català » anglès UK   Negació 2


65 [seixanta-cinc]

Negació 2

-

+ 65 [sixty-five]

+ Negation 2

Fes un clic per veure el text:   
catalàEnglish UK
És car l'anell? Is t-- r--- e--------? +
No, només costa cent euros. No- i- c---- o--- o-- h------ E----. +
Però només en tinc cinquanta. Bu- I h--- o--- f----. +
   
Has acabat? Ar- y-- f-------? +
No, encara no. No- n-- y--. +
Però aviat acabo. Bu- I--- b- f------- s---. +
   
Vols més sopa? Do y-- w--- s--- m--- s---? +
No, ja no en vull. No- I d---- w--- a------. +
Però un altre gelat. Bu- a------ i-- c----. +
   
Que fa gaire que vius aquí? Ha-- y-- l---- h--- l---? +
No, només un mes. No- o--- f-- a m----. +
Però ja conec un munt de gent. Bu- I a------ k--- a l-- o- p-----. +
   
Vas a casa demà? Ar- y-- d------ h--- t-------? +
No, només els caps de setmana. No- o--- o- t-- w------. +
Però ja torno diumenge. Bu- I w--- b- b--- o- S-----. +
   
La teva filla ja és major d'edat? Is y--- d------- a- a----? +
No, té només disset anys. No- s-- i- o--- s--------. +
Però ja té xicot. Bu- s-- a------ h-- a b--------. +
   
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/0/c/2/50languages.com/httpd.www/common/languages.php on line 295

El que les paraules ens diuen

A tot el món hi ha milions i milions de llibres. Quants llibres s'han escrit fins al dia d'avui és una cosa que ningú sap. En tots aquests llibres s'acumulen molts coneixements. Si algú pogués llegir-los tots, aquesta persona sabria molt sobre la vida. Perquè els llibres ens ensenyen que el nostre món es transforma, i també com ho fa. Cada època té els seus propis llibres. En ells es pot conèixer el que les persones consideren important. Desafortunadament, ningú pot llegir tots els llibres. Tanmateix, la tecnologia moderna pot ajudar a l'hora d'analitzar els llibres. A través de la digitalització, els llibres poden ser emmagatzemats com si fossin dades. Un cop fet això, se'n pot explorar el seu contingut. Els investigadors comproven així com es transforma el nostre llenguatge. Resulta encara més interessant, però, explicar la freqüència de les paraules.

Per aquest procediment podem arribar a desentranyar el significat d'algunes coses. Els científics han analitzat més de cinc milions de llibres. Llibres dels últims cinc segles. Prop de 500.000 milions de paraules van ser analitzades. La freqüència de les paraules ens ensenya com vivia la gent d'abans i com viuen ara. Idees i tendències es reflecteixen a la llengua. La paraula homes , per exemple, ha perdut part del seu significat. Avui es fa servir menys freqüentment que abans. La freqüència de la paraula dones , en canvi, s'ha incrementat considerablement. També els nostres gustos gastronòmics es reflecteixen en les paraules. En els anys cinquanta, el terme anglès ice cream ocupava una posició rellevant. Després, paraules com pizza o pasta es van fer molt populars. Des de fa uns anys el terme sushi és ben popular. Hi ha una bona notícia per tots els amics del llenguatge... El nostre idioma rep noves paraules cada any!
Endevina quin idioma és!
L’_______ és una llengua artificial. Les llengües artificials han estat construïdes deliveradamanet i per tant segueixen un patró molt clar. En la seva creació s’han combinat elements de diferents idiomes, d’aquesta manera, s’aconsegueix que les llengües artificals siguin més fàcils d’aprendre per a una major població. L’_______ es va introduir inicialment a Varsòvia l’any 1887, i el seu fundador va ser Ludwik L. Zamenhof, conegut també com Doktoro _______ (Dr. ******çat). Zamenhof creia que els problemes en la comunicació eren la principal causa d’infelicitat,

així que va decidir crear un idioma neutre que unís a la gent. Actualment, l’_______ és la llengua artificial més coneguda del món. També s’associa amb objectius com la tolerància i els drets civils. És un idioma basat en l’indoeuropeu. La majoria del seu vocabulari, per exemple, és d’origen romanès. El parlen fluïdament persones de més de 120 països, les quals es reuneixen regularment en clubs i convencions internacionals. Aprèn _______ i fes nous amics!