que està ‘disponible’ per a altres tasques. Per aquesta raó, els cecs tenen més capacitat a l'hora de processar el llenguatge...
Endevina quin idioma és!
L’_______ britànic és la variant d’_______ que s’utilitza a Gran Bretanya. Forma part de les llengües germàniques occidentals, i és l’idioma natiu de 60 milions de persones. Mostra algunes diferències amb l’_______ americà. És una llengua pluricèntrica, i per tant compta amb múltiples formes estàndards. Aquestes diferències es troben, per exemple, en el vocabulari, la pronunciació, i l’ortografia.

L’_______ britànic es divideix, al mateix temps, en diferents dialectes, els quals varien considerablement entre ells. Durant molt de temps, els parlants d’aquests dialectes van ser considerats com analfabets, i no els era possible trobar feina. Avui dia la situació és molt diferent, tot i que alguns dialectes representen un paper molt important a Gran Bretanya. L’_______ britànic ha estat fortament influenciat pel francès. Aquesta influència és deguda a la conquesta normada que van patir l’any 1066. Però Gran Bretanya també va exportar la seva llengua a altres continets amb les seves pròpies coquestes durant l’època colonial. I així és com l’_______ es va convertir en un dels idiomes més importants de món. Aníma’t i aprèn _______! Però l’original, si us plau.